ГлавнаяМир
Спецтема
Выборы президента США

Дебати американського Талібану

Уявіть, що Талібан узяв під контроль США.

Дебати американського Талібану
Фото: mittromneycentral.com

Стоп, зачекайте і не напружуйтесь. Побачити, як би це виглядало можна було, увімкнувши CNN під час дебатів республіканської Чайної Партії.

Це був публічний бій №2 між всіма кандидатами у президенти 2012 від колись легендарної Республіканської Партії на колись легендарному каналі новин.

Власне, “колись легендарні” - було лейтмотивом минулої ночі у Флориді. Республіканці можуть тільки згадувати великі часи. Колись саме вони були серед тих, хто боровся за розширення прав для афро-американців; підтримували хвилі імміграції, на яких зростала велич країни; горою стояли за кожне слово Конституції США, що гарантує рівні права для абсолютно будь-якого американського громадянина.

Тепер - це партія, що заграє з расизмом, релігійним екстремізмом та не цурається публічно відмовляти в правах певним групам населення.

Це і є талібан-стиль.

Флоридські дебати були багатими на такі приклади. Головною мішенню для атак серед цієї вісімки кандидатів вкотре був Рік Пері, техаський губернатор та поки найрейтинговіший за опитуваннями суперник Президента Обами.

Ось екс-сенатор Пенсільванії Рік Санторум звинуватив Пері в тому, що він дозволив дітям нелегальних мігрантів, чиї батьки стоять у черзі на громадянство, навчатися в державних ВНЗ на загальних умовах. “Я розумію, може це спроба привабити нелегальних (мігрантів) - вибачте, латино-виборців”, - “обмовився” Санторум.

Ще з десяток років тому, в ультратолерантні 90-ті якби хтось дозволив собі такий расистський коментар, то не лише б залишилася без президентської номінації, а позбувся б політичного майбутнього. У 2011-му це зірвало оплески в аудиторії у кілька сотень. І це країна, зважте, де кожний десятий виборець - латино.

Такі кандидати готові й до людських жертв заради релігійних догматів. Одна з таких, вкрай набожна та третя за рейтингом Мішель Бакман критикувала губернатора Пері за обов’язкову вакцинацію дівчаток у школах. Але її обурило не профілактика грипу чи менінгіту, а боротьба з раком шийки матки. Її часто викликає вірус папіломи, що передається статевим шляхом і від якого і прищеплюють дівчаток-підлітків. Та для Бакман захист від смертельної хвороби недостатньо вагомий у порівнянні із теоретичним вторгненням у концепцію “незайманості”.

“Насилу прищеплювати невинних 12-річних дівчаток за державним наказом - це абсолютно неправильно”, - із запалом священика вимовила Бакман, що балотується у президенти найбільшої світської країни світу.

Та найогидніше пролунало, коли мова зайшла до обов’язкового медичного страхування. Якщо американець є безробітним і немає грошей, то в нього немає шансів отримати лікування навіть в державній лікарні.

Через традиційну м’якість та пристрасть до компромісів, лише щось трохи наближене до загальної медстраховки вдалося нещодавно запровадити Президенту Обамі. Але його доволі беззубий план екстремісти з республіканського руху Чайна Партія (часто - лобісти великого бізнесу, що виступають проти додаткових “медичних” витрат) подають як державну приватизацію медицини і наступ на свободу вибору. Тож, коли ведучий дебатів поставив теоретичне питання: “Чи має лікар дати померти 30-річній людині, якщо вона відмовилась від обов’язкової медичної страховки?” - кілька людей з аудиторії вигукнули “Так!”.

Згодом здійнялися масові оплески.

Жоден кандидат не протестував.

Саме так виглядали б дебати у підконтрольній Талібану країні, якщо б вона була більш заможніша, розвинутiша та мала б тривалішу історію державництва.

На тлі глибокого ідеологічного розладу в американській політиці, свою драму “падіння” переживала й інша легенда - глобальна ньюз-мережа CNN.

Колись це була кнопка №1, коли треба була дізнатись по події на планеті негайно. Тільки кадри наживо. Тільки голі. Великі часи канал пережив із висвітленням першої війни у Перській Затоці, катастрофи Челенджера чи терактів 9/11. Та потім було кількарічне падіння рейтингів і програш кабельним конкурентам вдома та Al-Jazeera English за кордоном.

Тепер - CNN проводить дебати спільно з найбільш маргінальним республіканським крилом, Чайною Партією, прихильники якої не становлять навіть й третини виборців. Певно у відчаї й гонитві за скандалами, канал розкручував кандидатів на вкрай екстремістські заяви, які зривали овації “чаювальників” та навряд чи допоможуть їм дістати симпатії більшості американців. Це надумані проблеми роздутої політичної течії, яка має міфічний вплив на виборців. Якщо вчасно не схаменуться республіканські кандидати у президенти, як і подібні CNN медіа, тест на реальність від американських виборці у листопаді 2012 може стати для них останнім.

Максим ХортицкийМаксим Хортицкий, "Тонис", специально для LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram