ГлавнаяПолитика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Комендатуру Конча-Заспи захопили аферисти

Нещодавно на порталі державних закупівель з’явилася інформація: у комендатурі будинку відпочинку "Конча-Заспа" буде проведена реконструкція вартістю 13 мільйонів 796 тисяч гривень.

Комендатуру Конча-Заспи захопили аферисти
Фото: panoramio.com

Займатиметься реконструкцією, згідно даних того самого сайту, ТОВ "БК "Укрбудмонтаж". Їх можна поздоровити, адже "Укрбудмонтаж" дісталося надзвичайно вигідне замовлення.

Автор на власні очі бачила будинок охорони в Конча-Заспі – він досить маленький. На око - не більше ста квадратних метрів. Розташований на невеличкій території, лише кілька соток, отож тут не вдасться відбудувати щось грандіозне. Тож, зважаючи на масштабність виділеної суми, будівельники, вочевидь, отримають чималі прибутки.

Для порівняння. На цю суму по сусідству на дамбі в Конча-Заспі можна купити шикарну віп-резиденцію на 600 квадратів. Причому в ціну включено не лише будинок, також - земельна ділянка та націнка «за престижність». У менш пафосних околицях Києва за ці ж кошти можна купити будинок на півтори тисячі квадратів, з внутрішнім оздобленням та італійськими меблями. Відтак, від виділеної на реконструкцію будиночку охорони суми, в кишеню сміливо можна класти половину. На іншу половину – зводити щось дуже маленьке, але дуже шикарне - з золотими унітазами.

Втім, не стільки шкода бюджетних коштів, скільки будиночка.

Переможець тендеру «БК «Укрбудінвест» спеціалізується на будівництві «капітальному, монолітному, промисловому».

А будиночок номер 21 потребує ніжних рук – спеціалістів по дереву. Під час прогулянок Конча-Заспою автору дуже сподобалася ця хатка. Вона схожа на казковий теремок, повністю виконаний з різьблених дерев’яних елементів.

Прикладів подібного архітектурного стилю в Києві вже ніде не побачиш. І це не дивно, адже будиночок – довгожитель, побудований ще 1946-го року.

Скоро зникне і він, останній теремок. Адже в тендерній документації він названий «морально та фізично застарілим», отже в нинішньому вигляді ніхто його відновлювати не збирається.

Нажаль, в закритих державних резиденціях цікаві з архітектурного та історичного боку будинки законом зовсім не захищені. Їх зносять під нуль, якщо на місце, що вони його займають, покладає око якийсь впливовий посадовець.

Так, в «Міжгір’ї», коли воно ще було державне, за бюджетні кошти знесли симпатичний будинок – «дача Хрущова». Безумовно, він був цікавий і як історична пам’ятка, і архітектурна. Але ДУС підписало йому вирок через хитрий план тодішнього прем’єра Віктора Януковича отримати ще одну державну дачу в «Пущі Водиці».

"Дача Хрущова"
"Дача Хрущова"

До речі, фірма БК «Укрбудмонтаж», яка виграла тендер на реконструкцію будинку охорони, також пов’язана з відомими політиками. Її засновник - компанія з управління активами «Інститут портфельних інвестицій». Ця структура, окрім БК «Укрбудмонтаж», заснувала також організацію, яка називається ТОВ «Арт-мастер». Ця фірма стала символом того, як можна організувати абсолютно легальну схему по обкраданню держави і громадян, яка працює вже довгі роки і дає стабільно високий прибуток.

Річ у тім, що разом з іншою, своєю близнючкою, ТОВ «З-Т», ця фірма, ще за президента Кучми, розробила програмне забезпечення для підтримки баз даних Мінюсту. Держава за цю послугу розплатилася. Але цього власникам приватних фірм здалося мало, заручившись розумінням та підтримкою тодішнього керівництва міністерства, хитрі ділки оформили на себе авторські права на програмне забезпечення, і тепер кожен, хто користується державними реєстрами, платить у приватну кишеню. Гроші, до речі, йдуть прямо на Кіпр. Простіше кажучи, треба зробити довіреність на автомобіль - частина грошей, заплачених нотаріусу, піде прямо на рахунки «Арт-мастера». Потрібна довідка про відсутність заборгованості перед бюджетом - знову копієчка піде до «Арт-мастеру» та ТОВ «3-Т». Так набігає майже 1 млрд. гривень в рік. Тільки держава за користування власними інформаційними реєстрами Мінюсту платить майже 100 млн. грн. в рік.

До речі, в нинішньому уряді з цим явищем безуспішно спробував поборотися віце-премьєр Сергій Тигіпко. В листі на адресу Миколи Азарова (від 31-го серпня 2010-го) він назвав платежі цим структурам «корупційними схемами використання бюджетних коштів».

Справді, цікаво, що фірма, близька до монстрів хитрих схем по обкраданню держави, реконструює сторожку для охорони в Конча-Заспі?

Можливо вона не просто реконструює? Тут всякого чекати можна! Наприклад, ще однієї схеми одурення держави, коли реконструйована за бюджетні кошти фірмою БК «Укрбудмонтаж» будка охорони раптом виявиться приватною дачею, а держава ще й винною залишиться!

Якщо перейти на персоналії, відомо: до «Арт-мастеру», а значить і до БК «Укрбудмонтаж», близький депутат Партії Регіонів Василь Гуреєв. Не чужий «Арт-мастеру» і нинішній міністр Олександр Лавринович. Адже коли він очолював Мінюст (при Кучмі) , саме ним і було санкціоноване хитромудре замовлення програмного забезпечення для відомства у ТОВ «Арт-майстера».

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram