ГлавнаяБлогиБлог Дмитра Снєгірьова

Cоціальний хліб із фуражу або Чому жителів Луганська годують пшеницею для худоби

В рамках програми «соціальний хліб» в окупованому Луганську місцевими товаровиробниками реалізується населенню хліб «Дарницький». Випічкою хліба займається хлібозавод ПАТ «Луганськ-Нива» (ТМ «Добродія»). Соціальний хліб відрізняється від звичайного за формою та вагою. Це житньо-пшеничний батон вагою 700 грамів.

Фото: Макс Левин

В цехах ПАТ «Луганськ-Нива» щодоби випікається 7300 буханок так званого «соціального хлібу». Цією кількістю «Луганськ-Нива» практично повністю закриває потреби м.Луганська. Відпускна ціна цього хліба - 6 рублів. У загальному обсязі виробництва виготовлення «Дарницького» хліба складає 10%.

Низька ціна на «соціальний хліб» пояснюється тим, що для його виробництва «Луганськ-Нива» закуповує пшеницю 5-6 класу. На нараді «Ради міністрів ЛНР» самопроголошений міністр «міністерства сільського господарства» Сороковенко заявив, що близько 70 відсотків зібраного врожаю – це пшениця 5-6 класів. За його словами саме ця пшениця надходить на елеватори монополіста «Луганськ-Нива» для подальшої переробки і випічки «соціального хлібу».

«На склади аграрного фонду надходить продовольча пшениця, а «Луганськ-Нива» закуповує фураж», - заявив «міністр» Сороковенко.

Примітно, що 5-6 класи зерна пшениці належать до «фуражних». Пшениця 5-6 класу – є непродовольчою, тому призначена для відгодівлі домашніх тварин і виробництва комбікормів. Фуражна пшениця в кормах дрібної та великої рогатої худоби, свиней, овець та птиці (качок, курей, гусей) служить тільки в якості добавки до основних раціонів і не застосовується як монокорм.

Наразі, на території Луганська діє 95 точок продажу продукції ПАТ «Луганськ-Нива». Крім того, торгові точки підприємства працюють і в інших містах самопроголошеної «республіки». Так, в м. Антрацит відкрито п'ять торгових точок, в Брянці і Перевальську - по дві, в Красному Лучі - три, в Ровеньках і Свердловську - по чотири, у Стаханові - дев'ять.

Крім того, з підприємством співпрацюють 1830 партнерів, які доставляють «соціальний хліб» в ті міста, села і селища так званої «ЛНР», де поки не відкриті місця фірмової торгівлі ПАТ «Луганськ-Нива».

Нагадаю, постановою так званої «Ради Міністрів ЛНР» від 25 серпня 2015р. №02-04 / 250/15 «Про затвердження Тимчасового порядку регулювання та контролю цін на продовольчі товари на території Луганської Народної Республіки», з метою контролю за реалізацією окремих видів соціально-значущих продовольчих товарів в роздрібній торгівлі, з 19.09.2015. введені фіксовані ціни на продовольчі товари, які мають соціальне значення.

Дмитро Снєгірьов Дмитро Снєгірьов , Співголова ГІ "Права справа"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram