ГлавнаяБлогиБлог Олени Педай

Антирейтинг кандидатів на посаду головного архітектора Києва

Закінчується «півфінал» відбору кандидатів на посаду головного архітектора Києва. Перечитуючи красиві презентації 12 кандидатів, які успішно склали іспит, хочеться нагадати, що кияни уважно вивчають не тільки чудові іміджі, які створили собі архітектори, але й історію роботи кожного з претендентів.

Київ більше не може дозволити собі продовження війн з забудовниками та багаторічне відставання від інших столиць Європи (цього року місто посіло 176 місце у світі за рівнем життя). Тому ми склали свій Антирейтинг кандидатів, виходячи з історії їх професійної діяльності.

Публікуємо коротенькі «історії любові» до міста трьох особистостей, про діяльність яких в Києві ми знайшли найбільше інформації. На жаль, вони є дуже показовими для київського сьогодення.

Миргородський Андрій Сергійович

Безумовний лідер громадського Антирейтингу. Відомий своєю тісною співпрацею з оточенням Януковича.

Фото: Надано Оленою Педай

Наприклад, виступав як архітектор панорамного майданчика і містка, що мав з'єднати «Маріїнку» зі сумнозвісним гелікоптерним майданчиком на пагорбах Дніпра. А ще спа-салон для коханки Януковича в цьому ж комплексі. Проект передбачав розкішні зали відпочинку, більярдну і СПА-салон. Його вартість перевищувала 290 млн. грн.

Але це – квіточки. Родзинками творчості “майстра” стали Храмовий комплекс на березі Дніпра, Гостинний двір та ТРЦ на Поштовій.

Намагання ощасливити Київ «фонтаном Сковороди» та скляним хрестом на місці Десятинної церкви ми взагалі не згадуємо.

Гостинний двір і ТРЦ на Поштовій безпосередньо пов'язані з особою Кравця, завгоспа Януковича.

Крім того, що Поштову площу перетворили на дах тунелю, ТРЦ ставить під загрозу руйнування унікальної археологічної знахідки - вулиці часів Київської Русі.

Це враховуючи те, що інвестору ніхто не надавав землю під заплановані 10 тисяч квадратних метрів торгових площ.

Сталося це через те, що на початку будівництва концепція проекту передбачала просто реконструкцію транспортної розв'язки. Вже на пізніх етапах будівництва додали «нове будівництво об'єкта багатофункціонального призначення».

Згідно із законом, під будівництво інженерних споруд, відведення землі непотрібні, але для комерційного об'єкта без цього ніяк не обійтися.

У тому, що ділянки під будівництво торгового центру не надавалися, легко переконатися, відкривши публічну кадастрову карту України.

Скандальна історія Гостиного двору, який було виключено із списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, відома кожному київському активісту. І вона теж пов’язана з іменем Андрія Миргородського. «Гостинна республіка», війни, підпали, побиття, і ще багато ганебних та прикрих подій призвели до того, що Київ планово втрачає цю будівлю, яка стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року.

Броневицький Сергій Петрович

Фото: Надано Оленою Педай

Вже виконував обов’язки головного архітектора за часів Черновецького у 2009-2011 рр.

За ці два роки, Київрада прийняла багато нелегітимних рішень.

Оскільки ці рішення треба було або скасовувати, або якось узаконювати, вирішили розробити новий Генплан.

Для реалізації цього завдання, Броневицького в 2010 поставили керувати комунальною організацією «Інститут Генерального плану м. Києва», який був створений Черновецьким саме для розробки нового Генплану Києва (раніше цим займався «Київпроект»).

На цей Генплан місто вже витратило 16 мільйонів гривень і до нього у киян безліч претензій. Найбільша – та, що ставить під загрозу збереження зелених зон, пагорбів Дніпра та історичного центру столиці. У новому проекті Генплану внесені всі землевідведення періоду Черновецького, що суперечать чинному Генплану Києва (тобто, відведені нелегально).

При чому, більшість рішень, ухвалених тоді, досі суперечать одне одному, через наявність документів одного рівня з різними висновками.

Як пише у себе в фб громадський діяч Мітя Гурін: «Замість того, щоб врегулювати ситуацію з відведенням землі в зелених зонах і привести їх у відповідність до діючої нормативної бази, був розроблений Генплан, який повинен був пачкою їх узаконити».

За Сергієм Броневицьким тягнеться шлейф корупційних скандалів, а про вартість "вхідного квитка" на міськраду за часів, коли він виконував обов'язки головного архітектора ходять легенди.

Cвистунов Олександр Вікторович

Начальник управління регулювання забудови міста, Департамент містобудування та архітектури. Екс-головний архітектор скандального архітектурного бюро Сергія Бабушкіна.

Проекти, в яких Свистунов виступав головним архітектором:

Готель «Інтерконтиненталь» (перевищення висотності в охоронній зоні Софії - 39 метрів), компанія - забудовник "Ярославів Вал", генеральний директор Спасибко Олександр Валерійович, який наразі є головою конкурсної комісії, що й обирає головного архітектора Києва.

Готель Fairmont (перевищення висотності в історичній частині Подолу). Забудовник - таж сама компанія “Ярославів Вал”

Скандальна земельна ділянка біля станції метро «Осокорки» з ТОВ «Скай-буд ЛТД»

ЖК "Ковчег" в історичному ареалі, на перетині вулиць Предславинської та Лабораторної, де діє ліміт висотності 27 метрів. Передбачувана висотність проекту 132 (!) метри.

Проект ТЦ “Апрель”, Борщагівка, вул. Курбаса 19а, який побудований на міських комунікаціях (водогін і газ) без документів, та введений в експлуатацію без поштової адреси, тобто, незаконно.

На глибоке переконання активної громади Києва, допуск до фіналу конкурсу таких осіб дискредитує весь конкурс і легітимність зусиль з пошуку фахівця, який зможе надати нового імпульсу розвитку міста. Такі особи на чолі головного містобудівного департаменту Києва не будуть сприйняті міською громадою. Їх призначення може означати неспроможність міського голови ефективно управляти в інтересах киян та яскраво підтвердить вагу «забудовного» лобі у київській адміністрації, яке вже більше 15 років безсовісно плюндрує Київ.

Олена Педай Олена Педай , Заступниця голови київської організації політичної партії ДемАльянс. Громадський діяч, правозахиця.
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram