ГлавнаяБлогиБлог Станіслава Цися

ЦПК вимагає покарати суддю Гальонкіну за неправду в декларації

Центр протидії корупції звернувся до Національно агентства з запобігання корупції щодо перевірки декларації судді Октябрського райсуду Полтави Юлії Гальонкіної.

Фото: EPA/UPG

Однією з підстав для звернення стало журналістське розслідування «Сімейний підряд у сфері правосуддя», що вийшло у вересні місяці на шпальтах регіонального інтернет-видання.

У своїй декларації за 2016 рік суддя вказала інформацію, яка на думку антикорупціонерів, не відповідає дійсності. Приходячись донькою голові Апеляційного суду Полтавської області, власнику скандального «будинку-церкви» Сергію Гальонкіну, Юлія Сергіївна вказала, що не проживає з ним та не веде спільного побуту. Її офіційним місцем проживання, зазначеному у декларації, є орендована квартира у місті Києві. В дійсності ж вона постійно знаходиться і працює у Полтаві.

Факт спільного проживання в одному будинку з головою апеляційного суду ретельно приховувався. Таким чином, на Полтавщині склалася ситуація, коли апеляційні скарги на рішення доньки потрапляють до суду, в якому головує її батько. Більше того, окрім родинних зв’язків обидва судді живуть під одним дахом та ведуть спільний побут. Про яку об’єктивність розгляду скарг може йти мова?

Також, у зверненні Центру протидії корупції викладені інші факти та обставини, які на час розслідування не підлягають розголошенню.

Прикметно, що чоловік Гальонкіної Дмитро Кіщак працює слідчим Генеральної прокуратури України.

У разі схвального рішення НАЗК на суддю очікує адміністративна або кримінальна відповідальність. Згідно з ч. 4 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за подання завідомо недостовірних відомостей про майно на суму від 100 до 250 мінімальних заробітних плат встановлено штраф від 17 тис. до 42,5 тис. грн. Якщо ж сума завідомо неправдивих даних перевищує 344,5 тис. грн., - настає кримінальна відповідальність.

Чи допоможуть впливові родичі Юлії Гальонкіної «зам’яти» справу, побачимо згодом.

Станіслав Цись Станіслав Цись , Юрист, журналіст-розслідувач
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram