Чи доживе Тимошенко до ЄВРО-2012?

Без їжі здорова людина може прожити 60 днів. Сьогодні 15-ий день голодування Юлії Тимошенко. До початку Євро-2012 залишилося 36 діб. Враховуючи її важкий стан та «місце перебування», - вона, теоретично, має мало шансів дожити до відкриття Євро-2012. Тільки диво може подовжити життя Юлі. Враховуючи волю цієї жінки, я переконаний, це диво, все ж таки, можливе. Втiм, ймовірність того, що Юлія Володимирівна помре під час матчу збірної України – існує.

Фото: Макс Левин

Загибель, під час Євро-2012, головного опозиціонера Європи, матиме непередбачувані наслідки як для України, так і для «української» влади. Не дай Боже, але тільки уявіть собі «похорони Юлі» і міжнародні акції протестів. Там разом стоятимуть прості українські та іноземні фанати. А ще, уявіть наслідки побиття німців чи французів українським «Беркутом». «Футбольна революція», «європутч» – все це може бути вже за місяць. Європа, в принципі, не може бути осторонь «Юлиної трагедії». Саме через вольовий крок Тимошенко, і як наслідок, підписання пресловутих «газових угод», до європейських хат дійшов російський газ.

Євробарикади ЮВТ

Чому США та Європа так тримаються лідерства Тимошенко в українській опозиції? Адже в Україні існує ціла лінійка нових політиків. Можна припустити, що спецслужби Англії, Німеччини, Франції та США знають те, чого не знають прості люди. Наприклад, відповідь на запитання про можливу співпрацю опозиції з владою. А може, це через неприховану слабкість і беззмістовність опозиції, неготовність безумовного об’єднання в єдину системну партію. Тоді європейська пропагандистська машина могла б повернутися обличчям до опозиції та, замирившись з втратою ЮВТ, підтримати нового реального лідера. Нещодавно, один із євродепутатів, сказав мені: «Сергію, проблема у тому, що ми не розуміємо, де закінчується влада і починається опозиція». Проте, Європа перетворилася у суцільний вулик, де політики «гудуть» одне словосполучення: «Євро-2012 – Тимошенко – Янукович - диктатура». Європейські лідери вже офіційно у дипломатичному режимі, протестують проти заточення Юлі та інших опозиціонерів. Ось новини з «європейської та американської барикади Тимошенко».

"Чемпіонат стане тим вікном для Європи, через яке можна побачити не лише як Україна грає у футбол, а й як Київ грає за європейськими правилами та стандартами". Про це написав у Twitter єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомляє Укрінформ.

Фламандський уряд не має наміру приймати запрошення відвідати Євро-2012 через ситуацію з екс-прем'єром Юлією Тимошенко. Відповідну заяву в середу в Брюсселі зробив фламандський міністр-президент Кріс Пейтерс, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на бельгійські ЗМІ. Також про свій намір не відвідувати Євро-2012 заявив міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейдерс.

"Ситуація з правовою державою в Україні викликає занепокоєння", заявляє Канцлер Німеччини Ангела Меркель в інтерв'ю газеті "Кельнер Штадт-Анцайгер". За словами Меркель, "необхідно зробити все можливе, щоб лідер опозиції, яка знаходиться у в'язниці і оголосила голодування, швидко отримала необхідну медичну допомогу".

І президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс закликає до протестів під час проведення Євро-2012 в Україні. "Політично мотивований суд засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі, і, як це випливає зі звітів організації з прав людини з нею не по-людськи поводяться у в'язниці", - відзначає президент ЄНП. (зазначають Бельгійські ЗМІ).

Фото: Макс Левин

"Замість того, щоб бойкотувати, політики країн-учасниць Євро-2012 повинні їхати в Україну, але на стадіоні уникати трибун для високопоставлених гостей. Це було б видимим дистанціюванням від уряду Януковича. Європейські політики повинні приєднатися на звичайних трибунах до звичайних фанатів, простих людей , щоб разом підтримувати їх команди", - упевнений Депутат Європейського парламенту (група народних партій, Німеччина) Міхаель Галер ("Інтерфакс-Україна").

Жодний австрійський чиновник не буде присутній на матчах чемпіонату Європи з футболу, які проводитимуться в Україні. Про це заявив у середу міністр закордонних справ Австрії Міхаель Шпінделеґґер, повідомляє Радіо Свобода. За його словами, це відбуватиметься на знак протесту проти поводження у в’язниці з колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

"Обов'язком уряду в Києві є дотримання прав людини, особливо якщо це співорганізатор Євро-2012", - йдеться в заяві міністра закордонних справ Голландії Урі Розенталь. "Ми намагаємося чинити максимальний тиск. Якщо ситуація, що склалася з законом і поводженням з ув'язненими, зокрема, навколо Тимошенко, не покращиться, уряд Нідерландів і королівський дім в Україну не приїде", - сказав він.

"Ми продовжуємо закликати до її звільнення, звільнення інших членів її колишнього уряду і відновлення їх повних громадянських і політичних прав. США глибоко стурбовані поводженням із Тимошенко та іншими ув’язненими членами її колишнього уряду. Фотографії Тимошенко, зроблені колишнім українським омбудсменом, ще більше ставлять під сумнів умови ув’язнення Тимошенко. Ми закликаємо українську владу забезпечити надання Тимошенко негайної медичної допомоги у відповідні установі та просимо надати послу США доступ до неї", - наголосила держсекретар США Хіларі Клінтон.

В уряді Німеччини дали зрозуміти, що канцлер Ангела Меркель може відмовитися від відвідування України під час чемпіонату залежно від подальшої долі екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Крім того, напередодні стало відомо, що й голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу має намір бойкотувати матчі і будь-які заходи чемпіонату Європи на території України.

Фото: EPA/UPG

Єдине, що сьогодні рятує Януковича – це суто футбольне лобі, яке проти зриву змагань. Про причини? Небажання змішувати політику та футбол, фінансові втрати, дискредитація чемпіонату через протиріччя між країнами та їх лідерами. Напередодні операційний директор Євро-2012 в УЄФА Мартін Кален виключив можливість перенесення матчів, але відзначив, якщо в якійсь країні стає очевидним неможливість проведення першості, то "існує лише один вихід - подумати про перенесення турніру на інший рік". А президент Іспанської футбольної федерації Анхель Марія Вільяр вже запропонував керівництву УЄФА перенести матчі Євро-2012 з України до Іспанії.

Проте футбольні менеджери та політики мають різні вагові категорії. Більше того, у Європі почалися внутрішньодержавні дискусії, коли проблему піднімають не еліти та депутати, а прості європейці. Отже, перші - вимушені рахуватися, інакше, як не дивно, через українську Юлю, вже вони будуть виголошувати «пропало все».

Чи «доживе» Янукович до Євро-2012?

За минулий місяць Тимошенко набрала у російській пресі 6421 згадку, зайнявши в рейтингу третє місце, після Путіна та Медведєва, показують дані "Системи комплексного аналізу новин" (СКАН), створеної "Інтерфаксом". Безпосередньо ВВП заявив, що Росія готова надати будь-яку лікарню для лікування ЮВТ та сказав, що його позиція не змінилася з часу підписання угод: Тимошенко не винна, бо юристи Путіна, перше аналізують законодавство потенційної країни-контрагента, а вже потім починають з ним працювати. У Кремлі розуміють, що ПР і Янукович збанкрутували, Юля - їх останній акорд. Вони усвідомлюють, що «парадний вхід» в українську політику надовго закрито – вже не вдасться створити «партію політики Путіна» або «ще щось» і збирати прихильників «східного напрямку» під свої знамена. Залишився «чорний хід» – через активність у громадянському середовищі шляхом створення рухів та громадських організацій.

Теза «Росія краща за Європу» - також канула у минуле. І Росія, і Європа тепер мають серйозні проблеми і вже не можуть претендувати на статус «політичного едему». Вони вже зрозуміли, що варто апелювати до інтересів України і проектного підходу. Я думаю, що перспективним для них є побудова своєрідної «російсько-української соціал-демократичної вісі» та обговорення низки конкретних глобальних проектів у енергетиці та сільському господарстві, наприклад «аграрний ОПЕК» і т.д. Думаю, саме це стане змістом майбутньої громадської діяльності Віктора Медведчука та його руху «Український вибір». За цих умов Кремль не може займати негуманної позиції щодо Юлі; тим більше, що він є стороною по цій політичній справі. Про газ та умови договору вона домовлялася саме з російським прем’єром - Путіним. Думаю вони вірять в повернення Тимошенко, а співпраця з нею у спосіб заяв та пропозицій – служить демонстрації антидиктаторської позиції «тандему».

Вірять у повернення Тимошенко і українські політики. Про це свідчить своєрідність злиття ФЗ і БЮТ-у та небажання «Свободи», Кличка, Королевської та Гриценка долучатися до цього союзу. Особисто я – «за» формування єдиної формальної політичної сили та проти «громадянського шлюбу і вільного кохання» між партіями. Те, що відбувається зараз – просто ситуативне об’єднання лідерів для одного бою, а не союз для затяжної війни проти режиму.

Що зробив би я на місці Януковича?

Немає безвихідних ситуацій – є неприємні рішення. Янукович має дати зелене світло всенародному референдуму по «декриміналізації статті Тимошенко». Це дозволяє Конституція, закон про референдум, та рішення Конституційного суду України. Я детально писав про це у своєму блозі «Юлі – волю через референдум». Таким чином: народ визначиться у своїй прихильності, Європа заспокоїться, голодування Тимошенко не матиме сенсу. Більше того, такий референдум може ініціювати будь-який з опозиційних проектів Банкової, а можливо, і новий, якщо таких не має чи Банкова перестала їх контролювати».

Фото: Макс Левин

Ситуація з Юлією Тимошенко завела у глухий кут і європейських і наших політиків. Її смерть - буде іспитом і провалом для конкурентів влади, які не зможуть вивести людей на вулицю, щоб помститися за «матір опозиції». Її звільнення - сплутає усі карти політикам які, вже півроку, один одному, по черзі, передають капітанську пов’язку, утримуючись від проголошення нового в.о. лідера. Її перебування, надалі у в’язниці, просто неможливе: ця владна команда ніколи не випередить її епатаж ніякими досягненнями у реформах. І останнє. Доля Януковича фатально пов’язана з футболом. Його перший головний спонсор – власник Шахтаря - Ренат Ахметов; на каденцію Віктора Януковича випало проведення Євро-2012. Тепер від неминучої політичної смерті його врятує тільки перемога збірної України.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram