ГлавнаяБлогиБлог Богдана Червака

Прапор ОУН: історія і сьогодення

Останнім часом у ЗМІ з’явилося чимало публікацій на тему символіки ОУН і УПА. Такий інтерес до цієї теми зумовлений, в тому числі, браком правдивої інформації, що призводить до різних політичних спекуляцій, спрямованих на дискредитацію українського національно-визвольного руху, який діяв у роки Другої світової війни.

Фото: Богдан Червак

Оскільки в центрі суспільної уваги опинився прапор ОУН, є добра нагода викласти його правдиву історію. Робота над створенням символу ОУН розпочалася вже у 1929 році, одразу ж після створення Організації Українських Націоналістів на установчому конгресі у Відні.

В офіційному органі Проводу ОУН журналі «Розбудова Нації» (1929 р„ число 6-7) у офіційній частині було опубліковано таке «звідомлення».

«Розписуємо конкурс на:

а)прапор Організації Українських Націоналістів,

б)гімн Українських націоналістів (текст і музика),

в)відзнаку для членів О.У.Н.

Умови конкурсу такі:

1)у конкурсі можуть взяти участь і не члени О.У.Н.

2)найліпші проекти будуть нагороджені таким чином:

а)прапор –300 крон;

б)гімн – 500 крон;

в)відзнака –200 крон;

Нагороди визначатиме окрема комісія покликана Проводом. Нагороджені проекти переходять у власність Проводу українських націоналістів».

У 1-2 числі «Розбудови Нації» за 1932 р. опубліковано рішення Проводу про затвердження емблеми ОУН (подано її кольоровий зразок) та текст гімну.

«Подаємо до відома членству ОУН, що з надісланих проектів відзнаки-гербу ОУН прийнято проект, поданий артистом маляром проф. Р. Лісовським. Репродукцію відзнаки-гербу подаємо окремою відбиткою… Прийнятий герб ОУН буде уживаний як відзнака для членів ОУН, на прапорі, печатках, фірмових бланках, на обкладинці офіційного органу ОУН, тощо, отже всюди там, де йде про офіційний виступ ОУН на зовні».

Отже, затвердженою емблемою, гербом ОУН є стилізований золотий Тризуб, у якого середній елемент у формі двосічного меча – за ним закріпилася назва «націоналістичний тризуб». Цей знак поміщено на щиті білого із золотою смужкою по краю щита.

Фото: Надано Богданом Черваком

З часом емблема зазнала незначних доопрацювань, зокрема колір щита був вдало замінений з білого на синій. Досить часто використовувався лише тризуб з мечем без щита, приклад того обкладинка журналу «Розбудова нації», де починаючи з числа за січень-лютий 1932 р. до останнього числа у 1934 р. часопису містився тризуб без шита.

Використовувався у такій формі на різноманітних організаційних бланках, листівках, пропам’ятних марках, грамотах, в тому числі Прапорі ОУН.

Автор емблеми відомий митець Роберт Лісовський (1893-1982). Народився у Запоріжжі, вчився у Київській студії О. Мурашка, українській академії мистецтв у М. Бойчука та Г. Нарбута, потім закінчив Берлінську академію мистецтв. Професор Української студії пластичного мистецтва у Празі (1929-1945). Після Другої світової війни жив в Італії, Великій Британії. Швейцарії. Уславився як графік, ілюстратор українських поетичних збірок, Помер у Женеві (Швейцарія).

Згодом герб став центральною композицією Прапора ОУН. У підпільних умовах, в яких довгі роки діяла ОУН, використовувати прилюдно та навіть зберігати прапор було складно і небезпечно. Однак при цьому прапор ОУН використовувався у 1938-1939 рр. на Закарпатті як прапор «Карпатської Січі», в лавах якої члени ОУН боролися за незалежність Карпато-Української Держави.

На Четвертому Великому Зборі Українських Націоналісту 1955 р. прийнято Правильник церемоніалу, де подано опис емблеми прапора, печатки ОУН. «Прапор ОУН є блакитний, зі золотим тризубом з мечем в центрі полотнища. Довжина полотнища 6 одиниць, широта 4 одиниці. Виміри полотнища 120×120 см. Тризуб вміщений в центрі».

Фото: Надано Богданом Черваком

Остаточно організаційний прапор ОУН затверджено у 1964 р. на П’ятому Зборі українських націоналістів: «Прапор Організації Українських Націоналістів. Прапором Організації Українських Націоналістів і її бойових формацій в Україні був блакитний прапор з золотим Тризубом з мечем, уміщеним в центрі полотнища. Під цим прапором ОУН і її військова формація -Карпатська Січ - ішла від перемоги до перемоги й від жертви до жертви. У 25-ліття Зриву Карпатської України. V ВЗУН приймає на вічні часи для ОУН. як її прапор. - блакитний прапор з націоналістичним Тризубом у центрі»|

Після відновлення діяльності та легалізації ОУН у незалежній Україні Прапор ОУН 24 вересня 1993 р. був зареєстрований Міністерством юстиції України.

Дякую керівнику «Архіву ОУН» О. Кучеруку за надані матеріали і документи.

Богдан Червак Богдан Червак , Голова Організації Українських Націоналістів
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram