ГлавнаяБлогиБлог Тараса Пастуха

Якщо зупиниться торгівля з окупантами, припиниться і війна

Складається враження, що влада втрачає відчуття реальності, і живе у якомусь паралельному вимірі: вимагає від всього світу санкцій проти Росії, а сама дозволяє торгувати з окупованими територіями. Створює міністерство окупованих територій, а юридично не визнає окупації України. 

Фото: korrespondent.net

Сьогодні на Сході ветерани Війни, бійці, які пройшли Дебальцево, Іловайськ, Донецький аеропорт, блокують торгівлю на крові. У відповідь – поліція у супроводі тітушок влаштовує бійню та провокації. В хід пішли кийки та сльозогінний газ. Усе, на як на Майдані. 

Вони б не вийшли на протест, якби Уряд та парламент ухвалював необхідні рішення. Адже ми досі не назвали війну – війною, а Росію – агресором, окупантом наших територій. А міністр окупованих територій, який заперечує факт окупації, називає події на Сході вже навіть не АТО, а ефективним контролем Росії. То врешті, прийшов час ефективного контролю України. І якщо влада бездіяльна, то цей контроль встановлюватимуть люди.

У цей час на лінії розмежування з ОРДЛО, повним ходом йде торгівля. В один і другий бік їдуть сотні ешелонів, вантажівок із різномантіним товаром.

Масштаби цієї торгівлі вражають. Лише за останніх півтора роки з України в окуповані території і назад пройшло 700 тисяч вантажних ешелонів. І це тільки по одній залізничній гілці. Згідно з документами та дозволами СБУ, перевозять будматеріали, сталь, хімікати, порох, запчастини до автомобілів. Крім задекларованих вантажів, є великий потік контрабанди, адже ешелони практично не перевіряють. А так звані сірі зони стали офшорами, де підприємців вдвічі, а то й втричі більше, ніж зареєстрованих мешканців.

І уся ця торгівля покривається потребою України у вугіллі. За ці три роки, поки триває війна, ми чули багато гучних заяв про автономність наших ТЕС і ТЕЦ від вугілля з окупованих територій. Та очевидно, що торгувати з ОРДЛО вигідніше, а заодно – збагачувати бюджети так званих ДНР та ЛНР. І ще гірше усвідомлювати, що ті гради, якими терористи обстрілюють наших військових і мирне населення, фінансуються і за рахунок України.

На пункті блокади поблизу Бахмута, разом з колегами, народними депутатами, ми з'ясували роль "Укрзалізниці", яка, виконуючи розпорядження "зверху", обслуговує ДНР та ЛНР та зебезпечує перевезення усіх вантажів. Не повірите, але заступник начальника Донецької залізниці, з яким ми спілкувались, навіть не заперечив, що в ешелонах може бути зброя та техніка для російських найманців.

https://www.facebook.com/taras.pastukh.35/videos/1240745755993644/ - відео розмови з заступником начальник Донецької залізниці Олександром Носулько

Перебуваючи на Сході, ми отримали відповідь – чому на розгляд парламенту не виноситься закон про окуповані території, який ми зареєстрували більше року тому. Адже війна стала надзвичайно прибутковим бізнесом, і вона не закінчиться, поки на ній зароблятимуть.

Ця Рада ще має шанс допомогти наших хлопцям на передовій і завершити війну. Ми пропонуємо юридично визнати окупацію Донбасу, припинити торгівлю та зупинити бізнес на крові, визнати Росію агресором і домагатись відшкодування збитків за зруйнований Донбас, а не забирати ці кошти з кишень українців. Вже більше року у Верховній Раді зареєстровано Проект закону про тимчасово окуповану територію України, і ми наполягаємо на його включення у порядок денний та ухваленні.

Тарас Пастух Тарас Пастух , Український громадський діяч та політик
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram