ГлавнаяБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

8 сторінок для 1,5 млн громадян

Депутатам знадобилось майже 9 місяців для того, щоб відмінити деякі доволі дискримінаційні норми закону «Про захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Авторський колектив закону включав депутатів різних фракцій, представників управління Верховного комісару ООН у справах біженців, а також провідних громадських організацій (КримSOS, ВостокSOS, Центру громадянської просвіти «Альменда», ВБФ «Право на захист», Харківської правозахисної групи).

Фото: Макс Левин

Буквально кілька днів тому, активісти коаліції громадських організацій «Ресурсний центр допомоги внутрішнім переселенцям» провели всесвітній флешмоб на підтримку прав українських ВПЛ. Учасники із Польщі, Іспанії, Канади, Франції, Німеччини, Швеції, Норвегії, Азербайджану та інших країн закликали не бути байдужими до проблем українських внутрішньо переміщених осіб та вимагали від депутатів ВР розглянути законопроекти, які стосуються прав переселенців.

Зі старого закону вилучено норми про необхідність проставляння штампу органів Державної міграційної служби на довідці ВПО, що значно полегшить життя переселенців. Крім того, не потрібно буде кожні шість місяців продовжувати свою довідку, вона діятиме безстроково. Отже, для отримання пенсії чи будь-яких соціальних виплат не потрібно буде щоразу підтверджувати свій статус.

Водночас, у разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання, внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це орган, який видав довідку, не пізніше як за три дні до дня від’їзду.

У разі неповідомлення про своє повернення до покинутого місця постійного проживання, на підставі даних про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, приймається рішення про скасування дії довідки. Втім, ВПО може обґрунтувати причини своєї відсутності за місцем проживання, тоді термін може бути збільшено до 90 днів.

Також новою редакцією закону зменшено бюрократичні процедури для реєстрації ВПО як безробітного та отримання допомоги по безробіттю, соціальних та інших послуг навіть в разі, якщо людина не має документів про звільнення з роботи.

Статус переселенця тепер зможе отримати іноземець або особа без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне тут проживання.

Новими нормами відкриваються також можливості отримання довідки ВПО для тих, у кого в документах немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення. Доказами проживання на території можуть слугувати військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, медичні документи та навіть фотографії. У такому випадку прийняття рішення про видачу довідки ВПО ухвалюється відповідними органами протягом 15 днів. Рішення про відмову у видачі довідки має бути надана в письмовому вигляді з зазначенням підстав відмови, що дозволяє оскаржити рішення.

Серед плюсів нової редакції закону – визначення можливості постійного проживання внутрішньо переміщених осіб в нових громадах, що є позитивним для тих громадян, які не планують повертатися. У тексті документу формулювання «Україна вживає всіх можливих заходів… щодо повернення таких осіб до їх покинутого місця проживання в Україні та їх реінтеграції» доповнено словами «створення умов для добровільного повернення таких осіб до покинутого місця проживання або інтеграції за новим місцем проживання в Україні». Є надія, що ці зміни допоможуть переселенцям також в реалізації права голосу на наступних місцевих виборах.

Загалом закон враховує рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи та Керівні принципи ООН з питань переміщення осіб всередині країни.

За словами одного з співавторів закону, директора ВБФ «Право на захист» Олександра Галкіна, цей закон – не просто 8 сторінок тексту, а величезне полегшення дуже непростого життя 1,5 мільйонів людей.

За офіційними даними Мінсоцполітики, станом на 2 листопада ц. р., в Україні взято на облік 1 563 530 переселенців або 1 222 516 сімей з Донбасу і Криму. Не дивлячись на відведення зброї та появу надії на мир, кількість громадян, які вимушені були покинути свої домівки, і досі зростає (на 104 304 особи за тільки останні два місяці). Всі ці люди чекають на підписання закону спікером та Президентом.

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram