ГлавнаяЭкономикаДержава

Київрада оновить містобудівну документацію. Що це значить?

Київська міська рада дозволила змінити плани 103 територій столиці. Такі зміни можуть дати можливість ввести в експлуатацію незаконно зведені будинки або легалізувати їх ще на етапі будівництва. До списку можуть потрапити проекти скандального Анатолія Войцеховського та його так званої «Укогруп».

Фото: facebook.com/merkieva

Днями було оприлюднено рішення Київської міської ради від 23 травня 2018 року про програму створення і оновлення містобудівної документації у Києві. Вона передбачала, як стверджували міські депутати, затвердження 93 детальних планів території. Та у рішенні, що набуває чинності, вказані 103 території. За цим посиланням - їх повний перелік.

За нову програму проголосували 65 депутатів Київради із 120. Участь у голосуванні навіть взяв Київський міський голова Віталій Кличко. На засідання депутати від «Самопомочі» та «Свободи» намагалися блокувати проект. Мовляв, оновлення цих ДПТ (детальних планів територій) суперечитиме генеральному плану Києва — документу, який регулює, як розвиватиметься місто наступними роками.

Такому рішенню Київради передувала акція ошуканих інвесторів Войцеховського в центрі Києва. За тиждень до того, 17 травня вони влаштували мітинг і вимагали від міської влади виділити землі під їх недобудами, аби інвестори могли ввести їх в експлуатацію.

Анатолій Войцеховський з’явився на столичному будівельному ринку ще наприкінці 90-их. За даними слідства, за роки своєї діяльності до його так званої «Укогруп» загалом увійшли понад 60 компаній. Генпрокуратура затримала Войцеховського у липні 2016 року. Нині забудовнику інкримінують самовільне захоплення землі, повторний продаж квартир, реалізованих іншим громадянам, і введення в експлуатацію житла на підставі підроблених рішень судів.

Анатолий Войцеховский под конвоем. Источник: Киеввласть
Анатолий Войцеховский под конвоем. Источник: Киеввласть

У списку територій, плани яких можуть змінити, є ділянки різного розміру. Це як і житлові квартали, обмежені всього кількома вулицями, так і цілі мікрорайони.

Наприклад, на території в межах вулиць Саперно-Слобідської та проспекту Науки, план якої пропонують оновити рішенням Київради, знаходиться одна із забудов Войцеховського. Це — житловий комплекс «Мозаїка», нині його зведення заморожене. Компанія, що будувала комплекс, отримала землю в оренду у 2008 році. Та через порушення містобудівних вимог, столична влада визнала забудову незаконною. А в липні 2015-го щодо неї було зареєстровано кримінальне провадження.

Та зміни у ДПТ ймовірно можуть стосуватися не тільки житлових забудов. Наприклад, інша запропонована територія знаходиться в межах вулиці Сім’ї Сосніних, проспекту Леся Курбаса та Кільцевої дороги. І на ній за даними містобудівного кадастру міста є кілька незаконних автостоянок, нелегальна автозаправна станція та навіть самовільно збудована церква у дворі сусідніх будинків.

Також змінювати планують мікрорайони Жуляни-1 та Жуляни-2, промрайони «Троєщина» та «Дніпровський», території Татарки і Лук’янівки.

Та дозвіл внести зміни в 103 ділянки в столиці — це ще не легалізація забудов. Відповідно до цього рішення Київради зміни мають розробити і узгодити на громадських слуханнях. Згодом, опираючись на ці зміни, оновлення внесуть і в Генеральний план Києва.

Альтернативне рішення пропонували міські депутати від «Самопомочі» та «Свободи». Наприклад, точково змінити цільове призначення землі під конкретними недобудами, ні чіпаючи територію повністю. А згодом, після оновлення Генерального плану Києва ухвалювати зміни і в ДПТ.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram