Блог проекту "Голос війни: Школа публіцистики для ветеранів АТО"

Голос війни: Школа публіцистики для ветеранів АТО

Соціальний проект ГО “Інтерньюз-Україна” “Голос війни: школа публіцистики для ветеранів АТО” для осіб, які брали участь у бойових діях, були дотичні до воєнних подій, і прагнуть розповісти про цей досвід іншим.

Школа має на меті надати слово ветеранам, чиї історії і думки від початку війни на сході України ретрансльовані здебільшого журналістами, волонтерами чи громадськими активістами.

Тренерами і менторами 2-місячної літньої школи у місті Києві стали 10 відомих письменників, журналістів та сучасних авторів.

Цілі проекту – навчити ветеранів писати просто; надавати літературну чи репортажну форму своїм спогадам, враженням, думкам; працювати з текстами онлайн, у соціальних мережах, майбутньому блозі чи колонці; сприяти діалогу та взаєморозумінню між учасниками бойових дій і місцевими громадами, журналістами.

LB.ua публікує матеріали учасників школи.

Все записи блога
  • ​5 ветеранів АТО розповідають про життя, побут і повернення з війни «Війна нагадує туристичий похід. У вас немає можливості вибігти в магазин, запастися їжею або взяти додатковий одяг. На війні завжди є дефіцит чогось».
  • Оладьи с вишнями Артем вернулся с крышкой от котелка с горкой парующей консистенции, отдаленно напоминающей стопку оладий. Но запах был просто изумительным.
  • 21 серпня 2014 року. День потрійної «смерті». «Смерть» перша Коли обстріл закінчився, то ми пішли перевірити наш ранковий «стіл». Все там було розкидане і забризкано їжею. Вся зупинка була побита осколками. Навіть запах пороху ще зберігся від…
  • Колишніх офіцерів не буває Так сталося, що з Юрою Степанцем я дружу цілу вічність. Коли саме ми на знак дружби потисли один одному руки, я не пам'ятаю. Напевно це було в 2-річному віці десь у дитячих яслах.
  • Ангел за нулем Тиша. Враження, як хтось вимикав звук пультом від автомобільного плеєра: тихіше, тихіше і звуку немає – тиша. Ніби взагалі звуків не існує, жодного звуку. Їх ще ніхто не видумав.
  • Портал з війни у мир Під час війни я почала уявляти, що поїзди – це портали. Такі собі дорожні чари: засинаєш парамедиком в одному з тих міст, чия назва зустрічається ледь не в кожній області, а прокидаєшся…
  • Я и моя воображаемая собака Армия похожа на киевскую маршрутку. В ней бывает или невыносимо жарко, или невыносимо холодно.
  • Вперше. Жінки на війні з Росією Перша ротація на схід - вона така очікувана і така таємнича. Елегантні сукні заснули в шафі, натомість на спинці стула чекає свого першого виходу в світ новенький камуфляж.
  • У Зеленому коридорі На виході з Іловайська славнозвісним «зеленим коридором» наша частина колони прорвалася крізь пекельний тир російської артилерії і танків. Ми вибили з околиці російських десантників…
  • Повернення додому Я побачив перші багатоповерхівки Києва і у мені прокинувся «киянин». Ті самі відчуття, як за 30 прожитих тут років. Але при цьому солдатська сутність все ще трималася в полі зору.
  • Шоста хата від фронту -  Слава Україні! – кажу неголосно та пильно дивлюсь в очі. Це дзеркало душі ніколи не бреше. Знущаюся над „малоросами”, перевіряю.