ГлавнаяБлогиБлог Марини Бурмаки

Дільничних - ближче до народу!

Київська влада буде організовувати систематичні зустрічі жителів міста з дільничними інспекторами, на яких працівники міліції будуть звітувати про свою роботу.

Фото: Марина Бурмака

Які заходи плануються?

На загальних зборах громадян за місцем проживання, які вирішено проводити систематично, будуть розглядати інформацію дільничних інспекторів міліції, керівників структурних підрозділів районних управлінь внутрішніх справ, інших працівників правоохоронних відомств щодо стану боротьби зі злочинністю, розкриття та попередження злочинів та інших правопорушень.

Відповідальність за організацію таких зборів покладено на голів районних адміністрацій. Але дуже важливо, щоб такі збори не носили формального характеру. Тому, на нашу думку, до їх проведення варто запрошувати членів ОСН, ОСББ, інших інститутів громадянського суспільства, що діють на відповідній території та мають досвід проведення зборів громадян. У таких заходах головне – активна участь киян.

Що це дасть жителям Києва?

По-перше, кожен з нас зможе познайомитися з особою, яка − за посадою − виконує основний обсяг профілактичних та правоохоронних функцій, покладених законом на міліцію. Адже основні завдання дільничного інспектора на адміністративній дільниці, це:

- захист прав та законних інтересів громадян від злочинних посягань;

- проведення профілактичної роботи серед осіб, схильних до скоєння злочинів та інших правопорушень;

- забезпечення охорони громадського порядку;

- запобігання, припинення та розкриття злочинів;

- боротьба з пияцтвом, алкоголізмом та наркоманією.

По-друге, ми можемо (а то й повинні) вимагати звіту від працівників міліції, які ж конкретні заходи вони вживають із боротьби з незаконно встановленими МАФами, стихійною торгівлею на вулицях Києва, з безкарним паркуванням автомобілів на газонах і т. п. Адже вирішення цих проблемних питань віднесено саме до компетенції районних управлінь внутрішніх справ. І у свою чергу – донести наші побажання і пропозиції щодо підвищення ефективності роботи згаданих працівників.

По-третє, ми зможемо отримати фахові роз’яснення, як на практиці застосовується законодавство з питань охорони громадського порядку і боротьби зі злочинністю, отримати, наприклад, інформацію про скоєні злочини у нашому районі, про злочинців, які розшукуються, й заходи, що вживаються міліцією до їх затримання.

Як правильно скористатися цим рішенням влади?

Громадська рада при КМДА запропонувала замість терміну «щорічно», проводити такі збори громадян за участю правоохоронців хоча б 2 рази на рік.

За результатами зборів у І-му півріччі нам варто вимагати від правоохоронців сформувати План заходів щодо вирішення проблемних питань нашого району, які знаходяться у компетенції працівників міліції. А на зборах у ІІ-му півріччі, окрім додаткових пропозицій, у порядку громадського контролю необхідно здійснити аналіз результатів виконання такого Плану.

Згідно законодавства, правоохоронці зобов’язані інформувати населення у своїх виступах як перед жителями адміністративної дільниці і через засоби масової інформації.

Тож такі збори громадян можуть стати дієвим механізмом контролю жителів Києва за діяльністю правоохоронців щодо забезпечення наших прав і свобод, безпеки та захисту від протиправних посягань, надання правової, соціальної допомоги населенню, повного й об’єктивного дослідження причин та умов, які призводять до вчинення правопорушень, та прийняття всебічних заходів по їх усуненню.

Звичайно ж, за умови нашої активної участі в організації і проведенні таких зборів.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram