Спецтема

Берислав. Найстаріше поселення Херсонської області

Місто Берислав розташоване на правому березі Каховського водосховища навпроти Каховки. Колись тут була резиденція хана Тохтамиша, фортеця османів Кизикирмен та Вітовтова митниця. Зараз це маленьке провінційне містечко районного значення.

Фото: Александр Рудоманов

За деякими даними, в 3-4 ст. н.е. на місці Берислава розташовувалась остготське поселення Данпарштадт. У кінці 14 ст. тут була резиденція хана Тохтамиша – Догангечіт. У 15 ст. князь Вітовт заснував на її місці литовську фортецю і державну митницю з назвою “Вітовтова митниця”. У середині 15 ст. поселення зайняли кримські татари, а в кінці 16 ст. — османи, які збудували фортецю Кизикермен для оборони Кримського ханства і Османської імперії від запорозьких козаків. Але у 1695 р. полки гетьмана Івана Мазепи захопили фортецю. Після російсько-турецької війни місто було зруйноване, а навколишня територія у 1744 році приєднана до Росії. В 1784 році на руїнах Кизикермена відновлено місто Берислав ("бери славу").

Залізницею до самого Берислава доїхати не вийде, найближча станція знаходиться за 14 км — з.п. Козацька. До міста ходять автобуси з Херсона, які їдуть півтори години, квиток коштує 45 гривень. Їздять вони не регулярно - мій автобус Берислав-Херсон скасували, тому прийшлося терміново їхати до Шилової Балки, а звідти добиратися автобусом Каховка-Херсон. Автовокзал Берислава приймає лише готівку.

Саме місто можна обійти за дві-три години, маршрутки їздять лише до обіду. Навпроти автовокзалу розташований супермаркет, на вулицях є маленькі магазини, в яких оплата здійснюється здебільшого лише готівкою. Головні проблеми міста – засміченість та відсутність тротуарів, тому раджу брати з собою зручне взуття. Відсутні будь-які вказівники туристам, але в краєзнавчому музеї робітники розкажуть про споруди, які вас цікавлять.

Перше, що можна побачити вийшовши з автовокзалу, – це послання від будівників далекого комунізму нащадкам.

Фото: Александр Рудоманов

В центрі міста розташований будинок культури, споруда якого раніше була Воскресенським собором. Собор побудували приблизно в 1890-х роках, а у 1950-х за вказівкою тодішньої влади йому обпиляли купола і перетворили на будинок культури. До собору тут була дерев’яна церква, але, після того як Берислав розрісся, її вирішили перенести на околицю міста.

Фото: Александр Рудоманов

Свято-Успенська церква збудована у 19 сторіччі. Під час радянської влади у приміщенні функціонував спортзал педучилища, а у 1970-ті роки в будівлі було додатково розміщено ще котельню. Зараз більша частина церкви відреставрована, котельні та педучилища вже немає.

Фото: Александр Рудоманов

На околиці міста розташована дерев'яна Свято-Введенська церква, збудована без єдиного цвяха. Маршрут від автовокзалу до неї пролягає через усе місто та займає пішки 30 хвилин. Церква збудована у 1725 році з дуба в прикордонній запорізькій фортеці та мала назву Воскресенська. Козаки у 1784 році на плотах перевезли будівлю до Берислава та заново зібрали.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

У церкві є нібито чудотворна ікона. За легендою, вона має завжди знаходитись тут, а того, хто винесе її за межі храму, чекає прокляття для всього роду. Також зберігається старовинний дерев’яний хрест та Євангеліє 1697 р.

Фото: Александр Рудоманов

На березі Каховського водосховища залишилися фрагменти фортечних мурів 15-17 ст., які видні на березі під час відливу води. Встановлено пам’ятний знак на честь здобуття фортеці козаками – дзвін та меморіальний хрест.

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Бериславська районна рада:

Фото: Александр Рудоманов

Пам'ятний знак загиблим за волю та незалежність України:

Фото: Александр Рудоманов

Також у місті варто відвідати братську могилу героїв Кримської війни 1853-1856 р. з меморіальною каплицею (виїзд з міста в сторону Великої Олександрівки).

Фото: travelua.com.ua

Та стадіон, на якому зараз грає сімферопільська "Таврія".

Фото: groundhopping.in.ua

Любіть Україну та подорожуйте залізницею!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram