Огляд віртуального саміту Cardano

За часів COVID-19 багатьом бізнесам довелось закритись, а деяким довелося адаптуватися. Конференції та події у всьому світі були скасовані, але багато з них перейшли в простори інтернету. Індустрія криптовалют є однією з тих, яка легко знайшла нові способи для спілкування, освітніх програм та подій.

Одна з найбільших крипто-онлайн подій цього року - віртуальний саміт Cardano: Shelley Edition, який відбувся 2-3 липня 2020 року. Контент був організований у 5 треків, а в самій конференції взяли участь понад 10 000 учасників.

Після входу на конференцію, відвідувачів вітала приємна музика в цифровому залі, яка могла комусь нагадати комп’ютерну гру, а іншим - імітацію реальної конференції. Крім головної кімнати «Треки», можна було перевірити програму, відвідати виставкові зали, інформаційне бюро, урок каліграфії, клас медитації, коктейль-бар, DJ-сет. В першій виставковій залі були представлені компанії IOHK, Cardano Foundation, EMURGO (доступ лише для преси), Sygnum, CVVC. Натиснувши на стенд, відвідувачі могли побачити основну інформацію про компанію, відео презентацію, необхідні посилання, а також поговорити з представниками компанії в чаті. У другій виставковій залі були присутні CryptoSupreme, Університет Вайомінгу, Symphony of blockchains, EMURGO, Cardano Effect Podcast.

Незважаючи на те, що конференція закінчилася, її можна відвідати ще протягом місяця і залишити свій відгук.

Усі відео будуть доступні на YouTube-каналі IOHK, деякі з них вже там розміщені . Однак якщо ви ще не були на великому онлайн-заході, радимо відвідати саму конференцію. Хоча з технічної точки зору я бачив і кращі події (наприклад, як дизайн конференції, так і комунікаційні аспекти, можливо було б удосконалити), зміст віртуального саміту Cardano був вражаючим, і це - найважливіше.

Філіпп П'єр-Антуан (ведучий «Подкасту Ефект Cardano») розпочав конференцію 2 липня 2020 року зі вступної організаційної промови. Далі була основна відкриваюча промова Чарльза Хоскінсона: Cardano 2020: Shelley Edition. Окрім «Основної доріжки», були приміщення з назвами «Наука», «Підприємство», «Спільнота» та «Управління». Така класифікація тематик є дещо незвичною для блокчейн-конференцій, і вона свідчить про науковий підхід Cardano, зосередженість на темі управління та амбіції стати наступною світовою фінансовою системою.

Двома ключовими спікерами були Вінтон Грей Серф, один із "батьків інтернету", який говорив про "Архітектуру Інтернету - що я зробив би по-іншому ..." та Стівен Вольфрам, відомий автор та математик. Зміст виступів на саміті був дуже різним, іноді високо технічним і складним, іноді розслабляючим, як візуальні вистави чи екскурсія в Барселоні. Депутат Тайлер Ліндгольм представив Вайомінг як крипто-дружній штат, а в Університеті Вайомінгу знаходиться блокчейн-лабораторія, яку профінансували IOHK.

Було багато цікавих презентацій про смарт-контракти, функціональне програмування, мову Haskell, сумісність блокчейнів, стейкінг пули, протокол Ouroboros, управління, географічну присутність Cardano, юридичні аспекти, та багато інших. Майже кожна конкретна промова заслуговує окремої уваги та статті. Неможливо висвітлити все розмаїття тем в одній статті, але я зупинюсь на деяких важливих моментах та анонсах, які були зроблені під час віртуального саміту Cardano.

I. cFund - 20 млн. доларів США для стартапів екосистеми Cardano

IOHK оголосила, що запустить "cFund" у партнерстві з Wave Financial Group. IOHK надає 10 мільйонів доларів, а Wave планує залучити ще як мінімум 10 мільйонів доларів від інвесторів. Фонд здійснюватиме інвестиції у всьому світі з обсягом інвестицій у розмірі 250 000 - 500 000 доларів США та підтримуватиме стартапи та компаній на ранньому етапі, які мають відношення до екосистеми Кардано. Це чудова новина, яка створює більше можливостей для підприємців, які розглядають можливість побудови додатків на Cardano або планують використовувати ADA в своїй бізнес-моделі.

II. Другий етап Програми Амбасадорів Cardano

У міру зростання спільноти Cardano, з'являється все більше амбасадорів, які користуються ексклюзивними перевагами, такими як прямий доступ до унікального контенту та компаній, що будують екосистему Cardano. В даний час існує понад 50 амбасадорів різного віку та професій з майже 30 країн світу, які працюють в 4 ролях: Автори контенту, Організатори мітапів, Модератори, Перекладачі. Другий етап програми амбасадорів структурував ці ролі та нагороди в ADA.

III. Atala PRISM

Atala PRISM - це децентралізована система ідентичності, яка надаватиме «самоврядування» ідентичності та доступ до фінансових та соціальних послуг мільйонам людей без «банківського рахунку». Як сказав Чарльз Хоскінсон: "PRISM може надати економічну ідентичність майже двом мільярдам людей, які не мають банківського рахунку, а також допомогти з відстеженням світових товарів від їх походження до продажу та зменшити ризик інвестицій в ринки, що розвиваються».

IV. Проект Catalyst - система пропозицій Cardano

Проект Catalyst, оголошений на саміті, - це система, розроблена для того, щоб власники ADA могли пропонувати та голосувати щодо фінансування пропозицій по розвитку екосистеми Cardano. Проект дозволить користувачам Cardano зафіксувати певну кількість ADA протягом певного періоду часу та проголосувати за подані пропозиції. Це виведе управління Cardano на новий рівень і стане ще одним джерелом зростання екосистеми та можливістю для проектів отримати фінансування.

V. Проект Атлас

Atlas - це платформа, де кожен може торгувати активами, голосувати або керувати своєю цифровою ідентичністю. Це рішення не лише розповість користувачам про блоки та транзакції, але й надасть узагальнену статистику про винагороду, показники стейкінг пулів, порівняльний аналіз. Перша версія повинна вийти в найближчі кілька тижнів, бажаючі можуть приєднатись до проекту Atlas як бета-тестери.

VI. Plutus і Marlowe

Платформа Plutus - це платформа для розробки смарт-контрактів для Cardano, а Marlowe - нова мова для моделювання фінансових інструментів як смарт-контрактів на блокчейні.

Plutus містить Haskell SDK, що дозволяє розробникам писати програми, які взаємодіють із блокчейном Cardano. По мірі зростання екосистеми Cardano все більше розробників будуть зацікавлені як платформою, так і новою мовою смарт-контрактів.

Підсумовуючи, можна сказати, що Shelley як теперішня епоха Cardano мала гарний початок.

Оновлення Shelley було впроваджено в мережу Cardano, а хардфорк Shelley очікується 29 липня. Функції стейкінгу мають бути доступні з 18 серпня 2020 року, і кожен, кого цікавить стейкінг Cardano, зможе зробити це з гаманців Daedalus або Yoroi.

Андрій Волошин Андрій Волошин , Письменник, політолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram