У музеях Славутича та Нетішина з’явились експозиції про урбаністичне майбутнє 2066

Гете-Інститут третій рік поспіль реалізує проект Культурно-освітньої академії, покликаний підтримати культурні ініціативи в регіонах України. Спеціально для lb.ua культурні менеджери розповідають про те, як їх проекти змінюють життя міст вже сьогодні.

Дует художників Krolikowski Art розповідає про проект «Спогади про майбутнє» і його роль в розбудові Славутича і Нетішина.

Людство завжди прагнуло до нових обріїв, і саме це прагнення є рушієм філософського, мистецького, наукового та технологічного прогресу. Прагнення побудувати новий, кращий світ приводило до появи мрії про ідеальний світ, утопію, і саме утопічне мислення спрямовує людину в майбутнє, до нових обріїв. Як зазначили нідерландські філософи Тимотеус Вермюйлен та Робін ван дер Аккер, навіть якщо обрій недосяжний, рух, який відбувається за допомогою утопічного мислення, є запорукою розвитку суспільства. Для того, щоб побудувати майбутнє, спочатку треба його уявити.

Місто майбутнього на творах британського митця Девіда Торпа

Образи майбутнього м. Славутич з проекту Memories of the Future - #SlavutychTomorrow

Славутич і Нетішин — це міста-атомогради, найбільш футуристичні міста України, які планувались як моделі міст майбутнього. Їхня інфраструктура базувалась на обслуговуванні АЕС, і спрямовувалась в майбутнє: адже атомна енергетика викликала величезні надії і очікування. Однак ситуація змінюється і світ поступово переходить на більш екологічні форми отримання енергії. Жителі атомоградів, які звикли до роботи на станції (як в Нетішині), або до обслуговування відповідних об'єктів (як в Славутичі, де основна частина населення задіяна в будуванні арки над 4м блоком), бояться майбутнього, яке може позбавити їх стабільного існування. Жителі цих міст живуть минулим, золотими часами атомної енергетики, не уявляючи себе і своє місто в світі майбутнього.

Транспорт майбутнього - “Hyperloop” Ілона Маска, образ якого був використаний учасниками проекту.

Під час проектів «Спогади про майбутнє» ми запропонували активним городянам Нетішина та Славутича співпрацю з митцями та архітекторами, які приймали участь в програмі “Код Міста”. Разом ми спробували вигадати, якими будуть ці міста за 50 років, що саме зміниться в міському просторі. На базі ідей ми зробили акварельні малюнки від імені мандрівника з 2066 року, на яких можна побачити трансформований міський простір. Звісно, за 50 років зміни не будуть радикальними, і глядач впізнає знайомі місця.

Образи майбутнього м. Нетішин з проекту Memories of the Future - #NetishynTomorrow

Образи майбутнього м. Славутич з проекту Memories of the Future - #SlavutychTomorrow

Під час роботи над проектом

Окрім того, ми інтегрували малюнки у міський простір за допомогою міток-трафаретів, якими позначили місця, що можна побачити на малюнках. Під кожною міткою можна побачити хеш-тег #netishyntomorrow чи #slavutychtomorrow, який приведе до малюнків в мережі, саме для цього були створені Tumblr сторінки з малюнками проекту.

Мітки локацій в міському просторі.

Ставлення до сучасного концептуального мистецтва в українському пост-тоталітарному суспільстві не завжди адекватне, пострадянська художня освіта застрягла в формах “рядянського реалізму”. Але використання класичної техніки (акварельний малюнок) і з'єднання його з концептуальними формами, впровадження його в суспільне середовище, street-art, дозволило інтегрувати сучасні форми культурних образів м'яко і безболісно.

Образи майбутнього м. Нетішин з проекту Memories of the Future - #NetishynTomorrow

Робота над проектом

В Нетішині презентація проекту відбулась на міській площі під час святкування дня міста, а в Славутичі - в міському музеї.

Презентація проекту в м. Нетішин

Презентація проекту в м. Славутич

Малюнки проекту стануть частиною постійної експозиції музеїв Нетішина та Славутича — кожен музей має експозицію, присвячену минулому, а от експозиція про майбутнє міста є далеко не в кожному музеї.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram