ГлавнаяПолитика

Віктор Янукович: Я нічого не лякаюсь

Президент України Віктор Янукович в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу BBC World сказав, що вбачає основне завдання влади у збереженні в Україні політичної стабільності..

Віктор Янукович: Я нічого не лякаюсь
Фото: Макс Левін

Він також сказав, що виграв всі вибори в Україні за останні 5-6 років, зокрема й перегони 2004 року, заявивши, що тодішнє рішення Верховного Суду про перевибори, на думку юристів, суперечило законам.

Пан Янукович також відкинув закиди про переслідування політичних опонентів під егідою боротьби з корупцією і заявив, що нічого не боїться, зокрема, і масових протестів.

Найперше кореспондент Бі-Бі-Сі Джастін Роуланд запитав пана Януковича, чи не здається йому, що тягар реформ, які нині проводять в Україні, лягає на тих, хто найменш захищений.

В. Янукович: Я переконаний в тому, що початок будь-яких реформ не відчує жодна людина, бо будь-які реформи спочатку не несуть в собі позитив. Але головне, на що спрямовані українські реформи – це передусім подолання корупції, яка пронизала практично всі гілки влади.

Бі-Бі-Сі: Багато українців, з якими я розмовляв, визначають ту ж проблему, що і ви – корупцію – як ключову в Україні. Але вони кажуть, що ця корупція проникла і у найвищі гілки влади, і у вашу адміністрацію. Що ви робите для того, щоб викорінити цю корупцію?

В. Янукович: Ми сьогодні ухвалюємо закони, які значно скорочують дозвільну систему. Адміністративна реформа також скорочує державний апарат і розмежовує функції, тобто не буде дублювання функцій. Детінізація економіки передбачена і в податковому кодексі.

Але я хочу сказати, що мова сьогодні йде про пострадянську систему, яка існувала 20 років, і там працювали люди. Тому, крім вищої ланки керівництва, яке дуже часто змінювалось у зв’язку із політичною боротьбою в Україні, є ще середня і нижча ланки, які залишались і жили своїм життям, – і саме там була найбільша корупція.

Бі-Бі-Сі: А що ви говорите тим, хто твердить, що боротьба із корупцією націлена більше на людей, які є вашими опонентами, а не на людей з вашої організації, з уряду, які є корупціонерами, які і створюють проблему для простих людей тут, в Україні.

В. Янукович: Я скажу так, що корупціонери і бюрократи прикриваються цими словами, вишукуючи для себе можливості захисту, в тому числі прикриваючись демократичними гаслами. А якщо подивитися на довідку, хто притягується до відповідальності, таку довідку можна отримати у правоохоронних органах, то у ній видно – до відповідальності притягуються незалежно від приналежності до політичної сили.

Для прокурора не має значення колір політичного прапора тієї чи іншої людини, яка порушує закони України. Безумовно, опір, який творить бюрократія і корупціонери, лежить у площині того, що вони наймають різні лобістські групи на різних рівнях – як всередині країни, так і за її межами. Ці групи за гроші нав’язують і українському суспільству, і світові точку зору, про яку ви мені сказали.

Бі-Бі-Сі: Ми розмовляли із представником малого бізнесу, який живе за рахунок того, що торгує на ринку. Він брав участь у податкових протестах. Зараз його викидають із його місця на ринку, і він вважає, що це відбувається тому, що він брав участь у тих протестах. Чи це і є та свобода і демократія, про яку ви говорили, коли прийшли на посаду?

В. Янукович: Я хотів би мати інформацію про цю людину. У тих випадках, коли ми маємо інформацію, що є тиск на цих людей, ми виправляємо ситуацію. Таких прикладів я можу навести багато, коли до нас зверталися і ми наводили порядок у цих питаннях.

Безумовно, сьогодні країна ще має залишки пострадянської системи, правоохоронна система ще не реформована, треба реформувати систему кримінальної юстиції, треба вводити ті європейські стандарти, які визнанні кращими у світі.

Бі-Бі-Сі: Чому у той час як величезні протести відбуваються у Єгипті та Тунісі, у Києві навколо Майдану Незалежності встановлено величезний паркан?

В. Янукович: Я вважаю, що ніяких парканів там не повинно бути.

Бі-Бі-Сі: Але там є паркан – навколо головної частини Майдану Незалежності.

В. Янукович: Можливо, йде відновлення, ремонт Майдану. Там нещодавно стояла новорічна ялинка, вона була демонтована. Я цього не знаю, у нас немає ніякої заборони і в будь-яких місцях проводяться протестні заходи. Вони в нас не мають ніяких обмежень.

Бі-Бі-Сі: У той час, як в інших частинах світу відбуваються демонстрації і, звичайно, це було в фокусі Помаранчевої революції, яка усунула вас минулого разу, коли ви були при владі, в українців виник певний страх, що паркан там поставлений, щоби попередити подібні демонстрації, які можуть вплинути на ваше президентство?

В. Янукович: Ви знаєте, Україна сьогодні пройшла непростий шлях, і останні п’ять років переконали український народ, що політична нестабільність не сприяє розвитку країни і життю людей. Тому будь-які революції трапляються в країнах, де влада є закритою та консервативною.

Україна зовсім інша держава і я скажу вам, що 2004 рік, з однієї сторони, дав надію українському суспільству, а з другої сторони, він багато чому навчив український народ. Останні п'ять років безлад, який був у нашій країні, не тільки погіршив життя наших людей, а він значно зашкодив іміджу нашої країни за її межами.

Бі-Бі-Сі: Ви чуєте від бізнесменів, які брали участь у протестах, що в них є відчуття, що їх можуть переслідувати. А потім ви бачите паркан навколо центральної площі столиці, і ви кажете, що протести погано позначаються на міжнародному іміджі України. Чи ви хочете цим сказати, що ви не хочете бачити демонстрацій людей, які засмучені тим, що відбувається тут в Україні?

В. Янукович: Ви, мабуть, погано розумієте про що я кажу. Я нічого не лякаюсь, мені здається, я не схожий на людину, яка перелякана. Чи вам здається, що я схожий на тих, хто переляканий? Я виграв всі вибори, які були останні 5-6 років у державі, в тому числі і вибори 2004 року.

Я ніколи не боявся людей, я вважаю, що одна справа – це демократія, яку ми повинні цінувати, демократія повинна базуватися на верховенстві права, свободі слова, захисті прав людини. А зовсім інша річ – це прикриватися демократичними гаслами, приховуючи за цими гаслами корупцію і бюрократію. Я кажу про це, а про що ви кажете?

Бі-Бі-Сі: Але ж ті вибори у 2004 році, які ви кажете, що виграли, Верховним судом були визнані нечесними. Чи не так?

В. Янукович: Коментарі юристів підтверджують, що це рішення суду було з порушенням законів і Конституції України. А всі наступні вибори, які відбулися після 2004 року, були переконливими на користь мене і моєї команди, моєї політичної сили.

Бі-Бі-Сі: Тобто, якщо я повернуся до України, скажімо, через 5 років, які зміни я побачу, якою я побачу Україну?

В. Янукович: Дуже важливо за ці п'ять років зберегти політичну стабільність – це головна умова.

Далі дуже важливо, щоб була спадкоємність влади, яка мала б можливість продовжити ці реформи і виконувати наші міжнародні зобов’язання перед нашими партнерами. Мова йде про процес європейської інтеграції, який зумовлює певне реформування нашої країни, це те домашнє завдання, яке повинна робити Україна.

Тому через 5 років країна вже буде іншою, вона буде більш сучасною, буде більш наближена за стандартами до Європи, і я переконаний в тому, що це піде на користь українському народу.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram