ГлавнаяЭкономикаФінанси
Спецтема
Бренды

Мавроді знову взявся за фінансові ігри. На черзі - Китай

Ким би був Остап Бендер, улюблений цілими поколіннями літературний герой, сьогодні? Ймовірно, він був би кимось на кшталт інвестбанкіра з сумнівною репутацією або будівельника фінансових пірамід - часом примітивних, часом хитрих схем зі збагачення.

Фото: www.aif.ru

Якщо ви притримуєтесь одного з релігійних віровчень, що пропагують реінкарнацію, російський схемник Сергій Мавроді цілком може видатися вам перевтіленням Остапа Бендера. Сьогодні Мавроді, що став знаменитим завдяки афері під назвою "МММ" у 1990-х, мислить глобально і взявся за приборкання країни, що має другу за розмірами економіку світу - Китаю. І знову під брендом "МММ". Отримати коментар для цієї статті від "МММ" не вдалося, оскільки в компанії не відповіли на електронний запит.

"МММ" раннього періоду

60-річний математик з двостороннім вродженим пороком серця та, за власним висловом, "феноменальною пам'яттю" має великий досвід у побудові пірамід. Вперше він зареєстрував компанію під назвою "МММ" у Москві у 1989 р. Почавши з торгівлі комп'ютерами та офісною технікою, Мавроді згодом змінив бізнес-модель і створив класичну піраміду.

Люди приносили гроші з надією отримати великі відсотки прибутку, але оскільки жодної інвестиційної чи бізнесової діяльності піраміда не вела, виплати відсотків здійснювалися за рахунок залучення нових членів, які приносили нові гроші. Як тільки потік нових членів припинився - піраміда померла. Свого піку піраміда "МММ" досягла у середині 1994 р., проіснувавши близько шести місяців. Учасники піраміди рахуються мільйонами, а її розмір, за приблизною оцінкою колумніста Bloomberg View Леоніда Бершидського, сягав кількох сотень мільйонів доларів.

Багато уваги "МММ" приділяла телевізійній рекламі, не шкодуючи на неї грошей. Було знято серію роликів з наївнім головним героєм на ім'я Льоня Голубков. Це був типовий homo sovieticus, який нібито поступово багатшав і розкривав для себе нові фінансові горизонти. Ролики ставали основою для багатьох жартів та анекдотів.

Того ж 1994-го року Мавроді став депутатом російьского парламенту, що дозволило йому уникнути покарання, але він був арештований в 2003 р. і засуджений. Фінансовий авантюрист відсидів у в'язниці чотири з половиною роки. Відродження піраміди у форматі "МММ-2011" пройшло за аналогічним сценарієм – схема з часом померла, хоча цього разу вона була менш популярною і Мавроді не довелося сідати у в'язницю.

"МММ" спокушає другу економіку світу

За даними британського видання Financial Times, схема "МММ" у Китаї працює вже близько року (Мавроді стверджує, що вона працює з квітня), але особливо популярною стала у жовтні, коли почав стрімко дорожчати біткойн - нерегульована кібер-валюта, на якій працює нова схема Мавроді. Схема - класична: нові члени піраміди купують біткойни й жертвують їх старшим членам піраміди, розраховуючи, що так само будуть жертвувати їм біткойни майбутні члени схеми.

Розподіл валют, через які відбувалися угоди з біткойнами за останні 30 днів, станом на 5 листопада 2015 р. Джерело: Bloomberg
View
Розподіл валют, через які відбувалися угоди з біткойнами за останні 30 днів, станом на 5 листопада 2015 р. Джерело: Bloomberg View

Кількість угод з біткойнами на місяць, січень 2012 р. - жовтень 2015 р. Джерело: Blockchain.info, Wedbush Securities, Inc.
Кількість угод з біткойнами на місяць, січень 2012 р. - жовтень 2015 р. Джерело: Blockchain.info, Wedbush Securities, Inc.

Офіційна сторінка китайського "МММ" обіцяє дохідність на рівні 30% на місяць. Приблизно такий самий відсоток дають найщедріші українські банки вкладникам по депозитах у гривні, але – у рік.

Знаючи про рішучість лідера Китаю Сі Цзіньпіна у боротьбі з корупцією та різноманітними економічними злочинами, можна припустити, що в разі проблем із законом керівникам китайсього підрозділу "МММ" доведеться дуже несолодко. У величезній економіці Китаю будь-які підозрілі фінансові схеми легко набувають значних масштабів, загрожуючи економічній стабільності країни, що з огляду на уповільнення зростання ВВП розглядатиметься владою як особливо жахливий злочин.

Мавроді діє глобально і робить ставку на біткойни

Біткойни - складна валюта. Не дивно, що Мавроді вирішив замаскувати свою піраміду на нерегульованій території цього грошового засобу, яким полюблюять розраховуватися між собою торгівці зброєю та наркотиками. На відміну від традиційних валют, біткойни не мають центрального банку як найвищої монетарної влади, котра б їх емітувала. Їх емітують програмісти через вирішення складних математичних кодів за допомогою потужних комп'ютерів, що називається "видобутком" - mining. Як тільки код вирішено, інши користувачі мають це підтвердити, і якщо підтвердження є - з'являються нові біткойни. З часом процес "видобутку" біткойнів стає все важчим. Всі транзакції з цією валютою записуються у загальну базу даних.

4 листопада ціна біткойну сягнула $485, а зараз він торгується на рівні приблизно $380, що на 60% вище ціни цієї валюти у жовтні. Цікаво, що вже понад два роки більшість біткойнів купуються за китайські юані. Серед цього потоку охочих придбати біткойни за китайську валюту і ті, хто повірив у схему Мавроді.

В інтерв'ю Financial Times Мавроді відмовився розкрити будь-які фінансові показники своєї фінансової ініціативи і зазначив: "Якщо я відмовлюся використовувати біткойн, завтра він впаде".

Веб-сайт глобальної піраміди "МММ" обіцяє ще вищу дохідність, аніж його китайський аналог - 100% на місяць. Більшість трафіку заходить на цей сайт із соціальної мережі Facebook, популярний він у Китаї, Індії, Філіппінах, Південній Африці та Бразилії.

Фото: slon.ru

На сайті "МММ" повно відео-свідчень від інвесторів у піраміду, які розповідають про свої успіхи. Свідчень дуже багато, велика їх частина - від китайських користувачів "соціальної фінансової мережі", як тепер називає свій проект Мавроді.

"МММ - це не банк, МММ не збирає ваші гроші, МММ не є онлайн-бізнесом, пірамідою, інвестиційною програмою чи програмою багаторівневого маркетингу, - пояснює офіційний веб-сайт. - МММ є спільнотою, де люди допомагають одне одному. МММ надає вам просту технічну програму, яка допомагає мільйонам учасників з усього світу знайти тих, хто потребує допомоги, та тих, хто готовий надати її безкоштовно".

Логічно, що у піраміди вірять люди з переважно маргінальним світоглядом, яким не вистачає розуміння механізмів фінансового ринку, щоб усвідомити фатальну ненадійність обраного ними інвестиційного інструменту. Мавроді використовує цей факт, апелюючи до таких маргіналів своєю лівацькою ідеологією: "Сучасний світ - злий. Він нелюдський, нечесний, несправедливий. Це - світ грошей. І він не для людей. Він - для тих, хто робить гроші, для банкірів та фінансистів, урядів та мільйонерів. А прості люди - лише пішаки в цій грі і лише відбувають свій номер. Чому банкіри працюють менше, а заробляють у сто разів більше?".

Треба сказати, діє російськомовний сайт "МММ", який теж пропонує проекти на 2015 р., обіцяючи дохідність 100% на місяць. "МММ" стверджує, що працює в 60 країнах. Відомо, що в 2013 р. в Індії було арештовано трьох росіян - це Денис Рожков, Андрій Кілін та Олексій Муратов - та трьох індійців у підозрі в створенні фінансової піраміди.

Україна теж перехворіла пірамідами

Ще на початку цього року схема "МММ-2015" почала діяти в Україні. Сторінка схеми у соцмережах повідомляла, що її організував Мавроді, про що писала українська преса. Тут обіцяли дохід 30% на місячний внесок, 50% на тримісячний та 100% на річний.

Україна пережила бум фінансових пірамід у 1990-ті, коли діяли так звані трастові фонди. Такі організації, як "Кий Траст" чи "Ксен Траст", замилюючи очі фантастичними показниками дохідності, привертали заощадження багатьох українців, котрі в один не дуже гарний день приходили по дивіденди до офісу фонду десь у центрі міста й бачили лише зачинені двері. Згодом, коли двері вдавалося зламати, за ними вже не було навіть офісної техніки.

Кримінальне переслідування керівників таких проектів в Україні було ускладнене тим, що не вистачало компетентних прокурорів, здатних розплутати справу та ефектино представити лінію обвинувачення в суді. Україна може ще не раз зіштовхнутися з фінансовими злочинами, висунути обвинувачення щодо яких прокурори будуть нездатні через свою низьку фінансову освіченість. Хоч колишній президент Віктор Янукович і не будував піраміду, але розплутати його справу й заарештувати активи його кола українським правоохоронцям досі не вдається, переважно через погане розуміння складних фінансових схем.

Денис Пушилін, голова так званої Народної ради Донецької народної республіки, у 2011-2013 роках був функціонером "МММ", очолюючи її філії в Донецьку та Макіївці. Цей факт добре описує те, які люди пристають до фінансових пірамід.

Медофф, Herbalife та знову Бендер

Але Пушиліну далеко до американця Берні Медоффа, найвідомішого організатора фінансових пірамід у світовій історії. Медофф у 2009 р. був засуджений за свою діяльність на 150 років ув'язнення. За деякими оцінками, він ошукав своїх клієнтів на суму до 65 мільярдів доларів.

До речі, не все чисто в цьому плані у компаній, що займаютсья так званим "мережевим маркетингом". Так, відомий фінансист Білл Акман намагається довести, що класичною фінансовою пірамідою є Herbalife - компанія, що займається розповсюдженням товарів для догляду за зовнішністю та контролю за вагою тіла через систему мережевого маркетингу.

Та повернімося до Остапа Бендера, якого ми пригадували на початку. Попри тимчасові успіхи, коли Бендер думав, що щастя дуже близько, своїх мрій йому досягнути не вдалося. У Мавроді, ймовірно, теж є свої мрії, своє Ріо-де-Жанейро в думках. Питання тільки, чи має він час перечитати романи про Бендера, щоб все ж винести з них урок. Вчитися на чужих помилках набагато приємніше, ніж на своїх. Чотири з половиною роки у в'язниці мали б стати хорошою школою для Мавроді, щоб засвоїті цю досить банальну мудрість.

Мавроді на одному з судових засідань в Росії
Фото: www.kp.ru/Андрій Кара
Мавроді на одному з судових засідань в Росії

Іван ВерстюкІван Верстюк, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram