ГлавнаяСпорт

ФК “Барселона” Маріуполь, або Справжній український інтерес у каталонському референдумі

Перейматися долею постреферендумних Іспанії та Каталонії, принагідно оцінюючи наслідки плебісциту для України, вітчизняні експерти не припиняють уже другий тиждень. Але чомусь досі ніхто не наважився спитати себе, які наслідки втеча Барселони від Мадриду матиме для українського професійного футболу.

Фото: EPA/UPG

Між тим, тема майбутнього візитної картки Каталонії, футбольного клубу “Барселона”, завдяки якому в Україні, власне, здебільшого й знають про Каталонію, в українському контексті виглядає явно недооціненою. Адже недарма міністр спорту Іспанії Херард Фієрас іще до дня референдуму заявив, що в разі проголошення Каталонією незалежності іспанський супергранд цілком може опинитися в одному з не-іспанських чемпіонатів, де грають представники інших країн, наприклад, в Англії чи Франції. Та міністр спорту Іспанії собі може мріяти про що завгодно, але в Англії чи Франції “Барселона” навряд опиниться — Англія після історії з Шотландією аж ніяк не зацікавлена в пропаганді сепаратизму, а Франція навряд захоче йти проти ЄС, який референдум в Іспанії не визнає. В самій Іспанії з утікачами теж навряд хтось посміє грати. Відтак, якщо найсильніший клуб невизнаної держави Каталонія не хоче згнити у безвісті разом зі своїми суперзірковими футболістами, у нього лишається хіба що один варіант — заявлятися до Чемпіонату України!

Чому саме до України? А куди ж іще? Авжеж, у решті Європи суперклубу зі столиці невизнаної сепаратистської “держави” навряд хтось буде радий. Але в Україні досі спокійно грають “Шахтар” Донецьк та “Зоря” Луганськ, хоча Луганськ і Донецьк не просто “провели референдуми”, а вже понад 3 роки живуть під окупацією сусідньої держави! Чим “Барселона” гірша?! Каталонці принаймні “Путін, пріді!” не скандували...

Єдина умова для біженців із сепаратистських регіонів — оскільки в Каталонії нині доволі нестабільно, то доведеться таки переїхати з-поза лінії розмежування та жити, тренуватися й грати в безпечному для таких речей українському місті. Наприклад, Маріуполі. Теж, між іншим, портове місто, та й узагалі, якщо запальничкою підсвітити трохи — Барселона викапана!

Маріупольський морський торговельний порт
Фото: light-tech.com.ua
Маріупольський морський торговельний порт

В Маріуполі, щоправда, вже й так є кому грати, але хай керівництво “Барселони” не хвилюється — ФК “Маріуполь” усе одно цього сезону вийшов до прем'єр-ліги, а каталонцям як новачкам так чи інакше доведеться починати з ліги другої, тож стадіон “Іллічівець” між собою клуби мають поділити без проблем. Головне лишень — не забути, що заявлятися треба в групу “Б”, а не групу “А”. Бо саме в групі “Б” другої ліги чемпіонату України грає... “Реал”!!! Звісно, повна назва цього супергранда “Реал Фарма Одеса”, але це ж і прикольно — справжнім патріотам Каталонії має бути окремим задоволенням і “Реал” натягнути, і до Мадрида навіть не наближатися!

Приємною звісткою для гравців ФК “Барселона” має стати й те, що після кількох років гри в чемпіонаті України будь-хто з них зможе отримати українське громадянство. Звісно, не всім із них, як Марлосу, пощастить вдягти футболку національної збірної України — он Мессі, наприклад, уже заграний за Аргентину, тож свій шанс втратив. Але навіть без такого бонусу футболістам “Барселони” є за що боротися! Адже не треба бути аж таким футбольним експертом, щоби напророчити каталонському гранду неабиякі проблеми з українським лімітом на легіонерів — останній українець Дмитро Чигринський полишив клуб іще 7 років тому, в 2010-му...

Авжеж, у декого можуть закрастися сумніви, чи погодиться той же Мессі битися в другій українській лізі за український паспорт, але, повірте, достатньо натякнути Ліонелеві, що в українському футболі податки платити взагалі не заведено, — і він не те що сам кинеться вплав до Маріуполя, а й половину збірної Аргентини з собою притягне!

Якщо ж у барселонців навіть після таких аргументів залишаться сумніви, то ось їм останній — у жодному чемпіонаті Європи їм не дозволять дозаявитися в першість після того, як уже зіграно 15 матчів туру. В принципі, в Україні би теж дозволити не мали. Але якщо дуже-дуже чемно попросити, то можуть дозволити не те що дозаявитися, а навіть дозаявитися замість “Реалу”! Хай навіть це буде не мадридський “Реал”, а всього лише “Реал Фарма” з міста Одеса...

Юрко КосминаЮрко Космина, політичний оглядач LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram