ГлавнаяБлогиБлог Ольги Магалецької

Як Дія Сіті стимулюватиме внутрішні та іноземні інвестиції

3 вересня цього року Президентом України було ініційовано розробити пакет законопроектів щодо створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії та реалізації інвестиційного потенціалу України у сфері інформаційних технологій. На разі Міністерством цифрової трансформації разом із Офісом Національної інвестиційної ради, народними депутатами України та бізнес асоціаціями й незалежними експертами ІТ-ринку працює над пакетом даних законопроєктів, що будуть внесені до Верховної Ради найближчим часом.

Фото: itforum365.com.br

Дія Сіті – це можливість для України ще більше розвинути ІТ-галузь із реєстрацією бізнесу – юридичних осіб саме в Україні, та з реєстрацією прав інтелектуальної власності на розроблені продукти саме тут, а не закордоном, як це відбувається протягом останніх 5-7 років. Новий правовий режим Дія Сіті надає змогу ІТ-талантам зростати від рівня ідей до рівня технологічних стартапів та компаній, які будуть залучати як венчурні фонди в різних раундах інвестування, так і стратегічних інвесторів, для яких прозора структура управління компанією-юридичною особою має велике значення на етапі прийняття рішення щодо інвестування та М&A.

Дія Сіті не має локалізації – це правовий режим для стимулювання розвитку цифрової галузі на всій території Україні з метою залучення інвестицій, підвищення зайнятості шляхом залучення талановитих працівників та розвитку освіти в сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Отже, інвестиції отримуватимуть будь-які регіони України, де за власним бажанням сформується IT-спільнота, як це вже й відбулося, наприклад, в Києві, Львові, Харкові, Вінниці та Одесі, де історично були технічні ВУЗи, що давали ринку технологій та ІТ велику кількість талановитих висококваліфікованих інженерів, які є тепер працівниками ІТ компаній.

В умовах зростання попиту на таланти в ІТ, негативним чинником залишається відсутність гнучкого регулювання трудових відносин між технологічними компаніями та їх працівниками. Законодавчо не закріплена можливість таких компаній укладати з найманими працівниками контракт як особливу форму трудового договору. Водночас така можливість існує в багатьох розвинутих країнах, а в Україні укладення трудового контракту передбачене для окремих сфер економічної діяльності: освіти, культури та мистецтв й професійного спорту, що доводить виправданість заходів, які пропонуються законопроектами про Дія Сіті.

Отже, законопроекти про Дія Сіті надають можливість обрання контрактної форми трудового договору та найму працівників на підставі гіг-контракту. Лібералізація трудових відносини між резидентами Дія Сіті та особами, працю яких вони використовують, - є дуже важливим та своєчасним кроком. Гіг-контракт – це новий інструмент, який зберігає переваги гнучкості цивільно-правових відносин, виключає ризик перекваліфікації відносин у трудові та забезпечує соціальні гарантії гіг-працівнику.

Фундаментом розвитку цифрової економіки є знання та вміння, накопичені фахівцями переважно під час роботи в технологічних компаніях. Інвестуючи у розвиток своїх фахівців, компанії прагнуть захиститися від недобросовісного використання сформованих ними знань, вмінь та інформації, що мають комерційну цінність. Для цього законопроектами буде прямо передбачено право резидентів Дія Сіті укладати з фахівцями (найманими працівниками, гіг-працівниками та підрядниками, в тому числі фізичними особами підприємцями) договорів про: неконкуренцію, непереманювання та нерозголошення. Укладення таких договорів дозволить резидентам Дія Сіті захистити свої нематеріальні активи та значні інвестиції в них (знання, вміння, інформацію, клієнтські замовлення тощо). Сфера застосування договорів про непереманювання та неконкуренцію чітко обмежена законопроектами про Дія Сіті.

Ольга Магалецька Ольга Магалецька , Керівник Офісу Національної інвестиційної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram