Спецтема
Календар українського мистецтва

17 березня. Олександра Екстер

17 березня 1949 року в Фонтене-о-Роз (Франція) померла Олександра Екстер, амазонка авангарду, спільне «надбання» російського і українського авангарду, художниця, яка в 1910-1920-х роках збурювала мистецький Київ новими художніми віяннями, привезеними з Москви, Парижа, Женеви.

Олександра Екстер
Олександра Екстер

Дмитро Горбачов відтворив один діалог, що відбувся в 1918 році на Першому всеукраїнському з'їзді діячів культури: "Що потрібно для відродження нашого мистецтва?" - питається в неї кореспондент газети "Відродження".

"Якомога більше творчості, якомога менше провінційності". Вона б’ється над тим, як передати на полотні рух, енергію, кольору, як створити вишукану і гармонійну геометричну композицію.

Екстер «завезла» в Київ кубофутуризм, створювала костюми та декорації для театру («Фаміра Кіфаред», «Ромео і Джульєтта», «Саломея» в Московському камерному театрі), для кіно (футуристичний фільм «Аеліта» Якова Протазанова), для балетних постановок Броніслави Ніжинської; вона химерно поєднала кубізм і народне мистецтво, за її ескізами та ескізами Казиміра Малевича селянки в художніх артілях сіл Скопці та Вербівка створювали легендарні експериментальні вишивки, килими, сумки. Екстер робила арт-буки і створювала одяг, працювала як педагог. У 1924 році вона емігрувала з СРСР у Францію.

Шкода, що в Україні дуже мало робіт Олександри Екстер, в постійній експозиції НХМУ є її еталонна картина «Міст. Севр».

Олександра Естер «Міст. Севр», 1911
Олександра Естер «Міст. Севр», 1911

Олександра Екстер «Три жіночі постаті»
Олександра Екстер «Три жіночі постаті»

Ескіз костюму для вистави «Саломея»
Ескіз костюму для вистави «Саломея»

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram