Топ-11 думок з INTRO-2017: Людина майбутнього

Яким ми бачимо майбутнє і нас, людей, у ньому? Чи буде потрібна людина у роботизованому світі і як вберегти себе від кібернебезпек? Яким буде бізнес майбутнього і чи насправді виживе тільки соціальне підприємництво? Як Україні не пасти задніх в освоєні космосу та комерціалізації цього процесу? Та, зрештою, як перетворювати сміливі ідеї у сталий бізнес, який зможе у майбутньому пережити випробування та економічні турбулентності? Про це та навіть більше говорили міжнародні та українські бізнесмени та експерти на VII щорічній візійній конференції «INTRO-2017: Людина майбутнього» у Львівській бізнес-школі УКУ.

Фото: надане автором

Ось найважливіші цитати та думки спікерів конефренції:

Євгеній Уткін, засновник і президент hi-tech холдингу KM Core, голова венчурного фонду Borsch Venture, співзасновник Agro Сore, меценат, розвиває освітні та культурні проекти: «Гогольfest», Jazz in Kiev, культурно-освітній центр «Майстер Клас»: «Головна тенденція у світі – це індивідуалізація. Тобто для кожного потрібно створювати щось унікальне. І гармонія має бути присутньою і в продукті, і в послугах. Сучасний бізнесмен, що рухається в майбутнє, це той, у кого однаково добре працюють обидві півкулі головного мозку. Тобто все йде у креативну економіку. Від вертикалі і полкових оркестрів в індустріях та корпораціях ми перейдемо до джазових історій. Все у нас буде джаз!».

Шон-Патрік Ловетт, керівник англомовної служби «Радіо Ватикан», Рим: «Основним питанням є, коли ми перестанемо бути homo sapience і перетворимося в homo mechanicus. Ми можемо багато говорити про технології, але найбільш важливим є питання, що таке бути людиною. Співчуття – це те, що робить нас людьми. І роботи цього не можуть».

Роксолана Кравчук, керівник Візійного центру LvBS, організаторка INTRO-2017: «Людина майбутнього, я бачу її сміливою, радісною, мирною, усвідомленою, творчою, однаково здатною як на технологічні прориви так і до розвитку емпатії, здатною бережливо ставитись до Землі та осягати нові космічні простори, втілювати кожну свою мрію. Я бачу її щасливою та здатною наповнювати любов'ю інших, поважаючи їхню іншість. Я бачу її — людину майбутнього. Бачу і знаю, що нею може стати кожен із нас. Знаю, що це потребує багато роботи та саморозвитку. Впевнена, що це вартує того, бо вже знайома з багатьма людьми, які тут і зараз втілюють свої особливі життєві місії, будуючи наше спільне краще майбутнє. Я вірю в людину майбутнього до останньої фібри душі, а наші віра і бачення творять майбутнє. Світ можна змінити, його змінюють сміливі, а найсміливіші починають з себе».

Ендрю Мейн Вілсон, голова організації PRME (Принципи відповідальної управлінської освіти) та CEO AMBA (Association of MBAs), Лондон: «У будь-якій країні світу чотири із п’яти стартапів зазнають невдачу до кінця третього року. Тому соціальна складова – це саме те, що може «зачепити» інвестора. Населення планети лише збільшуватиметься, відтак дуже важливо створити сильну інфраструктуру соціального підприємництва, щоб допомагати такій великій кількості людей».

Томас Арктедіес, засновник Центру соціального підприємництва Швеції (CSES), CEO Ayond AB, Стокгольм: «Для соціального бізнесу пристрасть до ідеї є вирішальною. Для того, аби творити соціальний вплив, соціальні інновації, потрібно бути захопленим ідеєю бізнесу. Так, іноді соціальному підприємцю навіть вдається отримувати прибутки. Та ключове – пристрасть до справи!... Зараз мотивація створення компанії зовсім інша, аніж раніше. Молоді люди передусім хочуть змін у суспільстві, а не просто заробітку».

Анна Уварова, співзасновниця Благодійного магазину «Ласка»: «За цифрами у благодійності стоїть щось більше, аніж просто гроші. Це вплив, це зміни у свідомості людей».

Олег Дерев’янко, cпівзасновник і президент Kyiv Cyber Academy, cпівзасновник і голова ради директорів ISSP, засновник Інституту самореалізації: «Everything will be hacked! Якщо раніше у світі був популярним мем про поділ на тих, кого хакнули, та тих, кого ні, то зараз світ поділяється на тих, кого хакнули, і вони про це уже знають, і тих, хто цього ще не знає».

Отець-доктор Богдан Прах, ректор Українського католицького університету: «За останні 20 років ми є свідками колосальних змін у світі технологій. З одного боку, цей розвиток приносять полегшення, з іншого – змушує задумуватися, наскільки вони нам потрібні. Я люблю Фейсбук, але я відмовився від нього через брак часу. Я хочу, щоб ми усвідомлювали: без нас технології підуть вперед і це фантастично. Але де у цьому буде людина? Чи ми будемо ближчі один від одного, чи змушені будемо сховатися за технологіями? Це все, що є фантастичне, чи воно зближує нас, чи віддаляє один від одного?».

Рудольф Краєвський, засновник Vegano Hooligano Family, еко-підприємець, Київ: «Найуспішніші бізнеси майбутнього – це ті, що взяли на себе відповідальність і розуміють, яким буде їхній слід на Землі. Та це також ті, хто вміє любити і поважати увесь світ!.. Ми впливаємо на життя планети дуже сильно, ми несемо відповідальність за те, яким буде життя зараз і що ми залишимо після себе. Вірю, що всі сталі проекти, еко-проекти будуть успішними. Це якась метафізика! Планета, Всесвіт і Космос підтримають ваш проект. Вірте в себе, не бійтеся криз та помилок. І ще мають залишатися почуття. Любов».

Іван Яковина, Андрій Музиченко, інтерактивний тандем «Космічне майбутнє, чи є в ньому місце для України»: «Поки NASA планує обліт місяця в 2024 році, приватний бізнес планує це зробити уже наступного року. Зараз ми у ситуації, коли велика урядова організація, маючи гроші, може залишитися в хвості… Раніше цей напрям фінансували держави, а зараз ініціативу перебрав бізнес. Україні час подумати про розвиток у цьому напрямку, адже, маючи статус космічної держави, вона має усі шанси бути конкурентною».

Юрій Мончак, директор лабораторії молекулярної діагностики, професор генетики, Канада: «Науковці мені трохи нагадують підлітка, який знайшов в коморі рушницю, коли батьків нема вдома. І наслідки можуть бути дуже різними залежно від того, як цей підліток використає зброю… Те, що ми можемо щось зробити, в тому числі, в медичних дослідженнях, не означає, що ми повинні це робити. Ми часто жертвуємо своєю свободою заради безпеки. Та скільки ми готові віддати?».

Загалом конференція «INTRO-2017: Людина майбутнього» об’єднала у трьох дискусіях 10 яскравих міжнародних та українських спікерів і стала майданчиком для першого масштабного обговорення у Львові теми освоєння космосу й місця України в цьому процесі. Це був день неймовірних інсайтів та незабутніх знайомств. Зустрінемось на INTRO-2018 у LvBS!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram