ГлавнаяОбществоЖиття

Різдво для самотніх

Коли більшість українців відкорковують шампанське та святкують з рідними Новий рік і Різдво, бідні залишаються наодинці з самотністю. Аби привітати їх, дві тисячі людей готували подарунки. На Різдво особливо хочеться творити добро і маленькі чудеса.

Фото: facebook/Молодь За Мир

Коли ви будете пити какао з маршмелоу, чистити солодкі мандаринки і розпаковувати подарунки під великою мохнатою ялинкою у гірляндах, хтось у цей час дріматиме на вокзалі чи у нічліжці для бездомних. І радітиме, що хоча б може заночувати у теплі. Маленький хлопчик на Закарпатті грітиметься біля буржуйки у невеличкій хатині, де він живе з 10 братиками і сестрами. І де немає місця для ялинки. Бабуся у будинку для літніх людей пригадуватиме молодість і дітей, які у цю ніч збиратимуться за святковим столом.

Коли одного зимового вечора повертатиметеся додому, ви можете зустріти когось із них на вулиці, розпізнавши ту самотність в їхніх очах. Відблиск цієї самотності яскравіший під час новорічно-різдвяних свят, коли, зазираючи у вікна, можна побачити щасливі родини.

Різдво чудесне. Не лише для християн - завдяки мас-культурі для багатьох воно асоціюється з дивом і родиною. Усі ж пять фільмів “Сам удома” про це - Різдво не святкують наодинці.

Фото: facebook/Молодь За Мир

Аби бідні не відчували так гостро самотність у святкові дні, Спільнота святого Егідія та рух “Молодь за мир” протягом 20 років організовують у Києві різдвяні обіди для бідних, а протягом останніх чотирьох - збирають подарунки для тих, хто не очікує їх отримати. Кожен може стати таємним Сантою для бездомних, дітей з дитячих будинків сімейного типу та з бідних родин, стареньких з будинку для літніх людей. З року у рік Сант, які готують подарунки для бідних, усе більшає. Минулого року ми зібрали 500 подарунків, цього - 2,5 тисячі. На Різдво люди особливо хочуть робити маленькі дива.

Подарунки збирали навіть класами. Учні 2-Б з села Зазим'я на Київщині готували подарунок для хлопчика з дитбудинку.

“Вони з розумінням підійшли до того, що є дітки, які чогось потребують, - розповіла класна керівниця Тетяна Якимчук. - Казали: “Ми подумали, що є щасливими незалежно від того, чи поганий у нас настрій, чи ми погану оцінку отримали, бо у нас є родина і подарунки під подушкою. Вони ж не мають змоги отримати”. Це корисна справа як для нас і для дітей. Ти віддаєш якусь частинку себе, а отримаєш набагато більше”.

Фото: facebook/Молодь За Мир

Школярі вирішили не обмежуватися “Таємним Сантою” і хочуть ще зробити прикраси для будинку престарілих.

З дітьми приходили до офісу Спільноти святого Егідія і дорослі таємні Санти. Мами писали на пошту, що хочуть принести подарунок разом з дітьми, аби привчати їх робити хороші речі.

Люди хочуть не лише купувати подарунки - пропонують робити більше, погоджуються приходити на роздачі їжі для бідних, відвідувати стареньких у будинках престарілих. Хтось бачить бездомного щодня на Кловській і ніяк не наважується підійти, просить поради. Жінка з Дніпра каже, що готова щотижня роздавати бутерброди бездомним.

Фото: facebook/Молодь За Мир

Людям цікаво, як живуть у будинках престарілих, на вулиці чи у ромському поселенні. Ще одна жінка розповіла, що має чимало упереджень щодо бездомних. Аби розвіяти їх, захотіла прийти на різдвяний обід, запропонувала юридичну допомогу бездомним, у яких шахраї відібрали квартиру.

Цього року принесли стільки подарунків, що замість трьох обідів, які робили у попередні роки, будуть ще два. Ще більше людей отримають особливу увагу. Ще більше бідних отримають шматочок чуда.

Щороку на Різдво я думаю, що наша країна набагато краща, ніж може здатися з заголовків новин. Люди хочуть робити добро. Не зло і не байдужість керують світом, а ті, хто змінює його добром і любов'ю.

Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram