ГлавнаяМир

Проблеми Александра Кваснєвського

Цей рік почався кепсько для колишнього президента Польщі, хоча кінець минулого був для нього надзвичайно успішним. Кваснєвський повернувся на орбіту європейської політики в якості члена спеціальної місії Європейського парламенту по Україні спільно з Патом Коксом. І отримав важливу роль у формуванні рішень в Європі щодо українських парламентських виборів, а також перспектив підписання Угоди про Асоціацію Брюсселю з Києвом. Те, що такі перспективи все ще є, не зважаючи на неоднозначні оцінки українських виборів, багато в чому особиста заслуга Кваснєвського .

Фото: EPA/UPG

Крім того, колишній президент Польщі успішно видав єдину дочку заміж за відомого співака, що стало одним з найважливіших світських заходів у Польщі в минулому році. Пишність і масштаб вінчання, а також кількість і склад гостей насправді вражає, так само, як і увага засобів масової інформації до весілля.

В кінці року все голосніше стали говорити про можливе повернення Александра Кваснєвського в політику в контексті виборів до Європейського парламенту в 2014 році. Кваснєвський мав би стати на чолі нової лівоцентристського виборчого списку, який зміг би зламати сталі позиці ї партій, які впродовж років діють у польській політиці, змагаючись виключно між собою, і які не зацікавлені у появ і свіжої рові. Довкола Кваснєвського могли б об’єднатися ліберальні та проєвропейські ліві, які не є при цьому посткомуністами. Деякі з його давніх колег, скажімо таких як багатолітній директор Бюро Національної Безпеки Польщі Марек Сівець в часи президента Кваснєвського, вийшов кілька тижнів тому з лав традиційних лівих (SLD – Союз демократичної лівиці – польська політична партія соціал-демократичного спрямування – LB.ua), що було знаком – на польській політичній сцені починаються нові процеси .

А відразу після Нового Року, як блискавка з ясного неба, з'явилися публікації, що Кваснєвський отримує більшу зарплату як радник від одного з найбагатших поляків, Яна Кульчика. (Ян Кульчик – польський бізнесмен, власник компанії «Kulczyk Holding» та міжнародної інвестиційної групи компаній «Kulczyk Investments». Займає 463 місце у рейтингу найбагатших людей світу журналу «Forbes»LB.ua). Кваснєвський, як колишній президент і політик не повинен був це опублічувати, проте як майбутній політик знову буде під тотальним контролем ЗМІ. І хоча Кульчика також консультує колишній президент Німеччини, а також колишній командувач військами НАТО і один із найближчих соратників президента Обами, на Кваснєвського звалилася хвиля критики – мовляв, коли він був президентом, Кульчик мав надзвичайно вигідні справи з державою. Тому, можливо, за це він і платить колишньому президентові.

Крім того, польські журналісти «викопали» інформацію, що Кваснєвський також є радником президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва, займається промоцією цієї країни у світі і робить це не безкоштовно. Хоча Кваснєвський не оприлюднив, яким є його заробіток за консультування президента Казахстану, колишній прем'єр-міністр Великобританії отримує за ті ж послуги $14 млн. Серед радників Казахстану також колишній глава Європейської комісії Романо Проді.

Фото: EPA/UPG

Проблема в тому, що жодного разу в якості радника Назарбаєва Кваснєвський не сказав про права людини в Казахстані, хоча останнім часом спостерігається ряд інцидентів і порушень, в тому числі розстріл робітників, а такі інституції як вибори чи парламент є лише декорацією .

Кваснєвський наразі мовчить, бо перебуває за кордоном. Велика частина польських політиків виступила на його захист, хоча деякі – в тому числі перш за все його старі товариші по лівиці, боячись його повернення в політику у новій версії – б’ють його нижче пояса. Існує також версія, що інформація, яка компрометує Кваснєвського , отримана з кіл правлячої партії «Громадянська платформа» ( Platforma Obywatelska, «Громадянська платформа» – польська політична партія, яка має більшість у Польському Сенаті та Сеймі. Член партії Броніслав Коморовський є чинним президентом Польщі – LB.ua ) , щоб приборкати політичні апетити колишнього президента, який може переформатувати польський політикум. І третя версія – сам Кваснєвський оприлюднює незручні факти для себе, щоб ліквідувати загрозу ще до свого повернення в політику.

Для України це змінює небагато. Заангажованість Кваснєвського над Дніпром у Польщі ніхто не ставить під сумнів, тому що це корисно для Варшави. Навіть інформація, що фундацію Кваснєвського «Amicus Europae Foundation» фінансує український олігарх Віктор Пінчук, нікого не вражає. Проте Казахстан – це вже занадто.

Цікаво, як Кваснєвський буде вирішувати свої проблеми. На мою скромну думку, він все ще має шанси повернутися у польську політику , хоча де хто уже «списує» його. Просто у Європі бракує фігур такого рівня як Кваснєвський. А він має так багато принад і таланту, що чимало разів йому пробачали значно більші помилки. Час покаже, чи свій шарм Кваснєвський втратив, чи він все ще має силу.

Марцін ВойцеховськийМарцін Войцеховський, Віце-президент Фундації Міжнародної солідарності у Варшаві
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram