ГлавнаяПолитика

Омелян vs НАБУ: як судили міністра

13 вересня Національне антикорупційне бюро вручило підозру у незаконному збагаченні та декларуванні неправдивої інформації міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Наступного дня суддя Солом’янського районного суду Ганна Сергієнко відпустила міністра на поруки міністра молоді та спорту Сергія Жданова та депутата від “Народного Фронту” Федора Бендюженка. LB.ua побував на суді та розповідає, як все було.

Фото: Макс Требухов

Суть підозри

О 8.40 ранку у четвер до міністра інфраструктури Володимира Омеляна прийшли детективи НАБУ і вручили йому підозру у незаконному збагаченні. 

НАБУ стверджує, що Омелян не задекларував користування позашляховиком BMW X5 2015 року випуску. Детективи підозрюють, що Омелян купив собі цю машину, але щоб не декларувати її записав на брата. Також слідство переконує, що міністр не вніс в декларацію витрати за оренду будинку у 2015 році та факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою. Слідство переконане, що міністр не вносив цю інформацію в декларацію, бо не може пояснити кошти набуті незаконним шляхом.

Володимир Омелян на підозру відреагував швидко – вже о 10 ранку написав пост у Facebook, у якому фактично звинуватив НАБУ у піарі та запросив журналістів на прес-конференцію ввечері того ж дня.

Владимир Омелян на пресс-конференции
Фото: LB.ua
Владимир Омелян на пресс-конференции

На брифінгу Омелян заявив, що підозра НАБУ сфальсифікована, а звинувачення пусті. За його словами, детективи шукали на нього компромат впродовж півтори року, опитували його знайомих і одногрупників, але нічого “серйозного” не знайшли. 

Що ж до підозри, то будинки і машина, про які говорять в НАБУ, за словами Омеляна, належать його брату. Машину, ствердує Омелян, він у брата іноді позичав. А в будинках гостював кожен місяць з 2012 по 2018 роки. З 2017 року один з заміських будинків, за його словами, він орендує офіційно і це у його декларації вказано. 

Звинувачення у бік НАБУ

Підозра Омеляну не стала новиною ні для самого Омеляна, ні для громадськості. Адже ще кілька місяців тому в ЗМІ писали, що НАБУ готується вручити Омеляну підозру, втім тоді директор НАБУ Артем Ситник усе емоційно спростовував.

На брифінгу Омелян зробив кілька гучних заяв. Він заявив, що його справа – це помста НАБУ, що Бюро чинило на нього тиск та що йому відомо про співпрацю НАБУ з окремими політиками. 

Утім, жодну з цих заяв Омелян не деталізував. 

На прохання LB.ua назвати політиків, які впливають на НАБУ, відповів, що не готовий це зробити, бо не знає куди з такими фактами звертатись. 

“Якщо раніше з такими фактами співпраці (правоохоронних органів, - LB.ua) з українськими політиками можна було звертатись до НАБУ, то до кого мені звертатись щодо фактів співпраці НАБУ з українськими політиками?”, - сказав він.

Фото: Макс Требухов

Заяву про тиск на нього з боку НАБУ Омелян теж не писав, але стверджує, що коли суд почне розглядати справу по суті, він детальніше розповість про те хто і як на нього тиснув.

Що саме має на увазі міністр Омелян, коли говорить про помсту НАБУ, він також не конкретизує.

Водночас, у своєму пості у Facebook міністр пов’язав свою справу з подіями ще минулорічної весни. 

За його словам, НАБУ почало розслідування проти нього відразу після того, як він виявив бажання взяти на поруки екс-депутата від “Народного фронту” Миколу Мартиненка. 

Його НАБУ затримали у квітні минулого року. За даними САП, з 2013-го до 2016-го року злочинна організація, в яку нібито входив Мартиненко, завдала бюджету країни 17,28 мільйонів доларів збитку. 

Фото: Сергей Нужненко

На час свого затримання Мартиненко вже не був депутатом. У 2016 році він добровільно відмовився від мандату. Однак, навіть попри те, що Мартиненко перестав входити у фракцію “Народного фронту”, його вплив на партію залишився більш ніж значним - його навіть називають чільним спонсором “Народного Фронту”. У день коли Мартиненку обирали запобіжний захід фронтовики прийшли на суд майже у повному складі: там були помічені і депутати, і міністри. У тому числі й Володимир Омелян, хоча на той час позиція Омеляна часто йшла в розріз з партією “Народного фронту” (яка делегувала його на посаду). У тому числі, Омелян часто декларував підтримку НАБУ, тоді як депутати з орбіти Мартиненка – той же Павло Пинзеник публічно критикували керівництво Бюро.

Група підтримки

У своїй біді Омелян теж не залишився один. До нього на судове засідання прийшли цілий ряд депутатів-фронтовиків: Павло Пинзеник, Тетяна Чорновол, Андрій Тетерук, Олена Бойко, Олена Ледовських, Віталій Корчик, Вадим Кривенко, Олена Масоріна, Георгій Логвинський. 

Багато з них під час спілкування з LB.ua заявили, що готові взяти Омеляна на поруки. Більше того, пізніше Омелян повідомив, що поручитись за нього хотіли навіть лідер НФ Арсеній Яценюк та прем’єр-міністр Володимир Гройсман з яким у Омеляна не надто теплі стосуники.

Однак, адвокат зачитав заяви про готовність взяти міністра на поруки лише від двох людей: міністра молоді та спорту Ігора Жданова і депутата Федора Бендюженка («Народний фронт»). Їм на поруки зрештою і відпустили Омеляна. 

Фото: Lb.ua

Цікаво, що на суд по міністру прийшов навіть лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко, якому, за інформацією ЗМІ, незабаром НАБУ також планує вручити підозру у незаконному збагаченні. Спершу, з присутньою йому театральністю, Ляшко пообіцяв журналістам “порвати жопу” НАБУшникам, які “фальсифікують проти нього справу”, а потім вирушив до зали суду захищати Омеляна, хоча навряд чи присутність Ляшка сильно підсилила позицію міністра.

Насправді, Володимир Омелян – став першим підозрюваним НАБУ з яким висловили солідарність велика кількість різних політиків і активістів. На його підтримку висловились навіть деякі єврооптимісти (зокрема, депутатка від “Самопомочі” Олена Сотник) .

Можливо в аполітичності дій НАБУ така велика кількість людей ще б кілька місяців тому не сумнівалась. Але після того, як на початку липня журналісти програми “СХЕМИ” показали нічну зустріч голови НАБУ Артема Ситника з Петром Порошенком та впливовим депутатом від БПП Олександром Грановським до керівництва НАБУ у багатьох виникли питання.

Відпустили на поруки, але паспорти забрали

За інформацією LB.ua, детективи НАБУ хотіли просити для Володимира Омеляна запобіжний захист у вигляді арешту. Однак, головний прокурор САП Назар Холодницький наполіг на заставі у 5 мільйонів.

У суді прокурор САП Валентин Мусіяка, окрім цього, просив суд зобов’язати Омеляна здати закордонні паспорти та утриматись від спілкування зі свідками на яких, на думку САП, Омелян може впливати. 

Адвокат ж Омеляна Олександр Лисак вимагав, щоб його клієнта відпустили під особисте зобов’язання.

Фото: facebook/Володимир Омелян

Зрештою, суддя Ганна Сергієнко відпустила Омеляна на поруки Жданова і Бендюженка, але все ж зобов’язала міністра здати закордонні паспорти і утриматись від спілкування зі свідками.

Після вироку Омелян поскаржився журналістам, що справа може перешкодити нормальній роботі міністерства, адже тепер міністру доведеться кожного разу просити у прокурорів САП дозволу з’їздити у відрядження.

«У мене зараз є істотне ускладнення через те, що паспорти будуть вилучені. Я вже не кажу про приватну сторону життя, але виконання своїх функцій в якості міністра зараз буде мати серйозну проблему», - сказав він. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram