ГлавнаяКультура

8 найцінніших дерев’яних церков України

В Україні збереглося 2 500 дерев’яних церков незалежно від віку і статусу. Найстаріші - на Закарпатті - датовані XV століттям. ЮНЕСКО готується внести найбільш значимі з них до переліку світової культурної спадщини. Викладач Ужгородського коледжу мистецтв, художник Михайло Сірохман склав для "Лівого берега" список восьми найцінніших дерев´яних церков України.

 

1. Лемківська церква Покрови у Києві, перевезена у Національний музей архітектури і побуту в Порогові із с. Канора Міжгірського району Закарпатської області. Побудована у 1792 році, вона є традиційним зразком народної монументальної архітектури Закарпаття XVIII століття.

Фото: www.derev.org.ua

2. Церква Архистратига Михаїла, також відома як Шелестівська церква в Ужгороді. Цей лемківський храм побудований в 1977 році і зберігається в Ужгородському музеї під відкритим небом.


Фото: www.derev.org.ua

3. Церква і дзвіниця Святого Юра в Дрогобичі. Бойківська архітектура кінця XV – початку XVI ст., належить до музею «Бойківщина».

Фото: panoramio.com

4. Церква Святого Михайла у Львові. Побудована у 1863 році, перенесена до Львівського музею народної архітектури та побуту із с. Тисовець Сколівського району Львівської області. 

Фото: www.skyscrapercity.com

5. Церква Cвятого Юра (Георгія) в с. Седнів Чернігівської області. Побудована не пізніше 1747 року, зразок поліської архітектури.  

Фото: progylka.com.ua

6. Свято-Троїцький собор у Новомосковську Дніпропетровської області. Побудована в 1775–1780 роках. Це єдиний у світі хрещатий дев’ятикамерний дев’ятиглавий храм.

Фото: yandex.ru

7. Церква Святого Миколи Чудотворця в с. Колодне на Закарпатті. Пам’ятка архітектури збудована у 1470 році і перебудована в XVIII ст.

Фото: www.derev.org.ua

8. Миколаївська церква у Львові. Побудована у 1763 році, перенесена з с. Кривка Львівської області до Львівського музею народної архітектури та побуту митрополитом Шептицьким.

Фото: www.dlab.com

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram