ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Навіщо лукавить Яценюк?

Учорашній кандидат у президенти України, а нині “засватаний” з ВО “Батьківщина” Арсеній Яценюк, остаточно оформив шлюбні відносини. У мас-медіа ця новина підноситься, як щось особливе і неповторне: допоки лідер опозиції Юлія Тимошенко, за велінням певних панів, перебуває у в’язниці, Арсеній Петрович має забути про “Фронт змін” і надалі ідентифікувати себе з бютівцями.

Фото: Макс Левин

Відтепер він обличчя об’єднаної опозиції, а, отже передусім господар виборчих списків кандидатів до Верховної Ради від біло-сердечних. “Він працює” — здається, доречний слоган, який повинен забезпечити перемогу опозиції на прийдешніх виборах.

Однак… Автору цих рядків до рук потрапив журнал “Кореспондент” (№40 від 22 жовтня 2010 року), де лідер Фронту змін виловлює власне бачення з приводу подальших дій на противагу “бульдозеру” Президента Віктора Януковича. Молодий політик не тільки піддає остракізму діяльність партії влади, а й залишає гостре слівце для… партії Тимошенко. На запитання журналістки, чи готовий Яценюк об’єднатися з Ю.Тимошенко, він відповів (мовою оригіналу): “Нельзя объединить прошлое с будущим. Если кто-то думает, что мы объединимся с Тимошенко, и появится объединенная оппозиция, это не значит, что такая оппозиция будет поддерживаться украинцами. Это может вызвать отторжение”. Зауважу: наведені слова озвучені у час, коли Віктор Янукович розпочав згортання демократичних процесів (повернув у силу Конституцію України 1996 року, скасувавши політичну реформу, замикнувши на собі ухвалення доленосних для країни рішень), вибудував струнку і водночас жорстку вертикаль влади на місцях та почав втілення програми “Україна для своїх людей”! Маневри Яценюка зразка 2010 року нагадують поведінку трьох китайських мавпочок: одна закриває собі очі, інша — вуха, а третя — закриває свій рот. Як політик з претензіями на президентство, Арсеній Петрович мав би відчути реальну загрозу, а не продовжувати відторгнення опозиційних “багнетів” на політичний маргінес.

Яка ж нині трапилася оказія з паном Яценюком, що він дав згоду на об’єднання з бютівцями? Вочевидь зіграли “шкурні” інтереси і проста, як амеба, причина: одержати карт-бланш від “тимошенківців” (за умови, якщо Тимошенко залишиться за гратами) брати участь у президентських виборах 2015 року, як єдиний узгоджений кандидат від опозиції. Щоправда, бютівські “старожили” і “співакціонери” ВО “Батьківщина” не дозволять не рахуватися з їхніми думками. Арсенію Петровичу залишається грати у ва-банк — правдами і неправдами організувати зустріч з ув’язненою Юлією Тимошенко, де тет-а-тет обговорити питання з гострими кутами.

І хоч кращого претендента на крісло №1 в опозиції наразі не знайти, Арсеній Яценюк залишається не менш зручним і для Партії регіонів, які мають можливість усі гарячкуваті та гострі заяви названого політика списувати на його ще молодий вік. Мовляв, нехай попрацює на нашому місці, а тоді критикує владу. Тому що подібну тактику представники влади застосовують до всіх молодих лідерів, котрі тільки-но вискакують з-за височенного політичного паркану.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram