ГлавнаяБлогиБлог Юрія Огірчука

Прощавай, стабільність?

Результати роботи роздрібних нафтопродуктових мереж в Україні за останні тижні свідчать про очевидний та стійкий перехід від періоду стабільності цін, що тривав майже півроку, до впевненого зростання вартості практично усіх видів палива. І хоча натуральні показники росту цін все ще не носять загрозливого характеру (від 0,1 до 0,57% зростання за тиждень), все йде до того, що плюсова динаміка в найближчому майбутньому стане більш відчутною.

Фото: magistral116.ru

Говорити про це дозволяє ситуація у гуртових сегментах рику, де зростання цін останнім часом все більш помітне. Так, за даними цінового моніторингу НТЦ «Псіхея», бензовозні партії низькооктанового бензину А-76 подорожчали в середньому по країні за останні тридцять днів на 5,5%. А-92-й тут подорожчав на 3,5%, А-95-й – на 3,9%, дизпаливо – на 2,4%.

Ще відчутніше зростання у крупному гурті. За місяць А-76-й бензин подорожчав тут на рекордні 13,9%. Відчутним є зростання й по цистернових партіях А-92-го й А-95-го бензинів – за місяць їх середньоринкова вартість додала 9,2% та 7,7% відповідно. Найменшим було здорожчання дизпалива – «всього» 3,8%. Не стоять на місці й ціни імпортних пропозицій палива – А-95-й тут додав 9%, а дизельне паливо - 6,2%.

Першими після недавнього подорожчання бензину А-95 «преміум» та зимового дизелю серед крупних роздрібних гравців на минулому тижні ціни підвищили ТНК та Shell. Так, на біло-синіх заправках з 21 лютого ціни було відкоректовано наступним чином – А-80-й бензин подорожчав з 9,64 до 9,68 грн./л, А-92-й – з 10,05 до 10,09 грн./л, А-95-й – з 10,32 до 10,36 грн./л, дизпаливо – з 9,71 до 9,75 грн./л. А-95-преміум на заправках ТНК подорожчав ще помітніше – з 10,76 до 10,89 грн. за літр.

У Shell апетити зросли ще більше – А-92-й подорожчав з 10,34 до 10,42 грн./л, А-95-й – з 10,57 до 10,67 грн./л. На брендовий V-Power ціна піднялась тут до 11,99 грн./л. Дизпаливо пропонується по старій ціні – 9,87 грн. за літр. А от пропан-бутан подешевшав на 3 копійки – до 5,87 грн./л.

Середні ж роздрібні ціни по Україні за тиждень практично не змінились. Бензин марки А-80 заливають у середньому по 9,48 грн./л, А-92-й – по 9,98 грн./л, А-95-й – по 10,24 грн./л, А-95 «євро» - по 11,18 грн./л, дизпаливо – по 9,65 грн./л, євродизель – по 10,57 грн./л. Середня роздрібна ціна скрапленого пропан-бутану складає 5,75 грн./л.

Серед основних причин, що заставляють нервувати вітчизняних роздрібних рітейлерів – ситуація на світових ринках. Так, за підсумками торгів 24 лютого офіційна ціна нафти Brent на електронній товарній біржі ICE Futures Europe після чергового підвищення склала 125,47 долл. за барель. При цьому деякі експерти припускають, що в даний момент ситуація на нафтовому ринку нагадує передкризові події 2008 року.

Зазначимо, що ситуація класична - ціни стрімко ростуть, що стимулює підвищений попит. Підвищений попит у свою чергу призводить до ще більшого зростання цін, що формує нову нафтову бульбашку, адже споживання і видобуток залишаються на одному рівні. Більше того, країни ОПЕК виробляють нафти більше, ніж рік тому, завдяки відновленню видобутку в Лівії. Збільшився видобуток і в Саудівській Аравії - минулого тижня дана країна збільшила експорт нафти до 9 млн. барелів на добу проти 7,5 млн. станом на кінець січня поточного року.

Основна причина ажіотажу незмінна - напружена ситуація навколо Ірану, який нещодавно припинив поставки нафти власного видобутку французьким і британським компаніям й погрожує здійснити аналогічні кроки по відношенню до ряду інших країн Європи. Нагадаємо, що подібні дії стали відповіддю Тегерана на санкції відносно Ісламської Республіки, запроваджені раніше європейцями на вимогу США.

Фото: profinance.kz

Якщо б нафтотрейдери абстрагувалися від цього геополітичного ризику в поставках, тоді, на думку аналітика Citigroup Тіма Еванса, ціна за барель сирої нафти коливалася від 80 до 90 доларів залежно від сорту.

Нинішнє зростання цін на нафту дало привід говорити про подорожчання бензину на українських заправках. Але, як виявилося, вітчизняні трейдери, у своїй переважній більшості, налаштовані тримати ціни. Ніхто з операторів не зацікавлений дестабілізувати ринок, адже попит і так на досить низькому рівні.

Однак, як ми вже зазначали у наших попередніх оглядах, якщо рекордно висока ціна на нафту в Європі протримається упродовж трьох тижнів, то вже до кінця березня бензин та дизель на українських заправках подорожчають орієнтовно на 50-60 копійок.

При цьому, переважна більшість експертів сходиться на думці, що подібне подорожчання може залишити вітчизняні АЗС без покупців. Адже, у порівнянні з докризовим періодом, у ряді регіонів України відзначається падіння попиту на паливо на рівні на 30%. В цілому ж по країні бензину в січні цього року було реалізовано на 4,1% менше, ніж у січні 2011 року. На ринку дизпалива скорочення об’ємів споживання ще відчутніше - 8,6%. Тому, як переконують самі трейдери, шокувати автовласників ніхто не збирається й підйом буде поетапним - по 10-15 коп., аби споживач звикав до нових показників на стелах.

Без сумніву підштовхне ціни вгору й зупинка на ремонт у березні Лисичанського нафтопереробного заводу. Навіть не дивлячись на те, що виконання зобов'язань по вже укладених контрактах буде продовжено.

Не будемо тут зупинятися на причинах такого кроку з боку власників НПЗ. Зазначимо лише, що березень традиційно є періодом накопичення паливного ресурсу аграріями перед проведенням весняних польових робіт. Й зупинка одного з двох нині працюючих нафтозаводів в Україні може спровокувати виникнення помітного дефіциту нафтопродуктів в східних областях країни. Як результат – чергове зростання як роздрібних, так і гуртових цін.

У ситуації, що склалася як ніколи актуальним було б належне реагування урядовців. У рік виборів до Верховної Ради галузевому міністру Юрію Бойко не зайвим було б втрутитися й зіграти на пониження. Важелем впливу могло б бути, серед інших, зниження українських акцизів на паливо. У минулому році подібний «фокус» дав належний результат.

Чому б не повторити?

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram