ГлавнаяБлогиБлог Олексія Матюшенка

​Телемедицина в дії, або як Гадяч став першим в Україні за технологіями

В Україні довгий час велася дискусія щодо впровадження телемедецини на державному рівні. Довгий час ця тема викликала багато запитань, непорозумінь, відгуків, як позитивних, так і негативних.

Фото: Макс Требухов

Хочу додати, що подібний метод дистанційної діагностики ефективний у багатьох країнах з високим рівнем підготовки медичних кадрів. Перш за все, мова йде про найвищу вартість необхідного медичного обладнання, програмного забезпечення, апаратури та іншої техніки.

У нашій країні крига зрушила з місця минулого року, коли Верховна Рада ухвалила закон про медичну реформу. І ми у своєму районі вирішили запровадити телемедицину. Що ж таке ця телемедицина, і як ми впровадили її у нашому районі?

По-перше: первинна медицина на селі має бути безкоштовною для людей. Фінансування здійснюється з держбюджету, місцевих бюджетів та інших законних джерел. Зокрема,  за Законом дозволено залучати інвестиції.

По-друге: документ передбачає, що у селі має обов’язково функціонувати медзаклад для надання первинної медичної допомоги. Це може бути фельдшерсько-акушерський чи просто фельдшерський пункт, амбулаторія, медичний пункт, медичний кабінет, мобільний медичний кабінет чи аптечний пункт. Але у будь-якому випадку, стовідсотково кожне село повинно мати відповідний пункт. А значить – люди матимуть куди і до кого звернутися за медичною допомогою!

Третє: у кабінетах лікарів у селах повинно бути встановлене обладнання, необхідне для первинного обстеження, міні-лабораторії для забору аналізів, спеціальні ємності для зберігання та перевезення ліків. Окрім того, сучасні рентгени, стоматологічна й інша техніка. Також у пункті первинної допомоги мають неодмінно бути портативні засоби, які допоможуть діагностувати стан пацієнта і дозволяють потім передати цю інформацію профільному лікарю за допомогою мережі Інтернет в рамках так званої телемедицини.

Я вважаю, що телемедицина — це можливість дистанційного консультування, діагностики та лікування, а не лікування за допомогою телевізору, як може здатися із назви. При цьому лікар первинної ланки та профільний лікар ведуть спілкування в режимі он-лайн. Як це виглядає на практиці?

Для прикладу, до сільської амбулаторії звертається на прийом людина із скаргою на головний біль, біль у грудях і погане самопочуття. Лікар міряє тиск, робить кардіограму, бере забір крові і відправляє за допомогою Інтернету результати до центральної районної лікарні профільному лікарю. Той аналізує дані і дає висновок в залежності від результатів — наполягає на негайній госпіталізації, якщо того потребує стан хворої, або ж радить, як правильно організувати лікування на місці, якщо здоров’ю пацієнта ніщо не загрожує. Це дає можливість організувати якісний і оптимальний процес лікування пацієнтів у сільській місцевості.

Ми зробили великий прорив у медицині, зокрема, Гадяцький район повністю забезпечений Інтернет- покриттям, встановлено програму, яка дозволяє робити обстеження, кожен житель може записатися  без черги на прийом до профільного лікаря, лікуватися на денному стаціонарі , плюс виписувати доступні ліки по діючій речовині.

Я вважаю, що якісна медицина — це пріорітетне завдання, що стоїть перед кожним відповідальним керівником.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram