ГлавнаяБлогиБлог Сергія Козьякова

Судова реформа потребує професійного дискурсу

29 вересня Вища рада правосуддя оголосила рішення призначити на посади суддів Верховного Суду - 111 переможців конкурсу. Два кандидати не підтвердили, очікуємо на рішення ще щодо 7 кандидатів. Тепер потрібні два кроки, щоб ці люди відкрили двері нового найвищого суду країни. Перший – Указ Президента, який в цьому ланцюгу має церемоніальну роль. Другий – ухвалення Верховною Радою змін до Процесуальних кодексів, щоб Верховний Суд зміг працювати за новими правилами та з новою структурою. У Парламенту немає морального права надалі відтягувати ухвалення цього проекту закону, тож потрібно розраховувати на плідний парламентський тиждень.

Фото: www.vru.gov.ua

Конкурс до Верховного Суду став викликом. Для кандидатів: чи варто взагалі брати участь, чи справляться? Для Комісії: як провести конкурс гідно? Без досвіду подібних конкурсів будь-де у світі, під пильною увагою дипломатів та громадськості.Декілька висновків щодо конкурсу.

Формування судової системи через відкритий конкурс – можливе. Конкурс довів, що всі кандидати мають рівні можливості, і лише від них залежить місце у рейтингу. Так само, якщо хтось має корупційне минуле, зловживав своїми обов’язками — йому не місце в оновленій судовій системі. Зараз ми маємо найкращий склад головного суду країни за всі роки незалежності, і цим країна може пишатися.

Вища кваліфікаційна комісія України, враховуючи досвід першого в історії України конкурсу, доопрацює конкурсні процедури. Вони мають стати більш лаконічними (конкурс, який тривав дев’ять місяців, стримував багато важливих процесів у роботі Комісії) та зрозумілими для широкого загалу.

Цей конкурс став випробуванням й для ГРД: як поєднати уподобання громадськості з підготовкою професійних, об’єктивних, незаангажованих висновків? Низка експертів, у тому числі Ради Європи, надала суттєві рекомендації для наших колег щодо їх ролі та суті висновків. Тож очікуємо на конструктивну роботу Комісії з Громадською радою доброчесності під час наступних конкурсів та кваліфікаційного оцінювання суддів.

Судова реформа потребує професійного дискурсу, адже перезавантаження системи стосуватиметься кожного: апеляційні, місцевій суди, реформа адвокатури. Звертаюсь до правників: включайтесь в реформу, висловлюйтесь, виступайте на форумах, пишіть статті і колонки, надсилайте нам пропозиції щодо роботи. Ваш голос має бути чутно сильніше за політичні лозунги.

І останнє – коротко про найближчі плани Комісії:

• кваліфікаційне оцінювання суддів, яке має вирішувати проблему «кадрового голоду» в судах;

• добір на посаду судді місцевого суду. 5538 кандидатів подали документи для участі в доборі. Ця цифра – кращий доказ довіри до роботи Комісії.

• Новий конкурс – 30 вересня ми анонсували створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Далі буде.

Сергій Козьяков Сергій Козьяков , Голова ВККСУ
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram