Об'єктивка або Що нам продають за наші податки, №13

ГО «Публічний аудит» продовжує відстежувати коефіціент корисності чинних владних інституцій для нації. 

На жаль, тенденції, які ми разом з Вам простежуємо з дня у день, з тижня в тиждень, не дають підстав для оптимізму. Натомість формують розуміння того, що за гаслами та обіцянками не має нічого іншого, ніж обману власного народу  задля продовження термінів заняття чиновницьких крісел. 

Верховна Рада України

Ціна робочого тижня – 14,3 млн грн 

Ухвалила Закони:

— «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань забезпечення діяльності органів прокуратури)»

— «Про внесення змін до Закону України “Про прокуратуру” (щодо відтермінування набрання чинності)»;

— «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу»;

— «Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект “Надзвичайна кредитна програма для відновлення України”)».

Аналіз: 

Ось реальний стан реформування органів правоохоронних органів, один із контрольних маркерів для МВФ при прийнятті рішення про подальше кредитування, реформування органів прокуратури переноситься, а хтось мав сумніви в тому, що Україна дотримає свого слова?

 Фінансова угода передбачає, що Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит у розмірі 200 млн євро на реалізацію Проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», для фінансування інвестицій у: (і) невідкладний ремонт та заходи з підвищення енергоефективності інфраструктури для розселення внутрішньо переміщених осіб; (її) відбудова та відновлення систем водопостачання та водовідведення, включаючи ремонт мереж, каптажних споруд, насосних станцій, очисних споруд; (її) відбудова та відновлення генерації, передачі та розподілу електричної енергії тощо.

Частина цих коштів піде на будівництво бетонних доріг, про які йтиметься далі.

Кабінет Міністрів України

Ціна робочого тижня — 4,9 млн грн 

1. Уряд очікує, що субсидії отримають 12–15 млн громадян. На одну сім’ю Кабінет міністрів виділяє близько 8 тис. грн на рік. «Ми спочатку призначаємо субсидію, а тільки після цього служби будуть перевіряти, чи достовірні дані в декларації. Якщо недостовірні, тоді ми в людини запитаємо, чому вона збрехала. Якщо достовірні – людина отримає відповідне призначення субсидії на календарний рік».

Принцип призначення субсидій, за словами Арсенія Яценюка, – «той, хто має більші доходи – платить більше, а хто має менші доходи – той менше платить».

Аналіз:

Дуже гуманний підхід. Однак Арсеній Петрович забув згадати, що у випадку, якщо встановлено факт внесення недостовірних даних до декларації (причому неважливо, свідомо чи просто в силу необізнаності в порядку заповнення) субсидія громадянину скасовується та він повинен сплатити ПОДВІЙНИЙ розмір раніше нарахованої субсидії. 

2. «Рецепт якісної боротьби з корупцією від Арсенія» 

В Україні має запрацювати Антикорупційне бюро. «Але до того моменту, доки воно запрацює, в нас працює Міністерство внутрішніх справ», – підкреслив він, нагадавши, що 63 слідчих МВС із ОВС рішенням Уряду отримують 30 тис. грн заробітної платні.

«Усі арешти і боротьба з корупційною мафією продовжується і буде продовжуватися. І ніхто мене з цього шляху не зіб’є…», – наголосив Арсеній Яценюк. Глава Уряду вказав, що боротьба з корупцією має починатися «не посадками сільських голів і мілких чиновників», це «посадки і арешти високих посадовців, як це було зроблено під час засідання Кабміну…».

І в той же час через два дні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на селекторній нараді у Києві зазначає: 

«Очікую відповідних результатів боротьби з корупцією на середньому і нижчому рівні, тому що далі продовжують брати хабарі й на митниці, і в податковій, і все це відбувається в регіональних підрозділах», – заявив Яценюк.

«Сподіваюся, що тут будуть такі ж результати, як і по арешту і розслідуванню справ проти осіб в ранзі міністра з Державної служби з надзвичайних ситуацій», – додав Яценюк.

І при цьому: 

«Коаліція затвердила кандидатуру Ігоря Білоуса на посаду голови Фонду держмайна України», – повідомив Ігор Кононенко.

Аналіз:

Власне, очікуваним було те, що арешт керівника ДСНС буде аргументом очільника Уряду в будь-яких закидах щодо корупції в підконтрольних йому відомостях, але не на кожному ж інтерв’ю. 

По-перше, 63 слідчих – це нікчемно мало, порівняно з загальним штатом слідчих органів досудового розслідування. Їх не вистачить для якісного розслідування кримінальних проваджень щодо високопосадовців чи стосовно багатомільйонних збитків, зареєстрованих у Києві, не говорячи вже про регіони. Тому якісного розслідування та роботи очікувати не доводиться. 

Стосовно хабарів у податковій та на митниці, то це питання до попереднього очільника ДФС, який не може похвалитися видатними досягненнями в цьому напрямі роботи. 

Однак Україна особлива країна, вона дає другий та третій шанси людям, які невдало зарекомендували себе в одному ключовому відомстві  держави, спробувати сили в другому, до якого останній має, м’яко кажучи,  відношення не більше, ніж інший рядовий громадянин (пригадайте попереднього Генерального прокурора України). Так ось, Білоусу не вдалось налагодити роботу фіскального органу, який стягує кошти для наповнення бюджету, то нехай спробує себе в органі, який продає майно для наповнення бюджету. 

Якщо показником боротьби з корупцією є арешти міністрів, то за виключенням тих, хто призначений на відповідні посади від «Фронту змін», з середньою амплітудою арештів 1 раз на місяць до кінця року нас очікує якісне і кількісне оновлення складу Кабінету Міністрів України. 

В народі є два прислів’я, які дуже влучно можна застосувати до цієї ситуації: «Риба гниє з голови» та «На грабіжнику шапка горить». 

Кабінет міністрів України

Міністерство фінансів України

Ціна робочого тижня-- 15 млн грн. 

Європейська комісія від імені ЄС у вівторок перерахувала Україні транш на 250 млн євро. Це остання виплата в рамках першої програми макрофінансової допомоги ЄС.

Метою програми є підтримка економічної стабілізації України та реформ. Кошти спрямовано на реформи у сферах управління державними фінансами та боротьбі з корупцією, торгівлі та оподаткування, енергетики та фінансового сектора.

«Європа стоїть поруч з Україною в ці складні часи, як політично, так і фінансово. Україна докладає великих зусиль, щоб реформувати економіку та управління з метою зміцнення своєї конкурентоспроможності та наближення до правил і цінностей ЄС, тоді як ми підтримуємо країну в її боротьбі за незалежність та територіальну цілісність», – відзначив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Аналіз:

Без кредитування Заходу Україна, швидше за все, ще минулого року зникла б з карти Європи.

Однак сьогодні вже і європейці констатують, що кредит довіри до себе Україна в особі Уряду вичерпує, про що красномовно свідчить повідомлення на наступний день після перерахування:  

Україна планує спільно з експертами Європейського офісу з боротьби зі шахрайством контролювати належне використання макрофінансової допомоги, що виділяється ЄС на проведення реформ.

Про це заявив журналістам у четвер у Брюсселі представник України при Євросоюзі Костянтин Єлісєєв «…ми опрацьовуємо ініціативу щодо створення спільного з Європейським офісом по боротьбі із шахрайством бюро, яке буде моніторити використання європейських грошей в Україні», – розповів Єлісєєв.

Кабінет міністрів України

Міністерство енергетики та вугільної промисловості

Ціна робочого — 40,6 млн грн

Системне вирішення проблем вугільної галузі полягає в затвердженні реального плану її реформування та ринкових і обґрунтованих тарифів, – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. 

Цей план, за його словами, має передбачати розвиток перспективних шахт, приватизацію, консервацію й ліквідацію певних шахт. Загалом в Україні нараховується 90 шахт, 55 із яких розташовані на тимчасово підконтрольних російським терористам територіях:  «Ми втратили основні марки вугілля, які постачаються на теплоелектростанції, від яких залежна Україна».

«У нас залишилися державні шахти, які вкрай неефективні. Сьогодні середньозважена цифра собівартості тонни вугілля на державній шахті – 2100 гривень. При цьому в тариф на електроенергію ставлять тільки 1100 гривень», – підкреслив Глава Уряду.

У той же час: 

20 квітня Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час брифінгу повідомив, що одним із головних завдань є зниження собівартості продукції.

Міністр зауважив, що державні шахти складні, оскільки найкращі були приватизовані, а в державній власності залишилися ті, де вугілля глибоко залягає або менш потужні пласти чи більший вміст сірки, тому потрібно виважено підходити до кожної шахти з погляду її перспективності, а при плануванні роботи слід передбачати кошти на розвиток – модернізацію та підготовку лав.

Адекватною ціною для вугілля є ціна на рівні 1100 гривень за тонну. За його словами, конкуренція між шахтами дозволить знижувати ціну вугілля. 

Аналіз: 

Наприкінці березня 2015 року Володимир Демчишин зазначав, що  Міненерговугілля має обґрунтоване переконання стосовно собівартості (видобутку вугілля на шахтах ДТЕК), і вона становить приблизно 800900 грн за тонну. До балансу його включаємо по 1100 грн. При вартості вугілля в 1100 грн за тонну, собівартість 1 кВт/год електроенергії становить десь 7075 коп. 

Як би непатріотично це не звучало, але ціна імпортного вугілля на сьогодні становить близько 60 $, що менше собівартості вугілля, видобутого на державних шахтах, але не значно вище вартості вугілля орієнтовної вартості видобутку підприємств ДТЕК. 

Міністр говорить про те, що у державній власності залишилися неліквідні шахти, Прем’єр пропонує їх приватизувати (питання в тому, що комерційні структури не вкладатимуть кошти в баласт) та ліквідувати. А навіть якщо і приватизуватимуть, «ціна» такої шахти буде мізерною, оскільки суми інвестицій, необхідних для модернізації, треба буде окупати тривалий період часу, і не факт, що поклади вугілля достатні для цього. 

Таким чином, сукупність факторів ціни та економічної доцільності призведе до фактичної ліквідації більшості державних шахт або ж приватизації їх за безцінь.

Міністерство фінансів України 

Ціна робочого тижня — 9, 24 млн. грн.

Державний «Укрексімбанк» пропонує власникам своїх єврооблігацій на 750 млн доларів із погашенням 27 квітня 2015 року продовжити кінцевий термін їх погашення на сім років. При цьому 50% основної суми до 27 квітня 2019 року, а решта – шістьма рівними піврічними траншами.

Заплановано підвищити ставку купона з нинішніх 8,375% річних до 9,625% річних, починаючи з найближчої виплати 27 квітня 2015 року.

Крім того, банк просив власників не застосовувати визначення «потенційний дефолт» або «дефолт», які могли або можуть виникнути з цінних паперів у зв'язку з нездатністю банку здійснювати за ними розрахунок у встановлену дату.

Аналіз: 

Як і зазначалося в попередньому тижневому огляді, дефолт Укрексімбанку неминучий, неприйняття рішення щодо пролонгації чи несплата боргу за єврооблігаціями до 27.04.15 (понеділок) означає саме технічний дефолт, і наслідки цього для України теж очевидні, виходячи з того, що основини акціонером банку є Уряд. 

Крім цього, абсолютно очікуваним є небажання інвесторів робити розстрочку боргу, мотивами цього може бути майно, яке виконує роль забезпечення виконання зобов’язань. Швидше за все, це або ліквідні активи, або державні гарантії. Як в першому, так і в другому випадках немає необхідності погоджуватися на реструктуризацію: щодо активу, то він може бути реалізований (якщо мова, припустімо, йде про частку в статутному капіталі одного з державних підприємств); щодо державних гарантій, то Уряд буде вимушений погасити цю заборгованість, інакше технічний дефолт стосуватиметься не тільки однієї фінансової установи, а й країни в цілому.

Міністерство інфраструктури України

Ціна робочого тижня – 53,2 млн грн

1. Будівництво першої в Україні концесійної автомобільної дороги за маршрутом Львів - Краковець займе до 5 років, – повідомила керівник підрозділу «Укравтодор» Терезія Бабич. «Це буде швидкісна дорога, яка обходитиме населені пункти, <…> вартість проекту <…> однозначно це сотні мільйонів доларів». Бабич також повідомила, що цей проект є потенційно самоокупним, але отримуватиме допомогу з бюджету.

«Класикою жанру вважається інтенсивність руху від 10 тисяч автомобілів. Ми прогнозуємо до 36 тисяч упродовж 30 років, у наших розрахунках, проект окупний, але він окупний тільки в тому разі, якщо буде залучено адекватне фінансування. У будь-якому випадку проект отримуватиме допомогу з бюджету». 

«… плата за проїзд надходитиме до бюджету і концесіонер її не побачить, ми йому платитимемо за експлуатаційну готовність. Концесіонер застрахований у будь-якому випадку, навіть якщо плата за проїзд буде недостатньою».

2. Перші проекти будівництва нових бетонних доріг в Україні, замість асфальтових, можуть з'явитися до кінця червня поточного року.

Про це повідомив журналістам Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський. «Якщо все буде нормально, через два місяці з'являться перші проекти. Це може бути в прифронтовій зоні та припортових зонах». 

«Бетонні дороги на 30% дешевші, асфальтова живе 7–8 років, а бетонна – 30 років без капітального ремонту, тому асфальтову втричі частіше потрібно буде капітально ремонтувати», – сказав Хміль.

У держбюджеті на 2015 рік на фінансування дорожнього господарства закладено 25,5 млрд гривень, з них близько 3,4 млрд гривень буде витрачено на ремонт і будівництво дорожньої мережі, решта суми буде спрямована на погашення боргових зобов'язань «Укравтодору».

Аналіз: 

Власне кажучи, на 3 млрд запланованих видатків на будівництво доріг по всій Україні можна збудувати небагато. Більше того, план і реальне виконання у нашій країні – це полярні явища. Тому очевидно, що ці ж бетонні дороги будуватимуться за запозичені та кредитні кошти, про які йшлося вище. 

Хочеться вірити, що початок реалізації проекту стане першою ластівкою в цілому ряді аналогічних проектів, які створять додаткові робочі місця, збільшать обсяги валютних надходжень та в цілому матимуть позитивний вплив на економіку країни. 

Міністерство культури України

Ціна робочого тижня-- 420 тис грн. 

1. В Україні має бути створений музей тоталітаризму, де кожен відвідувач міг би наочно пересвідчитися у масштабах злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українців.

«У зв’язку з прийняттям Верховною Радою пакета антикомуністичних законів, відповідно до яких комунізм прямо визнаний злочинним терористичним режимом, а архіви зі свідченнями про злочини репресивних органів будуть відкриті, необхідно створити музей цієї кривавої епохи – музей тоталітаризму», – вважає Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко.

Аналіз: 

Наслідки прийняття згаданого Кириленком пакету Законів проявились у поваленні ряду пам’ятників на території країни. Здавалося б, Міністр повинен був зрозуміти, що інтенсивність розпалювання соціального конфлікту в суспільстві необхідно призупинити, оскільки в Україні значна маса населення досі поділяє комуністичну ідеологію, тому не варто робити з них ворогів чинного демократичного режиму апріорі. Нагадаємо, хоча КПУ і не пройшла до парламенту, на позачергових виборах набрала 3,88% голосів, а це немало-небагато понад 610 тис. голосів. 

2. Опубліковано проект постанови Кабміну «Про внесення змін до правил надання та отримання телекомунікаційних послуг», які передбачають надання послуг мобільного зв'язку тільки при укладенні договору з оператором або реєстрації даних про споживача. Сім-карти мобільних операторів будуть обслуговуватися тільки після пред'явлення паспортних даних про абонента.

«Проект розроблений на виконання доручення міністра культури В'ячеслава Кириленка, у зв'язку з отриманими СБУ даними про використання знеособлених засобів мобільного зв'язку розвідувально-підривними групами терористів і російськими військовими окупантами.

«Прийняття проекту сприятиме чіткій ідентифікації абонентів мобільного зв'язку, що підвищить ефективність діяльності правоохоронних органів при проведенні слідчих дій та притягненні до відповідальності винних осіб та угруповань, а також сприятиме подоланню “мобільного шахрайства”, зокрема при використанні послуг перенесення абонентського номера або проведення банківських операцій», - йдеться в описі проекту.

Аналіз

Зазначені зміни можна розцінювати як порушення Конституційних прав громадянина, втручання в особиcте життя та обмеження свобод. 

Крім цього, виникає просте питання: невже за очікуваннями Кириленка тепер терористи будуть із власним паспортами купувати «знеособлені засоби мобільного зв’язку»? 

Наскільки спростить роботу правоохоронців придбаний номер оператора мобільного зв’язку, приміром, на паспорт особи без постійного місця проживання або особи, яка страждає на алкогольну чи наркотичну залежність, особливо в кримінальних провадженнях про злочини зі збитками для держави. 

Фактично, створюється ринок додаткових послуг: хочеш номер? Заплати більше. Його оформлять на іншу людину, яку ти в очі не бачив, а вона тебе. 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості

Ціна робочого тижня — 35,7 млн грн

Україна шукає міжнародного оператора для реалізації проекту видобутку газу на території країни. Про це повідомив глава Міненерговугілля України Володимир Демчишин. «Цей газ міг би продаватися європейцям», сказав він.

Аналіз: 

Цікаво, а населенню цей газ чим не підходить? А кажуть, у нас немає національного видобутку. Виявляється, зовсім «небагато» залишилося. І при наявності національних, державних видобувних компаній ми для його видобування запрошуватимемо європейців. Правильно, нас кредитують, ми віддаємо преференції, нехай заробляють ефективні підприємства та управлінці на національному багатстві України, а українці платять за свій газ за ціною імпортного. Як зазначалося вище, Україна — особлива країна.

Андрій Вігірінський Андрій Вігірінський , Правник, аналітик
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram