ГлавнаяБлогиЛінія конфлікту. Люди

Жанна з Краматорська

Жанні 36 років, вона живе в Донецькій області, має двох дітей, ВІЛ-позитивна. Жанна каже, що заразилась від свого колишнього партнера, який бив та гвалтував її. Жанна на диво відверта, зазвичай жінки воліють не говорити про випадки насильства щодо себе та про обставини зараження.

Фото: Maks Levin/UNFPA
Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом, час згадати про необхідність зупинити хворобу. А також - як допомогти величезній кількості переміщених осіб та мігрантів по усьому світу, які утікають від конфліктів, як зарадити епідемії жорстокого поводження з жінками. Це також день, коли варто поміркувати над трагічною пов’язаністю ВІЛ, насильства та кризи, подібної до Жанниної.

Навіть до кризи в Україні випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства часто не були фіксовані. Жінки бояться осуду, помсти, бракує довіри до правоохоронної системи, системи охорони здоров’я та соціального захисту. А конфлікт лише поглибив ці проблеми.

В управлінні Верховного комісара ООН з прав людини вважають, що жінки із зон активних бойових дій перебувають під більшим ризиком сексуального насильства. Експерти певні, що кризові процеси у громадах роблять жінок більш вразливою категорією населення.

“В Україні, як і всюди, випадки гендерно зумовленого насильства насправді трапляються частіше, ніж фіксуються. Сам тому важко осягнути масштаби проблеми”, - каже Катерина Крістесіашвілі, експерт Фонду народонаселення ООН з гендерно зумовленого насильства в Україні. “Але що ми бачимо зараз...конфлікт сильно підірвав здатність чоловіків до виконання традиційної гендерної ролі добувачів та захисників сім’ї, особливо у сім’ях переселенців та військових. Це призвело до руйнування систем підтримки сім’ї, чоловіки орієнтуються на моделі поведінки, де є прийнятними побутове насильство, байдужість та зловживання алкоголем”.

Жінки у зоні конфлікту також можуть мати більший ризик зараження ВІЛ, а пересленки - значно більше ризикують стати жертвами торгівлі людьми.

Згідно із даними Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД 2014 року, Україна має один із найвищий показників поширення ВІЛ/СНІД серед країн Європи та Азії, більшість нових заражень відбулися статевим шляхом.

Дії після згвалтування можуть запобігти зараженню

Жанна вирішила не мовчати, щоб змінити ситуацію. “Я просила свого хлопця зупинитися. Але він не зробив цього. Мені було соромно, тож я нікому не сказала” - вона згадує. - Тільки коли я вдруге завагітніла і робила аналізи, я дізналась, що інфікована.”

Ті, хто пережив згвалтування, мають отримати медичну допомогу якомога швидше. Ці заходи можуть запобігти небажаній вагітності та зараженню небезпечними інфекціями, як-от ВІЛ.

Фонд народонаселення ООН забезпечує таку допомогу розповсюджуючи спеціальні набори у пологових будинках, центрах планування сім’ї та підтримки ВІЛ-інфікованих.

У ці набори входять інструменти для гінекологічного огляду, засоби постекспозиційної профілактики ВІЛ, які можуть запобігти зараженню, засоби екстренної контрацепції, антибіотики для запобігання передачі інфекцій статевим шляхом. Фонд народонаселення ООН також тренує медиків з питань клінічного менеджменту згвалтувань.

Відновлення почуття безпеки

Жанна відчуває турботу у центрі “Новий день”, місцеве НГО покликане реагувати на епідемію ВІЛ. Фонд народонаселення координує гуманітарну допомогу цих організацій.

Одна з клієнток центру з сином
Фото: Maks Levin/UNFPA
Одна з клієнток центру з сином

“Новий день” консультує та супроводжує лікування людей з ВІЛ, а також забезпечує прихистком жертв сексуального насильства. Жінки можуть приходити з дітьми, випити кави, підстигтися у центрі, ці незначні речі можуть допомогти їм певним чином віднайти відчуття комфорту і “нормальності”.

Фото: Maks Levin/UNFPA

Але Аліна, директорка центру, наголошує на запобіганні: “Якщо ми будемо певні, що після згвалтування жінки отримують якісні медичні послуги, що вони доступні, ми зможемо навчати їх і скеровувати на лікування.”

Аліна, директорка центру <<Новий день>>
Фото: Maks Levin/UNFPA
Аліна, директорка центру <<Новий день>>

Автор тексту - UNFPA.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram