Вибори виборами, а що ж робити із комуналкою?

Шукати правду, кажуть, у нашому світі – праця невдячна, але коли дехто перетинає межу – мовчати вже нема сил. Саме так урвався терпець і у мешканців будинку № 18 по вулиці 30 років Перемоги у Змієві. Люди звернулись до мене як до депутата з листом, у якому просять зобов’язати теплопостачальну організацію здійснити перерахунок за березень 2015 року за послуги з теплопостачання, а також перевірити економічну обґрунтованість тарифу на тепло. Адже платіжки вже «порадували» ціною - 26 гривень за метр опалюваної площі у квартирі.

Фото: urist.in.ua

Шановні тепловики! Люди задають питання, а як вийшло так, що тариф на тепло (26 грн. за один квадратний метр площі) один із самих найвищих в Україні? Київ – 16,14 грн., Львів – 12,52 грн., Одеса – 16,77 грн. Ви скажете, що це великі міста, там інші правила. Добре, візьмемо місто, яке таке ж невелике як і Зміїв, і знаходиться поруч.

Не так давно, коли ми протестували проти підвищення тарифів на вивезення сміття «Зміїв-Сервісом» і не дозволили підвищити цей тариф, я за приклад приводив місто Чугуїв, де чинний тариф на вивезення сміття вдвічі нижчий за зміївський.

Так от, візьмемо Чугуїв за приклад і у сфері теплопостачання. Що бачимо?

18,51 грн. за квадратний метр площі в опалювальний період. І це у Чугуєві.

18,51 грн. і 26 грн. Відчуваєте різницю? Чому зміївський теплопостачальник – Зміївський котельний комплекс ТОВ «КЛК» бере майже на 7 гривень більше за один квадратний метр, ніж чугуївський?

Мною як депутатом було подано депутатські звернення та запити з цього питання до ТОВ «Котельні лікарняного комплексу», Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Державної інспекції по контролю за цінами, а також до Антимонопольного комітету України, аби розібратись із цим питанням.

Антимонопольний комітет вже відповів, що опрацьовує моє звернення, залучивши до розгляду Департамент житлово-комунального господарства Харківської облдержадміністрації. Наразі чекаю відповіді від інших.

Шановні, буде ж соціальний вибух. Прийдуть перші платіжки за тепло і… А люди не будуть особливо розбиратись чому так – винесуть на вилах.

Маю надію, що знайдеться компромісне рішення, яке влаштує всіх – і надавача послуг з теплопостачання, і споживачів.

А не так давно ще один терпець урвався у мешканців будинку № 3 по вулиці Бутівській у Змієві.

Своє житло – це фортеця, де людина відчуває себе захищеною, де відчуває себе комфортно та у безпеці. На жаль, люди з цього будинку позбавлені такого щастя. Адже досить неприємно, заходячи до свого рідного будинку постійно відчувати сморід нечистот з підвалу в усіх під’їздах до самого верхнього поверху. Неприємно, коли існує ризик пожежі від перевантаження мережі електропостачання. Неприємно бачити відірваний ізолятор на вводі у будинок, який у будь-який момент може призвести до короткого замикання, наслідком якого може бути вихід з ладу електроприладів. Неприємно, коли труби водопостачання та водовідведення тримаються на іржі. Неприємно, коли забиваються каналізаційні стояки.

І це при тому, що ти хоч і сплачуєш за послуги з обслуговування будинку (і суми не копійчані!), а балансоутримувач – КП «Зміїв-Житло» - зовсім не реагує на заявки-скарги, які мешканці подають телефоном. Повний ігнор!

Саме тому люди провели збори мешканців, куди мене запросили як депутата, та зафіксували вказані порушення у протоколі зборів. На підставі цього протоколу мною як депутатом було подано відповідні депутатські звернення до Зміївської міської ради, КП «Зміїв-житло», а також до Зміївської СЕС та Зміївського відділу Державної служби надзвичайних ситуацій. Відсутність будь-якої реакції змусить мешканців відстоювати своє право на комфортне життя у своєму житлі вже іншими методами. Принаймні емоції на зустрічі зашкалювали.

Не обійшли лиха і мешканців гуртожитку санаторію «Занки» по вулиці Бутівській, 5. 100 кімнат у гуртожитку вже півроку живуть без газових плит на кухнях. Готують їжу хто як може. Відсутні протипожежні засоби. Будівля гостро потребує капітального ремонту.

Десятки листів (якщо не сотні), декілька томів листування з найрізноманітнішими організаціями, підключення до цього процесу депутата Верховної Ради України від Харківщини Кобцева М.В., особисті прийоми у різних високих кабінетах у Харкові дозволили добитись включення гуртожитку до обласної програми, за якою на ремонт дахів, внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання, водовідведення, електромережі повинні бути виділені кошти на рівні 401,3 тис. грн. А ще скільки проблем у гуртожитку є невирішеними.

Замість висновків. Я сумніваюсь, що ціни на тепло турбують тільки мешканців будинку № 18 по вулиці 30 років Перемоги, а якість обслуговування будинків лише жителів за адресою Бутівська, 3. Тільки ж чому люди лише з цих будинків активно піднімають ці питання та залучають своїх депутатів до вирішення своїх проблем? Чому інші не звертаються до своїх депутатів, щоб ті порушували подібні питання як народні обранці? Чи мало проблем у Змієві? Вартість проїзду автобусом по Змієву, якість води на мікрорайоні. Та багато чого!

Зараз країна живе виборами. Проте вибори виборами, а що ж робити з комунальними послугами тут, на місцях?

Андрій Межерицький Андрій Межерицький , Депутат Зміївської міської ради Харківської області,
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram