Математика шахрайства, або як військовослужбовцям пенсії перерахували

Не так давно під стінами ВР мітингували ветерани силових відомств та АТО. Майже дві сотні людей звинувачували владу в порушенні їхніх конституційних прав. Зокрема, вимагали справедливого перерахунку пенсій — того, що вони заробили, заслужили, але з незрозумілих причин не отримують.

Фото: bug.org.ua

Що ж, спробую пояснити, в чому тут порушення Конституції та як уряд в черговий раз «подбав» про пенсіонерів.

Стаття 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачає, що усі призначені за вказаним Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України.

Таким чином пенсіонерам з числа військовослужбовці мають перерахувуватися пенсії у разі збільшення грошового забезпечення особам, які сьогодні перебувають на військовій службі. Порядок, умови та розмір здійснення такого перерахунку має бути встановлений Урядом.

Такий акт Кабмін прийняв 21 лютого 2018 року, а саме — постанову № 103 «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким інішим категоріям громадян».

Ця постанова, зокрема, передбачає до 1 березня 2018 року проведення перерахунку пенсій, які були призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

І все було б добре, якби не пункт 2 цієї постанови. Відповідно до якого виплати перерахованих і підвищених пенсій будуть проводитися з 1 січня 2018 року у таких розмірах:

З 1 січня 2018 року – 50 відсотків;

З 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 75 відсотків;

З 1 січня 2020 року - 100 відсотків суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

Як ці положення втілюватимуться в життя? Уявімо, що 1 березня 2018 року пенсіонеру «А» перерахують пенсію і збільшать її, наприклад, на 2000 грн. Однак всю цю суму йому не заплатять. Вона буде існувати протягом двох років тільки на папері і в довідках. Натомість, у 2018 році йому збільшать пенсію на 1000 грн., у 2019 році на 1500 грн., а вже аж у 2020 році — на перерахованих 2000 грн.

Отож у наведеному прикладі за 2018 рік Уряд пропонує не заплатити пенсіонерові, припустімо, 12 000 грн нарахованої пенсії, а в 2019 році — не заплатити 6000 грн.

Крім того, в майбутньому будь-які доплати нарахованої, але не виплаченої пенсії проводитися не будуть. Оскільки таких норм в Постанові № 103 просто немає.

Очевидно, Уряд вирішив сам собі її списати, визнати заборгованість безнадійною, пробачити, називайте як хочете, але не заплатити людям.

За їхньою логікою, пенсіонери і так багато отримують та багато їдять, тому і не побачать «маленької» недоплати.

Закон, зокрема, передбачає, що перерахунок пенсії військовослужбовцям здійснюватиметься на умовах, у порядку, розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. Але ж пункт 2 Постанови №103 – це не визначення розміру виплати перерахованих пенсій. Це відверте шахрайство.

Якщо держава сьогодні не може заплатити всю підвищену пенсію в повному розмірі, то ці невиплачені гроші не мають просто розчинитись в повітрі. Їх мали б доплатити пізніше, а не просто про них забути.

Цікаво, як би реагував Міністр соціальної політики, якщо б йому протягом року нараховували одну зарплату, а виплачували б вдвічі меншу? Думаю, йому б це не дуже сподобалось.

Владимир Пилипенко Владимир Пилипенко , Представитель Украины в Венецианской комиссии 2013-2017, кандидат юридических наук
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram