У серпні медики ПДМШ надали допомогу майже двом тисячам пацієнтів

Останній місяць літа 20 медиків Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова працювали в лікарнях Попасної, Станиці Луганської та Новоайдару Луганської області, а також в евакобригадах на передовій. Згідно зі звітами, поданими по завершенню 29 ротації ПДМШ, вони надали допомогу майже двом тисячам пацієнтів, з яких понад 100 – військовослужбовці Збройних Сил України.

Лікарями-добровольцями у цивільних лікарнях було проведено 229 оперативних втручань, у тому числі 13 великих і 12 ургентних операцій, і ще 10 первинних хірургічних обробок ран виконали бригади медеваку. На 72 пацієнтах були проведені 80 ендоскопічних досліджень. Із 914 оглянутих гінекологом жінок було виявлено 51 випадок передракової патології шийки матки та п'ять випадків раку статевих органів.

Слід зауважити, що загальна кількість пацієнтів не є тотожною кількості людей, оскільки одна людина могла звертатися до різних медиків, які зараховували її як "свого" пацієнта.

Крім лікування "мирних" захворювань військовослужбовців, евакобригади надали допомогу чотирьом пораненим і трьом контуженим бійцям, здійснили п'ять евакуацій та провели 127 годин занять з тактичної медицини. На жаль, врятувати життя одного із захисників України не вдалося.

Зараз відбувається 30 ротація ПДМШ на сході, в якій беруть участь 24 медики – 14 в евакобригадах і 10 у цивільних лікарнях Попасної, Станиці Луганської, Білокуракиного та Щастя на Луганщині.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram