ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Відкритий лист голові Ради Федерації роботодавців України Дмитру Фірташу

Цього тижня низка організацій, зокрема ФПУ та УСПП звернулися до Президента України з вимогою негайної зустрічі з профспілками та асоціаціями бізнесу. Причина - відкритий виклик з боку Росії українським підприємствам, економіці в цілому. Ви ж злочинно усунулись від дискусії, капітулювали, обрали позицыю "мовчазної згоди" з антиєвропейськими діями Росії. Ви, як керівник цілої федерації роботодавців, мали б бути першим захисником українських платників податків - підприємців та робітників.

Дмитре Васильовичу, виходячи з останніх зазначених подій, та всього що відбувалося з Вашими підприємствами, а саме – повне ігнорування обов’язків, покладених на вас українськими роботодавцями, безхребетну та безпринципну позицію щодо «знакових» законів, які приймалися у розріз з баченням українських платників податків та упереджене ставлення до європейського курсу України – на моє глибоке переконання, Ви маєте відмовитись від керівної посади в Федерації роботодавців України та клопотати перед російським президентом про «працевлаштування» у аналогічні сусідні організації.

Моя позиція вмотивована турботою про інтереси своєї Батьківщини через загрози її економічній та соціальній безпеці. Я, секретар комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, заявляю, що буду стежити за Вашою діяльністю, а точніше – бездіяльністю, яка стоїть на заваді європейському вибору України та стабільності. Ваша бездіяльність – це виклики національній безпеці.

Виклик перший. Ви та зупинили цілу галузь економіки – хімічну промисловість. Не маю сумніву – це шантаж уряду та Президента, аби зупинити євроінтеграційний процес.

Залишивши без роботи за останній місяць десятки тисяч людей, через припинення без об’єктивних причин роботи таких гігантів хімічної монополії як ПАТ «Концерн «Стирол», ПАТ «Азот» Черкаси, ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот», випуску складних добрив на «Сумихімпромі», Ви не маєте морального права очолювати об’єднання роботодавців загальнодержавного рівня. Своїми діями Ви порушуєте базові принципи соціальної відповідальності бізнесу та державно-приватного партнерства, які раніше так активно пропагували.

За останні роки Федерація роботодавців України із захисника інтересів українського бізнесу перетворилась на політичний інструмент вибивання урядових преференцій для Вашого власного бізнесу та для Ваших ігор із державними інституціями — це думка багатьох експертів. Так, я не виключаю, що зупинкою заводів Ви домагаєтеся преференцій у приватизації підприємств титанової галузі. Федерація роботодавців, яку Ви очолюєте, стала заручником Ваших фінансових та політичних інтересів. Ви маєте бути першим, щодо кого Федерація мала б висловити недовіру та звернутися до керівництва держави з вимогою відставки олігарха з такої відповідальної посади. Нагадую, ст. 13 Конституції України гласить, що « …власність забовязує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству…». Ви нехтуєте своїми обов’язками — отже, маєте бути позбавлені українських підприємств, а їх колективи мають бути захищені від вашого небезпечного загравання з російським урядом.

Виклик другий. Ви залишили українських роботодавців «сам на сам» із владою та її непомірними забаганками, Ви звели нанівець соціальний діалог в Україні, переломили «через коліно» профспілковий рух та нав’язуєте свої «правила гри» Президенту, профспілкам, роботодавцям.

ФРУ задекларувала себе як об’єднання з понад 70 різних організацій роботодавців, підприємства — члени яких сукупно нібито виробляють близько 70% ВВП України і забезпечують близько 5 млн робочих місць, і таким чином отримала право делегувати представників до складу колегій обласних держадміністрацій, різних дорадчих органів КМУ, Верховної Ради України, Податкової адміністрації, міністерств та відомств. Та замість реального представництва інтересів роботодавців Ви поширюєте політичну корупцію: «ваші люди» в регіонах користуються цим авторитетним представництвом для реалізації виключно власних цілей.

Ви сфальшували прозорість і рівність представництва організацій роботодавців у організації. Ви не знаєте кількості її членів, сумніву піддається і вірогідність даних, які оприлюднені на ваших офіційних інформаційних ресурсах. Наприклад, лише 10% ваших членів є передплатниками друкованого видання очолюваної вами організації. Це означає, що кількість реальних членів перебільшено якнайменше у п’ять разів.

Ви побудували свою чергову «піраміду»: 51% загальної чисельності підприємств-членів, близько 4000 юридичних осіб, сконцентровані на території АР Крим. У Львові, Рівному лише 30. Нагадую вам, як фінансуються такі організації у Європі. 72% — членські внески; 10% — додаткові послуги; 7% — доходи від розпорядження коштами (відсотки); 3% — участь у проектах кооперації (з іншими організаціями); 8% — інші джерела. Ви купили і продовжуєте «підгодовувати» ФРУ. І члени ФРУ, як правило, членські внески не сплачують. Це ще один фактор контролю над організацією.

За оцінками експертів, як мінімум 80% підприємств, що офіційно зареєстровані у складі регіональних організацій роботодавців (структури ФРУ), не беруть участь в «суспільній діяльності». Регіональні об'єднання створювалися для лобіювання в місцевих органах влади інтересів найбільш великих промисловців.

Бюрократія, яку ви «розвели» у Федерації, ховає від громадськості тисячі звернень платників податків, які вимагають від вас «діяти або піти». Тим часом експерти стверджують, що українські підприємці вкрай потребують дієздатної незалежної альтернативної організації, яка б реально відстоювала їхні права та інтереси. І давала б «по руках» уряду та парламенту.

За рік парламентської роботи я жодного разу не побачив та не почув представника Федерації роботодавців України у Верховній Раді України, також не було створено жодної депутатської групи, яка б лобіювала інтереси організації. Звичайно ж, такий підхід відлякує переважну більшість суб'єктів малого та середнього бізнесу, які, водночас є важливим сегментом українських роботодавців. Як показують експертні опитування, проекти організації роботодавців на національному та регіональному рівнях не мають практичної цінності для більшості підприємців.

ФРУ не здійснює дієве представництво інтересів усіх роботодавців у колективних переговорах на національному рівні, в укладанні та виконанні Генеральної угоди, не вносить альтернативні програми соціально-економічного розвитку, проведення податкової, цінової політики з метою збалансування попиту і пропозиції робочої сили, запобігання масовому безробіттю шляхом сприяння створенню нових робочих місць, забезпечення раціональної структури зайнятості населення.

Пасивність Федерації роботодавців України в наявних економічних умовах руйнує ідею єдиного руху роботодавців в Україні й обумовлює невиправданість очікувань її учасників. Разом з тим українські підприємці вкрай потребують дієздатної незалежної альтернативної організації, яка була б каналом комунікацій і представлення позиції роботодавців перед державними інституціями та профспілками, яка б реально відстоювала права та інтереси роботодавців і протидіяла порушникам, що навмисно дестабілізують, зі своїх корисливих міркувань, економічну ситуацію в країні.

Згадайте свої виступи на з’їздах ФРУ. Слова розходяться зі справами. Ви демагог і популіст.

Ви говорили про те, що у сучасному світі поважають лише сильних, наводили приклад Сінгапуру як країни з нульовими ресурсами, що купує пісок та воду, але яку рятує простота ведення бізнесу, низькі податки та низький рівень корупції й засилля олігархів. Ви говорили про необхідність впливати на структуру бюджету та зупинити проїдання урядовцями і політиками податків роботодавців та простих людей. Ви говорили про загрозу ручного відшкодування ПДВ та дорогі кредитні ресурси. Ви апелювали до уряду з вимогою визначитись із пріоритетами та «зробити ставку» на сільське господарство та малий бізнес. Ви наголошували на державному протекціонізмі при організації державних закупівель та необхідності політичного просування інтересів нашої держави та її виробників за кордоном, про розвиток професійно-технічної освіти та вищої школи. Ви наголошували, що Україна має і може стати лідером, діловим центром Європи. Щоб не бути голослівним, наводжу ваші цитати мовою оригіналу:

Голос украинских работодателей должен быть услышан и будет услышан в Украине и в мире! Федерация будет сильной и влиятельной, когда поставит четкие задачи и сумеет добиться результатов. Мы зафиксируем свои обязательства и выполним их. Украина должна стать одним из мировых лидеров по условиям ведения бизнеса. А Федерация должна стать паровозом для достижения этой цели.

Дмитрий Фирташ, 29/11/2011

Объединительный Съезд ФРУ

Украина может стать новым центром экономического роста Европы. И это факт. Потому что она имеет один из самых больших европейских рынков, огромный экспортный, транзитный потенциал, богатые природные ресурсы, огромный рынок потребления. Мы не допустим, чтобы наша страна была вечно молодой и перспективной, которая никогда ничего не сможет добиться. Я не хочу, чтобы моя страна была неудачницей.

Дмитрий Фирташ, 29/11/2011

Объединительный Съезд ФРУ

И мы с вами это знаем. Бизнесом зачастую только затыкают бюджетные дыры, а не создают условия для его развития. Не удивительно, что сейчас в Украине минимум 40% экономики находится в тени. Почему они находятся в тени? Здесь все сидящие - здесь же нет политиков – здесь все занимаются бизнесом и все прекрасно понимают, что каждая компания имеет проблему с налоговой инспекцией. Мы имеем проблему с таможней. Мы имеем проблему с пожарной инспекцией, с местными властями и т.д.

Дмитрий Фирташ, 29/11/2011

Объединительный Съезд ФРУ

Мы, как работодатели, считаем, что наша позиция по ряду приоритетных для экономики страны вопросов, должна быть законом для правительства. Когда едет премьер-министр или президент России или Китая, с ним едет 4-6 самолетов бизнеса. О чем это говорит? Это говорит о том, что власть лоббирует свой бизнес. Потому что это те люди, на которых страна должны опереться. Это те люди, без которых страна не построится. Производитель в Украине должен быть для власти приоритетом.

Дмитрий Фирташ, 29/11/2011

Объединительный Съезд ФРУ

…самая главная проблема для нас – это то, что государство вымывает у нас оборотные средства. Если мы посчитаем, сколько сегодня вымыто оборотных средств, то это предположительно – я не буду сейчас утверждать на сто процентов, но могу сказать, что 40 млрд. гривен – это невозврат НДС. При этом где-то порядка 16 млрд. – это переплата налога на прибыль. Это достаточно серьезная цифра. Почему? Потому что это вымытые деньги с оборота предприятий. Мы все, присутствующие здесь сегодня, знаем эту большую и серьезную проблему.

Дмитрий Фирташ, 27/11/2012

IX Съезд Федерации работодателей Украины

… бюджет госзакупок – это 300 млрд. гривен, а если посмотреть на долю в нем отечественного производителя, то это мизер – не больше 20 -25%. Бюджет дает зарабатывать другим производителям, но не собственному украинскому производителю. Я ничего не имею против чужих, но, в конце концов, мы должны свой рынок защищать!

Дмитрий Фирташ, 27/11/2012

IX Съезд Федерации работодателей Украины

Если мы посмотрим сегодня на бюджет страны, то увидим, что 350 компаний в стране наполняют 85% бюджета, и только 15% наполняет малый и средний бизнес. Если же мы посмотрим статистику европейских стран, то там, как правило, 40-50 и выше – доля малого и среднего бизнеса в бюджете.

Дмитрий Фирташ, 27/11/2012

IX Съезд Федерации работодателей Украины

…15 млн. населения, которое живет на селе. Это треть населения нашей страны. В селе сегодня достаточно много аграрных компаний, в том числе тех, которые владеют участками земли от 10 тыс. га и выше. Таким образом, у нас в общем порядка 80 компаний, которые контролируют 5 с чем-то млн. га земли. … мое предложение такое – максимально пересмотреть позицию страны, попытаться максимально перейти с экспорта зерна на переработку, потому что если мы уйдем в глубокую переработку, мы дадим достаточно качественную позицию селу, мы дадим качественную работу и наполним бюджеты сельских советов. Не будет той большой разницы между городом и селом, которая существует сегодня. Ведь за 20 лет независимости с карты страны исчезло уже порядка 300 сел! Я уверен, что малый, средний бизнес и сельское хозяйство – это единственный путь, который открывает Украине хорошую перспективу и возможность развития своего потенциала.

Дмитрий Фирташ, 27/11/2012

IX Съезд Федерации работодателей Украины

…кто из присутствующих здесь знает, какое решение по принятию бюджета следующего года? Вот мы много говорили сегодня, много задавали вопросов, а у меня простой вопрос: кто читал этот бюджет и кто понимает, какие расходные и доходные статьи будут в этом бюджете? Я думаю, что никто. Вот коллеги говорят, что его нет. Правильно. А раз его нет, я задаю вопрос: как мы собираемся жить с вами в следующем году?

Дмитрий Фирташ, 27/11/2012

IX Съезд Федерации работодателей Украины

Насправді ж ФРУ для Вас – чергове «політичне вбрання», фон для вашої діяльності. Ви не державна людина, а лише автор та менеджер корупційних схем, через які далі бідує простий українець і збагачується політична мафія.

Наприклад, серед ключових завдань, які проголошувала Федерація, найпершим зазначено: «сприяння прискоренню затвердження нормативних документів для використання усіх чинних механізмів погашення бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ». 4 липня 2013 року Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" від 04.07.2013р. №391 запроваджено можливість вексельного відшкодування заборгованості із ПДВ станом на 1 січня 2013 року. За допомогою такої ініціативи вилучать десятки мільярдів обігових коштів підприємців. Випробувавши практику розрахунку за боргами з ПДВ векселями, імовірно, уряд не встоїть перед спокусою розраховуватися таким чином і за іншими боргами перед бізнесом, а то й громадянами. Таку можливість закладено в законі. А конкретні види, обсяги й механізми оформлення такої заборгованості векселями прописуватимуть у відповідних постановах КМУ. Однак Федерація роботодавців України в цій ситуації не спромоглася вчинити жодних активних дій по захисту інтересів бізнесу та недопущення прийняття такого закону.

Я нагадую вам обіцянки, які ви давали діловій спільності та її трудовим колективам.

Це законодавче затвердження системи технічного регулювання в Україні для обмеження доступу на ринок неякісного імпорту — натомість ви покриваєте системну контрабанду, яку кришує одна з політичних сил, до речі, представлена у парламенті.

Це розробка та впровадження практичного механізму участі представників організацій роботодавців у проведенні перевірок контролюючими органами, розвиток Національного реєстру контролюючих органів та сприяння у скороченні функцій та повноважень контролюючих органів — натомість ФРУ усунулась від критики та протидії створенню «Мінздоху», що «трясе» український бізнес, кошмарить його злочинними новелами у податковому та митному кодексах.

Створення на законодавчому рівні системи преференцій для національних виробників під час закупівель за державні кошти та кошти державних підприємств — натомість все закуповується у нерезидентів, а на тендерних торгах щороку, згідно офіційної статистики СБУ та МВС, крадеться до 60 мільярдів гривень. Ви мали б очолити боротьбу проти тендерної мафії, а очолили список лояльних до неї діячів.

Це скасування прав державних органів щодо зупинки роботи підприємств у сфері користування надрами та скасування оплати непотрібних для надрокористувачів послуг. Проте цей сектор економіки знаходиться в стані абсолютного хаосу та корупції, ФРУ ж займає слабку і бездіяльну позицію.

Згадувана вами підтримка розвитку малого та середнього бізнесу через створення Інвестиційних фондів в різних областях України, зменшення розміру єдиного соціального внеску, — виявилася вашим черговим злочинним популізмом. Ви відгородилися від малого бізнесу «парканом байдужості» та політичною доцільністю ігнорувати середній клас як небезпечний для влади.

Продовжувати можна без кінця. І це тільки те, що стосується обіцянок роботодавцям. У наступній, другій частині свого листа, що буде опублікована пізніше, я розповім про те, як ви «кинули» мільйони українських робітників і селян, дозволили знищувати інфраструктуру та зруйнували соціальний діалог між владою, профспілками та роботодавцями.

Виклик третій. Ви дискредитували рух роботодавців у неприродній спосіб та всупереч логіці, моралі та принципам відповідального лідерства очолили їх Федерацію. Ваші принципи роботи у бізнесі було застосовано для приборкання профспілок та контролю над громадським об’єднанням. Як наслідок, федерації немає, діалогу немає,немає віри підприємців у свого інституційного представника.

Ви єдиний, кого згадав Міжнародний консорціум журналістів-слідчих (ICIJ) серед українців, які використовують активно світові офшори. У мене виникає запитання: Ви прийшли у ФРУ пропагувати офшорну культуру чи культуру змін до податкової системи і дисципліну їх сплати? Тільки-но українці почали забувати про газового монстра та розплідника міжнародної корупції «Росукренерго», що була посередником у газовому геноциді українців та привела до суттєвого ослаблення її економіки, на авансцені з’являється інший монстр, ваша фірма «УкрГаз-Енерго» яка через суд фактично легалізувала шахрайську схему відчуження з НАК «Нафтогаз України » газу вартістю майже 2 мільярди доларів. Це ті гроші, якими б могло бути покрито дефіцит пенсійного фонду, сплачені борги перед дітьми війни, інвалідами, чорнобильцями, афганцями.

Це вдвічі більше, ніж потрібно, щоб погасити заборгованість по зарплатам перед українцями. НАК Нафтогаз — за крок від банкрутства, наші «сусіди» вже подумки ділять омріяну українську трубу. До речі, половини коштів – 1 мільярда доларів — вистачило б на будівництво терміналу із прийому скрапленого газу, який міг би стати головним аргументом у торгах із Росією за газ. А два мільярди — це гарантоване будівництво терміналу, навіть за нинішніми правилами гри в Україні, тобто з 50% відкатами.

Приватизовані Вами підприємства не модернізуються, збільшується кількість нещасних випадків, права робітників порушуються, колективними договорами нехтують. Ви продовжуєте гратися в політику, не втрачаючи надії мати своїх депутатів у Раді. Самі до людей йти боїтеся. Боїтеся, бо Ви — уособлення олігархії, Ви посадили Україну на газову голку Росії. Ви зірвали державні заходи та ініціативи зниження енергоємності, розвиток енергозбереження. За вашої мовчазної згоди Україна стає на коліна перед іншими газовими імперіями.

Згадайте свій виступ а з’їзді Федерації, де Ви обиралися її головою: «Мы, работодатели – патриоты Украины. Мы люди, способные действовать для пользы страны. Мы строим мощную Федерацию работодателей Украины. И если мы вместе, с нами будут считаться. Я всегда это говорю: "Только с сильными считаются. Если мы будем сильные, если мы будем сильной организацией, будет сильное государство, будет сильная власть, у нас будет сильная позиция на любых переговорах, и мы сможем вести переговоры на равных».

Ви вичерпали геть увесь ресурс довіри. Якщо Ви залишитесь далі ганьбити Україну і її народ, я залишаю за собою право створити Об’єднання профспілок робітників і селян «НАРОД» і Ви станете справжнім ворогом «народу», народ переможе Вас і вашу антиукраїнську позицію.

Йдіть.

Далі буде…

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram