ГлавнаяБлогиБлог Віталія Дроботуна

Люди з особливими потребами VS Вибори в Києві

Разом з колегами з Правозахисної організації «Права людини» ми проаналізували програмні документи 13 партій, що беруть участь у виборах в Києві. Хотіли дізнатися, чи думає наша політична еліта про маломобільні групи населення (а це люди з інвалідністю, люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, люди літнього віку, люди з дитячими колясками, тощо). Чи думають про безбар’єрне середовище та універсальний дизайн?

Фото: Макс Требухов

Виявилося, що лише одна партія реально прописала, як вона буде вирішувати такого роду питання у місті. Чотири партії добре, що взагалі згадали про людей з особливими потребами. Вісім партій про це не написали жодного слова.

Картина, чесно кажучи, сумна. Вже мовчу про труднощі, з якими ми здобували програми партій, які розраховані саме на Київ. Чомусь в Україні політичні сили, що хочуть отримати місця у радах різних рівнів часто не напружуються писати програми розвитку конкретно для окремого міста чи селища. Навіть для столиці.

Про що це свідчить? Про низький рівень політичної культури в Україні, коли слогани і біг-борди важать більше, ніж план вирішення конкретних проблем у окремому населеному пункті. І це на місцевих виборах, шановні.

Це в країні, де ще не загоїлись рани Майдану, де тільки мільйони людей показали свою прихильність до європейських цінностей. Невже партії гадають, що все це було черговою мильною бульбашкою і надалі українці терпітимуть все ту ж бездіяльність чиновників…

Думаю, не варто навіть нагадувати, що Конвенція ООН про права інвалідів, яку Україна ратифікувала 5 років тому містить окремий пункт, присвячений доступності. А скільки у нас є закони та відповідні нормативні акти, які щось ефемерно гарантують, а де-факто маломобільні групи населення відчувають на собі повну бездіяльність влади. Ви лише придивіться і замисліться, як людині на колясці проїхати зі спального району столиці у центр громадським транспортом?! Як піти в аптеку, близько половини з яких ‒ недоступні. Як піти в магазин…

Гірко, що знову ці проблеми залишаються поза увагою начебто потужних політичних сил в Україні. Нібито такого роду меседжі не забезпечать перемоги? Та якраз вони і здатні це зробити.

Віталій Дроботун Віталій Дроботун , Правозахисник
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram