ГлавнаяОбществоЗдоров'я

Самолікування і відповідальність

Антимонопольний комітет України пропонує заборонити рекламу ліків і біологічно-активних добавок. «Лівий берег» попросив оцінити наслідки такого кроку відомого київського лікаря

Самолікування і відповідальність

Відколи існує медицина, паралельно розвивається фармацевтична галузь, яка є невід’ємною частиною лікувального процесу. Найсильніші розуми світу кладуть на боротьбу з хворобами величезні зусилля, витрачаються чималі кошти на розробку нових препаратів. Медицина не стоїть на місці. І сьогодні мало хто пам’ятає, що перші ліки отримувались із доступних засобів, простіше кажучи з того, що було під ногами, з трав. Наприклад, усім відомий аспірин (ацетилсаліцилова кислота) – це витяжка з кори верби.

Але з розвитком часу і технологій виникли і нові галузі в медицині – імунологія та вірусологія. І тепер лікарі отримали вакцину проти раку шийки матки. На розробки подібних препаратів йдуть не роки, а десятиліття. Але як розвиваються наукові розробки, так само в ногу з часом крокує і нетрадиційна медицина, яка завжди перебувала в затінку класичної. Представники «нетрадиційників» у всі часи доводять людям, що можуть творити справжні дива, і лише їхні препарати врятують їх від усіх хвороб, не завдаючи шкоди. Так звані народні цілителі, користуючись медичною неосвіченістю наших громадян та їхньою довірливістю, запевняють, що ліки не допоможуть, а от вони винайшли «еліксир молодості», який подарує вічне життя. У зв’язку з цим можна пригадати відомого персонажа, графа Каліостро, який продавав дивну речовину під видом «еліксиру життя», але помер у віці 58 років. Йому самому його «еліксир» не допоміг. З часом нетрадиційні ліки, аби їх можна було продавати без перешкод та рецептів, почали називатись біологічно активними добавками (БАД). До розвалу Радянського союзу ніхто про них не чув. Тільки з’явились дозволи на індивідуальну трудову діяльність, ці «чудо-ліки» океаном почали заливати Україну і вимивати бюджет українців. При цьому вони не допомагали (за винятком ефекту плацебо), а іноді навіть навпаки шкодили. Наприклад, в кінці 90-х років всі активно приймали «морозник». Хоча насправді з самої трави морозника виділяється декілька токсичних алкалоїдів. Так чи «морозник» пили люди, чи просто скошену траву?

Потім все радили один одному препарати фірм Herbalife, NSP, VISION, «Кораловий Клуб». Ємкість з невідомим вмістом коштує 70 доларів, а для «повної очистки організму» необхідно придбати кілька ємкостей, оскільки «лікування має бути комплексним». Розповсюдження через мережевий маркетинг давало невеликі прибутки власникам, і тому ці фірми почали розміщувати свою рекламу в телеефірі, на білбордах, в газетах.

З появою Інтернету в кожній родині з’явився доступ безмежної кількості інформації. Зокрема, і до медичної. Діагнози люди почали ставити собі самі. А тут ще й реклама схожих симптомів по телевізору. І відразу пропонуються ліки. Навіщо йти до лікаря? Після самолікування пацієнт таки звертався до лікаря, але по його здоров’ю та кишені вже було нанесено серйозний удар.

Нарешті цією проблемою зацікавився Антимонопольний комітет. Наразі він запропонував повністю заборонити рекламу лікарських препаратів та БАДів. Я, як практикуючий лікар зі стажем 16 років, щодня стикаюся з наслідками самолікування, і власне тому я погоджуюся з пропозицією заборонити рекламу ліків. Однозначно. Це не лише б покращило здоров’я кожного конкретного громадянина, але й змінило ставлення до медицини в цілому. Тоді пацієнт би отримував інформацію з перших рук, від лікаря. Бо чи можна закликати до відповідальності за здоров’я і життя окремого громадянина продавців реклами? От лікарів – можна. І пам’ятаючи про цю відповідальність, лікар не буде обіцяти «сотворити диво», а лише пояснить пацієнту причину хвороби і докладе усіх зусиль, аби разом її подолати.

Ольга НіколаєнкоОльга Ніколаєнко, лікар-отоларинголог вищої категорії
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram