ГлавнаяПолитика

Вибори на Рівненщині: влада перемогла без бою

21 квітня на Рівненщині відбулися проміжні вибори у мажоритарних округах до обласної ради у зв’язку з переходом на роботу до парламенту 4 депутатів та смерті п’ятого. За попередніми результатами підрахунку голосів, опозиція цей бій програла. Втім, і за поточних політичних розкладів, Партія регіонів та її партнери мали стабільну більшість для ухвалення рішень.

Фото: EPA/UPG

10 квітня, під час акції «Вставай, Україно!» у Рівному, народні депутати Олег Осуховський, Віктор Вознюк, Валентин Королюк, Віталій Чугунніков та Микола Кучерук нагадали землякам, що місця, за які незабаром змагатимуться політики, раніше належали їм, а отже, у майбутньому також мають дістатися опозиціонерам. Лідери об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко висловили переконання, що більшість населення області підтримує опозицію, доказом чого стане результат проміжних місцевих виборів. Прогноз політиків, м’яко кажучи, не справдився. Попередні результати голосування показали, що провладні кандидати отримали більшість у 4 з 5 округів. При цьому, влада змогла вщент розбити надії опозиціонерів силами 10-15% мешканців округу. Інші просто проігнорували день волевиявлення та “прогнолосували ногами”.

Загін не помітив втрату бійця

21 квітня, о 12 годині ранку територіальні виборчі комісії приймали звіт з дільниць про рівень явки виборців. Як і очікувалося, він був низький. Виборчий округ №5 (Гощанський район) - проголосувало 11,5% від загального числа виборців. Округ №8 (Демидівський район) - 16,47%. Костопільський район (20 виборчий округ), - 4,85% виборців. У Кузнецовську (виборчий округ №36) – 4% виборців. В обласному центрі - 3,1%.

- Воно й зрозуміло, - підбадьорював колег представник опозиційного кандидата. – Нормальні люди зранку йдуть до церкви, а вже потім на дільницю.

Зріз о 16 годині показав, що рівень явки виборців немає ніякого відношення до релігійних поглядів мешканців. У момент закриття дільниць, станом на 22 годину, явка виборців у Рівному становила 11%. У Кузнецовську – 15,3%. Костопільському районі – 16,35%. Найвищі показники давали дільниці Гощанського (37,6%) та Демидівського (59,8%) районів, де опозиційним кандидатам протистояли начальник центру зайнятості та голова райдержадміністрації.

У підсумку, з 156 тисяч виборців на дільниці прийшло менше 17%. Всього у 5 округах проголосувало неповних 26 тисяч мешканців. За таких умов, у виборах перемагали кандидати, які змогли заручитися підтримкою декількох тисяч мешканців.

Перемога меншості

У 20 виборчому окрузі (Костопільський район) переміг кандидат, за якого проголосували 2 014 виборців. Для того щоб стати депутатом висуванцю Партії регіонів Василю Осадчуку знадобилася підтримка неповних 8% виборців. Його опозиційний конкурент Андрій Лендел набрав 1 592 голоси. Понад 21 тисяча виборців не прийшли на дільниці.

У Гощанському районі (виборчий округ №5) переміг кандидат від провладної Народної партії Іван Ткачук. За нього проголосували 2 603 людини. Це 18% від загального числа виборців округу. Опозиційного кандидата Романа Денисюка підтримало 1 905 виборців. Понад 9 тисяч громадян проігнорували своє право обирати.

Депутатом від Демидівського району стане кандидат від Народної партії, голова райдержадміністрації Володимир Віннічук. За нього проголосувало 1 583 людини. Це 27% від загальної кількості Виборців. Його опозиційний конкурент Анатолій Сидорук набрав 1335 голосів. Не голосувало майже 2 з половиною тисячі мешканців округу.

У Кузнецовську переміг кандидат від Партії регіонів, виконавчий директор Рівненської атомної електростанції Павло Павлишин. За нього проголосували 1 353 виборці. Це 8,8% від загальної кількості осіб, що володіють виборчим правом. Варто зазначити, що у виборчому окрузі №36 перемога керівника АЕС вже стала доброю традицією. Усопший депутат облради Михайло Колісниченко також був висуванцем Партії регіонів та займав керівну посаду на підприємстві. Воно й не дивно, адже, більшість мешканців міста працює на електростанції.

Опозиційний кандидат Микола Захарчук отримав підтримку 777 виборців міста. Понад 13 тисяч виборців не голосували.

Лише у Рівному (виборчий округ №40) перемогу отримав опозиційний кандидат, член партії Свобода Олексій Бучинський. За нього проголосували 6% виборців. Однак, при загальній явці 11% цього виявилося достатнім. Всього опозиційного кандидата підтримало 5 818 виборців. Більше 84 тисяч рівнян не прийшли на виборчі дільниці.

За найближчого конкурента свободівця, провладного кандидата Петра Коржевського у Рівному проголосувало 1 384 виборці.

Причинно-наслідкові зв’язки

Можна довго дискутувати над чинниками, що призвели до розгрому опозиції на проміжних виборах до Рівненської обласної ради. Попри те, що у Демидівському районі, де розрив між кандидатами не перевищує 250 голосів, стверджують про фальсифікації, спостерігачі ОПОРИ не виявили в день голосування серйозних порушень. Якою б не була причина, фактом залишається те, що на виборах у регіоні з традиційно опозиційним електоратом перемогли провладні сили. Без кричущих порушень і фальсифікацій у день голосування, мінімальною кількістю голосів, тихо і чітко партія влади підкорила повстанські округи.

Роман МартинРоман Мартин, громадянська мережа ОПОРА (Рівне)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram