ГлавнаяПолитика

Авто Януковича. Їзда без правил з липовою «ксивою»

Впливові політики України часто гасають автострадами, не зважаючи на правила дорожнього руху та штрафи. Різноманітні внутрішні інструкції МВС можуть дозволити багато чого. А коли дозволу немає, в хід ідуть навіть підроблені документи. Журналіст «Лівого берега» була свідком, як водій авто Януковича демонстрував працівникам ДАІ оперативний талон, що дозволяє їздити з порушенням правил. На наш запит в міліції офіційно повідомили – вони його не видавали.

Авто Януковича. Їзда без правил з липовою «ксивою»

В автопарку Віктора Януковича є бежевий мінівен GMC Savana у модифікації Explorer з номером АІ 0092 АІ. Цей американський гібрид мікроавтобусу та джипу нині популярний у штабах всіх політичних партій. Однак моду на такий засіб пересування започаткував саме лідер «біло-блакитних».

Такі авто поповнили автопарк Януковича, коли він став прем’єром в 2006 році – щоб Віктору Федоровичу було комфортніше роз’їжджати регіонами. Адже мінівен має дуже просторий салон, а головне – високу стелю. Такий автомобіль потрапив в об’єктив автора, коли Віктор Янукович приїхав на ньому на з’їзд в Сєвєродонецьку в кінці 2007-го. На тих фото добре було видно номер автомобіля – АІ 0092 АІ.

Отож, журналіст зразу згадала давнього знайомця, коли побачила мінівен на трасі біля села Нові Петрівці (там знаходиться славнозвісне «Межигір’я») 1 листопада минулого року. Тоді мінівен не зупинився на знак «Стоп», перетнув подвійну суцільну смугу, викликав легку паніку серед інших учасників дорожнього руху і у фіналі був зупинений працівниками ДАІ.

Однак правоохоронці, на очах яких відбувалися всі перераховані вище неподобства, авто Януковича відпустили. На питання автора «Чому не був виписаний штраф?» міліціонер пояснив: «Водій показав оперативний талон з підписом Луценка. Цей документ оформляється на авто і дозволяє порушувати правила дорожнього руху».

Отже, журналіст натрапила на живий приклад цікавого явища, про яке багато говорять, однак достеменно нічого не знають. В народі воно називається «талони-всюдиходи». Диво-папірці для сильних світу цього з’явилися ще за часів Кучми і не зникли до сьогодні. Вони дозволяють плювати на правила дорожнього руху, не платити нові високі штрафи, возити в авто наркотики та готівку (авто з оперативними талонами заборонено перевіряти). І це при тому, що закону, який би визначав рамки дії оперативного талону, просто не існує. Він – дитя внутрішніх міліцейських інструкцій. Хоча за ідеєю оперативні талони мусять використовуватися лише правоохоронними органами під час оперативних дій – розшуку та переслідування злочинців. Однак чимала кількість диво-папірців потрапляють до власників елітних тачок. І все нормально!

Автор звернулася особисто до міністра Юрія Луценка з питанням «Чи законне використання автомобілем, який обслуговує лідера опозиції, документа, що дозволяє порушувати правила дорожнього руху?», чекаючи, що той дасть негативну відповідь. Але несподівано почула: «Все законно. Віктор Янукович знаходиться під охороною Управління державної охорони. Він охоронювана особа, а значить, і його особисті авто також під охороною УДО. Отож його приватні авто розглядаються як службові і можуть порушувати правила дорожнього руху».

Міністр додав, що МВС не лізе у внутрішню кухню УДО, а видає оперативні талони для УДО на ті автомобілі, що надаються у списку, не перевіряючи, кому вони належать.

Отже, якщо вірити словам міністра, виходить, що автомобіль з автопарку впливової політичної особи може порушувати правила дорожнього руху, навіть коли високопосадовця в салоні немає, коли за кермом розважається його малолітній синок чи водій везе шефу пиво чи «дєвочку».

Однак, як виявилось, не все так просто.

Автор на свій запит стосовно випадку на трасі біля Нових Петрівців з автомобілем АІ 0092 АІ отримала офіційну відповідь з міліції. «Перевіркою встановлено, що оперативний талон МВС України на зазначений транспортний засіб не видавався», – відзначив в листі начальник Служби внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС В.Д. Слободянюк.

У листі він також припустив, що у випадку, свідком якого стала журналіст, міг фігурувати фальшивий оперативний талон. «Упродовж 2006–2008 років працівниками дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції зафіксовані випадки використання «оперативних талонів» водіями приватних автомобілів. За результатами перевірки встановлено, що вказані талони Службою внутрішньої безпеки не видавалися та є підробленими», – вказує Слободенюк.

Що це означає? Або в міліції «темнять», або Віктор Янукович безбожно порушує правила руху і «відмазується» липовою «ксивою».

До речі, тут треба нагадати, що підконтрольна Лідеру Партія регіонів майже одностайно голосувала за багатократне збільшення штрафів за порушення правил дорожнього руху для простих українців.

Отже, для народу – нові штрафи, для Лідера – липовий «всюдихід»-відмазка?

Тепер головне питання – звідки у автомобіля, що обслуговує Януковича, фальшивий оперативний талон?

Невже в славнозвісному Межигір’ї, десь глибоко у ядерному бункері знаходиться підпільна друкарня, що штампує липові оперативні талони, долари та гривні? Це, звичайно, нісенітниця. Така сама, як припущення міліції, що мінівен Януковича має фальшивий оперативний талон.

Очевидно, оперативний талон був-таки зроблений цілком легально, має всі необхідні ступені захисту і підпис міністра. Вірогідно, тільки одне відрізняє його від решти легальних оперативних талонів – те, що він не внесений у загальний список талонів, виданих Службою внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС.

Чому?

На відповідь на це питання автора наштовхнув працівник МВС, що перевіряв інформацію по оперативному талону для мінівена. Зокрема, він зауважив, що такий талон в жодному разі не може видаватися на приватні авто, навіть якщо на них роз’їжджає сам президент або прем’єр.

Разом з тим зрозуміло, що автопарк, який обслуговує найвпливовіших осіб держави, складається не лише з службових автомобілів, також існують приватні автомобілі родичів політиків, які також хочуть вільно порушувати правила дорожнього руху. Отут і з’являються нелегальні оперативні талони, які нічим не відрізняються від справжніх, бо по суті є справжніми.

Така історія, очевидно, сталася і з мінівеном Януковича, який зареєстрований на приватного власника, що називається Благодійний Фонд «Відродження України». Зареєстрована ця організація в місті Обухові. Благодійництвом фонд майже не займається, зате затято опікується питаннями життєдіяльності колишнього сироти Віктора Федоровича.

GMC Savana – не єдиний автомобіль, зареєстрований на цьому фонді. Журналіст якось приїжджала «в гості» в обухівський офіс фонду поцікавитися, чи дійсно на ньому зареєстрований авто Януковича. Коли жіночка почала дивитися, чи є у них авто з таким номером, то витягла з шухляди товсту пачку документів на різноманітні автомобілі.

Невже всі вони мають липові «талони-всюдиходи»?

Цього автору дізнатися не вдалося. Зате інші факти, які вдалося встановити, доводять: через цей фонд облаштовується увесь побут Віктора Федоровича. Зокрема, згідно офіційних документів саме ця організація орендувала для Януковича державну резиденцію «Міжгір’я» до її приватизації.

Засновник фонду донеччанин Юрченко Олександр Юрійович був також засновником фірм, що брали безпосередню участь у приватизації «Міжгір’я». Він також засновник Кіноцентру «Зоряний», де знаходиться штаб Януковича.

Автор подзвонила в приймальню кінотеатру, намагаючись переговорити з Юрченком, щоб дізнатися, звідки благодійний фонд, який не вповноважений проводити оперативну діяльність, отримав оперативний талон для свого автомобіля. Однак розмови, зрозуміло, не відбулося.

Наступною була спроба переговорити з президентом благодійного фонду Аллою Тарасевич. Автор до неї додзвонилася, однак Тарасевич кинула слухавку, щойно почула питання.

До речі, якщо вже піднято тему нелегального оперативного талону, що опинився у фонді, не можна оминути увагою і сумнівно легальну діяльність самої благодійної організації.

Почнемо з того, що згідно законодавства благодійні фонди можуть витрачати на власні потреби не більше 20% від благодійних внесків. Решта має йти на благочинність. Автомобіль мінівен АІ 0092 АІ був придбаний фондом у 2006 році і коштував недешево – близько півмільйона. Навіть якщо це було єдине придбання фонду для себе, це означає, що як мінімум 2 млн. грн мусили піти на благодійність. Коли ж автор у 2007-му році попросила представницю фонду розповісти, якою була діяльність організації в 2006 році, то виявила, що вся їхня благодійність була надзвичайно малобюджетною.

Зокрема у фонді розповіли про виставку-конкурс «Великодня радість», де учні шкіл району змагалися, в кого краща писанка. Переможців фонд нагородив… поїздкою до музею «Пирогово» на конкурс ковалів. Інший приклад – щомісячне «Свято іменинника» для сиріт та дітей з малозабезпечених родин Обухівського району. Подарунки – солодощі та дитячі книжечки. Також у фонді розповіли, що в 2006 році вони опікувалися «проведенням тренінгів серед молоді за здоровий спосіб життя» та підтримували молодіжну організацію «Моя мала Батьківщина». От і вся благодійність…

Такий дисонанс між вартістю авто для фонду і малобюджетною благодійністю свідчить про те, що справжні цифри надходжень і витрат на благочинність у фонді не дуже сходяться. Куди тоді дивиться податкова?

Звичайно, фонд мусить всі оборудки з коштами детально документувати та щоквартально представляти до податкової інспекції «Звіт про використання грошових коштів неприбуткових організацій». Однак суворого контролю щодо неприбуткових організацій у податкових немає, не всі вони навіть подають звіти. Як розповіли автору у Обухівській податковій, благодійні фонди вони не перевіряють.

Навіщо ж такий благодійний фонд, що ігнорує благочинність?

Все просто – для оптимізації податків. Згідно законодавства, благодійні внески податками не обкладаються. Отож тому, хто забезпечує побут Віктора Федоровича, дешевше це робити через благодійний фонд.

Цього економного завгоспа Віктора Януковича звати Едуард Прутнік, а благодійний фонд «Відродження України» – його кишенькова структура. Це неважко довести: «Відродження України» має споріднену структуру з благодійним фондом «Живодайне джерело». Вони мають єдиний офіс в Обухові та єдиного президента Аллу Тарасевич, а на сайті «Собор» прямо вказано, що наглядову раду другого фонду очолює народний депутат Едуард Прутнік.

Також в обухівському офісі фонду «Відродження України» зареєстровано ще півдесятка бізнес-структур, що належать Прутніку.

***

Що маємо у висновках? Перше: сумнівно легальний оперативний талон, який дозволяє Януковичу та його свиті, що користується мінівеном АІ 0092 АІ, їздити без правил.

Друге: сумнівно легітимне авто в автопарку Януковича, адже автомобіль благодійного фонду мусить, по ідеї, працювати на благодійність, а не «членовозом».

Третє: сумнівно легітимний благодійний фонд, який направляє на благочинність лише смішні крихти, натомість купує для прем’єра-лідера опозиції автомобілі та орендує державні та приватні дачі.

Отже все виглядає на те, що свій особистий побут Янукович будує на суціль сумнівно легальних схемах. А це означає одне: який господар у себе вдома, такий він і господар країни. На жаль.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram