ГлавнаяПолитика

Хелло! Вiн? Вона?

5 років тому, 31 жовтня 2004 року, відбувся перший тур виборів третього українського президента. Народу тоді його обрали з третьої спроби. Але потрібно було пройти не лише через Майдан та кілька років Універсалів, коаліцій і «зрад», щоб зрозуміти, що насправді було сховано за тими масками.

Хелло! Вiн? Вона?

31 жовтня в історії - це глибоко символічний день.

Це день Реформації, на честь Мартіна Лютера, що прибив у 1517 році свої 95 тез до воріт церкви у Віттенберзі, який започаткував протестантизм.

Для тих, хто почав говорити про тверду руку, хочеться пригадати, що в останній день жовтня 1922 року прибічники Б.Муссоліні увійшли до Риму і офіційно почалася фашистська ера.

До речі, тіло Й.Сталіна винесли з Мавзолею саме в цей день у 1961 році. Пройшло всього 8 років з дня його смерті.

31 жовтня у 475 році був проголошений останнім імператором Західної Римської імперії Флавій Ромул Август; а в 1981 році була вбита премьер-міністр Індії Індіра Ганді.

Але всі останні роки нас постійно переконують, що ніч з 31 жовтня на 1 листопада - це велике свято для всякої нечисті, яке у цивілізованій з цього приводу Європі називається Halloween (Хеллоуін), що передує Дню усіх святих.

Можливо, це допоможе нам краще зрозуміти, що і чому з нами відбулося за минулі 5 років; і що чекає нас у недалекому (в прямому та переносному сенсі) майбутньому.

Восени 2004 року народу підказували, що вибору у нього немає. Тому що народ був один, а «Хелло! Він-ів» було цілих два. Це «свято» затяглося на довгих 5 років.

Тепер, хоча б на словах, цей вибір існує.

Поки що між «Хелло! Він?» та «Хелло! Вона?»

Вирішувати, поки що, Вам...

Ми знов святкуєм Хеллоуін.

Вже нам своїх чортiв замало.

А той Підкова-ний загiн.

Дипломи замiнив на сало.

Їх помаранчеву Iкону

Уже повикидали з схрону;

Бо до карпатського вiгвама

Не хоче завiтать Обама.

Цього «трипiльського слона»,

Що нам залишив черепки,

У банках не вiдмив руки...

Iз хати вижене Вона?

Можливо, зробить це Агрессор,

Який підпишеться: «Проффесор».

Владимир ТкачВладимир Ткач, Журналист, политолог, писатель
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram