Спецтема
Календар українського мистецтва

10 травня. Об'єднання мистців українців в Америці (ОМУА)

Після Другої світової війни в США опинилися близько 100 українських художників і скульпторів. 10 травня 1952 року на З’їзді українських мистців США вони створили «Об'є́днання Мистці́в Украї́нців в Аме́риці (ОМУА) (Ukrainian Artist's Association in U.S.A.). 

Яків Гніздовський «Два барани», 1969. Дереворит.

Крім нью-йоркського осередку, Об’єднання мало відділення в Чикаго, Детройті, Міннеаполісі, Філадельфії та інших містах. Головою Головної Управи ОМУА обрали скульптора Сергія Литвиненка, заступниками – Святослава Гординського та Володимира Січинського. Почесними членами ОМУА обрали Олександра Архипенка, Василя Кричевського та Олексу Грищенка.

Михайло Черешньовський «Портрет дружини». 1950

Художники об’єдналися, щоб допомагати один одному, розвивати традиції національного мистецтва, створювати спільні робочі студії. Деякі українські художники в Сполучених Штатах багато займалися церковним мистецтвом, продовжуючи традиції неовізантивізму; інші робили кар'єру ілюстраторів в журналах, йшли в кінематограф, працювали викладачами мистецтва. 

ПетроАндрусів «Гетьман Іван Виговський, розгром царської армії під Конотопом 1659 року». Олія, полотно.

ОМУА влаштовувало щорічні збірні виставки українських художників, причому не тільки зі США, але і з Венесуели, Франції, Канади, Аргентини, персональні виставки, організувало Фонд допомоги потребуючим українським мистцям. З 1963 до 1991 року виходив художній журнал «Нотатки з Мистецтва» (Ukrainian Art Digest) – усього 30 номерів. 

Михайло Мороз «Автопортрет». 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram