Екосадівництво на Полтавщині: від слів до справи

Для нас стало звичною справою, що багато українців щороку їздять до Польщі чи Сербії збирати сезонні овочі, ягоди та фрукти. Відомо, що у Польщі ,де екологічно чисте землеробство – не лише модна тенденція, а й спосіб отримувати більші кошти, ніж від продажу звичайної продукції, яка немає відповідних сертифікатів. Насправді, вже найближчим часом, можливо, туди нікому буде їхати, тому що всі будуть працювати в Україні. Тут ідеальні умови для того, щоб вирощувати органічні ягоди.

В Україні, зокрема на Полтавщині, родючі чорноземи, які можна мало не на хліб, як масло, намазувати. То чому ми не можемо організувати на своїй землі органічне вирощування плодів?

Екосадівництво Гадяччини

Минулого року в Диканському районі, на Полтавщині, зібрали перший урожай екологічно чистої малини. Плоди зростали без будь-яких хімічних добрив, і мають відповідний сертифікат, що підтверджує якість урожаю, дійсний в усіх європейських країнах. Тоді я пообіцяв, що і в нашому Гадяцькому районі буде запущено процес вирощування органічних ягід.

І тепер з гордістю можу відзвітувати — у Лютеньці, на місці старого саду заклали перший гектар органічної малини. Це 5 тисяч саджанців. Реалізували проект, об’єднавши у кооператив представників Диканьського, Решетилівського і Гадяцького району.

Малина висаджена повністю за органічною технологією. Напередодні зими, саджанці будуть зрізати під корінь, що допоможе їм перезимувати. Завдяки цій технології мінімальною є ймовірність впливу шкідників. Якщо у виробництві і будуть використовуватися добрива, то тільки органічного походження. Для поливу планується запровадити найпрогресивнішу систему краплинного зрошення. Загалом буде освоєно 20 га непродуктивних земель.

Сезонні роботи – додатковий заробіток

Доглядом і вирощуванням органічної малину займаються місцеві жителі. Приміром, для того, що висадити саджанці залучили 30 місцевих жителів, на постійній основі будуть працювати 10 робітників, а з розширенням посадки робітників потрібно буде набагато більше – близько двохсот.

Для мешканців – це не поганий підробіток, а головне – постійний. Робітники для збору і догляду за рослинами потрібні 8-9 місяців на рік. Крім того, що ми дбаємо про те, щоб кожен мав можливість споживати не лише корисну, але й органічну їжу, ми також турбуємося, щоб українці мали роботу на рідній землі, а не шукали кращого заробітку закордоном.

Вигідний бізнес

Ми плануємо екологічно чисту малину експортувати до Європи, адже на таку продукцію є реальний попит. Відомо, що наші ягоди серби та поляки скуповують, а потім перепродають до Франції та Німеччини. Наша малина буде мати європейські сертифікати, що дозволить на вигідних умовах постачати її до Європи.

Малина – це лише початок, і обмежуватися однією малиною ми не збираємося. В майбутньому плануємо вирощувати екологічні голубику та часник.

Замість висновків

Я хочу звернутися із пропозицією до інвесторів — Гадяччина завжди відкрита і готова допомогти представникам бізнесу, які хочуть розвивати свою справу у районі. Розвиток підприємницької ініціативи та нові робочі місця — серед наших головних пріоритетів! І ми й надалі будемо давати зелене світло новим інвестиційним проектам!

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram