ГлавнаяКультура

Жінки очима Сальвадора Далі

В Україну привезли скульптури Сальвадора Далі - іспанського художника-сюрреаліста, значно відомішого своїми ексцентричними картинами. Разом із бронзовими творами Огюста Родена вони стали родзинкою другого Великого Антикварного салону, який з 5 по 17 жовтня працюватиме в столичному Українському Домі.

Жінки очима Сальвадора Далі
Фото: Андрей Скакодуб

Власник французької майстерні «Вальзуані» Леонардо Бенатов, який привіз ці роботи, розказує, що знав не лише епатажного іспанця - в ливарні свої роботи тиражували Роден, Дега, Ренуар, Модільяні, Гоген, Цадкін, Матіс, Арман.

Бенатов захоплюється принциповою вдачею Далі, розказує, що той був фанатиком своїх поглядів, розумівся на творчості і вмів заробляти гроші. «Далі міг просто сказати: «Хочу мільйон доларів за цю картину». І йому платили, бо сперечатися з ним було безнадійно», - каже француз.

Усі чотири привезені скульптури іспанця - жінки: «Венера Мілоська з шухлядками», „Метаморфози Венери Мілоської», «Істерична сюрреалістична жінка лежача» та «Мінотавр». Якщо в перших двох можна пізнати жінок, то «Мінотавра» Далі зліпив у формі мінотаврихи - звабливе струнке жіноче тіло з тваринячою головою, поверненою вбік, з пащі якої висолопився язик. Тварина, наче посміхається, а з грудей та черева вилазить «золотий» скорпіон, який чіпляє увагу своїм блиском. Демонстративно й трішки манірно це чудовисько повернуло долоню вбік, наче шукає опори, бажає обіпертися на стіл абощо. Постамент прикрашає вирізьблена з бронзи картина із зображенням трьох оголених танцівниць.

Сюрреалістичні бронзові витвори - досить великі й масивні, понад два метри. Гіганти-жінки об´єднані темою шухлядок, які стирчать з голови, шиї, грудей, живота та ніг скульптур.

- Далі казав, що у кожної жінки є проблеми, що вона є гніздом проблем. І ці проблеми не може ніхто зрозуміти, окрім не самої. Тому найкраще, щоб кожна проблема була схована в окрему скриньку», - тлумачить Бенатов задум митця.

- В одній із шухлядок істеричної жінки є ключик...

- Де знаходиться ця скринька? Ви помітили? Тоді ви зрозумієте, що це ключ - до кохання.

- Чисто по-фрейдівськи...

- Тому що вони були знайомими (Сальвадор Далі і Зігмунд Фрейд - «Лівий берег») й мислили однаково...

Загальна страхова вартість колекції сягає ?18 млн. Директор Українського дому Наталія Заболотна зазначила, що експозиція «Вальзуані» перебуватиме в Україні до Нового року, тож її планують розмістити у столичному Мистецькому арсеналі, а також звозити до Львова й Харкова.

Сам факт відкриття антикварного салону в Києві в кризовий рік свідчіть про перспективність цього бізнесу в Україні. «Це хороша, робоча виставка, де представлені не всі, але більшість наших антикварних діячів. Вона увійшла в систему, і це добре, що з виставки роблять не свято, а цивілізовану робочу зустріч, - пояснює «Лівому берегу» Юрій Вакуленко, директор Київського музею російського мистецтва. - Людина може прийти на цей публічний показ, сподобати щось, купити - так починається новий колекціонер».

Втім, мистецтвознавців побачене розчарувало. «Оригінали речей, представлених на виставці - дуже пристойні скульптури. Але українські глядачі не знають, що вони бачать не оригінали, а 250-якісь-там копії. Фахівці це бачать неозброєним оком, - ділиться враженнями мистецтвознавець Настасія Кохан. - Наприклад, відомий факт, що Роден дуже ретельно ставився до своїх робіт і кожен із восьми оригінальних відливів доробляв вручну. Нехай хтось доведе, що його рука торкалася хоча б однієї із представлених на виставці робіт!».

Виготовлені таким чином скульптури є дешевшими і доступнішими для колекціонерів. Виставлений «Мислитель» оцінюється в $ 10-15 тис., а твори Далі - в $2-3 тис.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram