ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Про реформи, як про небіжчика: добре або нічого

Маховик реформ, який запустив Віктор Янукович, прийшовши на Банкову, має стати червоною ниткою всіх кандидатів від влади, котрі цьогоріч балотуватимуться до Верховної Ради. Хочуть вони цього чи не хочуть, але дистанціюватися від цієї злободенної теми буде важко, оскільки партія влади досить принципово намагається втовкмачити у пересічні голови громадян неабияку реформаторську дієвість та користь від оптимізації мережі соціальної сфери.

Голови обласних Держадміністрацій хочуть навчити населення, як сприймати реформи Януковича
Фото: president.gov.ua
Голови обласних Держадміністрацій хочуть навчити населення, як сприймати реформи Януковича

Приміром, голова Хмельницької облдержадміністрації Василь Ядуха за дев’ять місяців до парламентських виборів узявся масштабно за фільтрацію виборців. Це пояснюється тим, що рейтинг Партії регіонів на Хмельниччині, яка 2010 року виборола більшість у місцевих радах, нині знаходиться у нокаутичному стані. Тож недавні візити губернатора до ряду районів мали на меті:

а) моніторинг електорального духу та відсоток бажаючих, які прийдуть на виборчі дільниці наприкінці жовтня цього року;

б) розмова з аудиторією, яка надалі складатиме ядро дільничних та окружних виборчих комісій — це медики, педагоги, вихователі тощо;

в) обіцянки влади допомогти з ремонтом шкіл, лікарень, дитсадків — словом, дати надію селянам, що вони не забуті.

Графік районних “гастролів” Ядухи чітко збігається з планами біло-блакитних — розчистити округи та взяти по максимуму електоральних “вершків”. Так, потенційний виборчий округ голови Хмельницької ОДА (190-й з центром м. Деражня), куди входить рідний Ярмолинецький район, минулого тижня одержав презент. Відтепер Ярмолинецьку центральну районну лікарню обслуговуватиме новенька швидка допомога. Такий же сувенір на колесах відправився до Віньковецької райлікарні.

Голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха
Фото: ye.ua
Голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха

Крім того, керівництво облдержадміністрації не відмовляється від застосування класичного прийому політичного шулерства. До прикладу, на останньому засіданні регіонального комітету з економічних реформ Василь Ядуха перед чиновниками заявив, що населення області повинне дізнаватися інформацію про реформи в Україні, які ініціював Президент Віктор Янукович, від офіційних джерел. “Завдання влади і всіх її управлінь та відомств — донести людям об’єктивність і суть реформ. Адже, коли говоримо про реформу охорони здоров’я, то більшість медичних працівників не розуміють суті цієї реформи. Або земельна реформа — все зводиться до тез, що хтось хоче скупити землю чи її вкрасти. Наголошую, що люди мають черпати інформацію з офіційних джерел, тобто від підготовлених фахівців, а не від сусіда, який почув щось від іншого сусіда”. Більше того керманич краю попередив своїх підлеглих про персональну відповідальність за спілкування з населенням Хмельниччини. Аякже! Не приведи Господь щось чиновник зайве бовкне селянину — і справа накриється мідним тазом.

Тепер кілька слів про наслідки реформування мережі соціальної сфери Хмельниччини. За 2011 рік в області скорочено 592 лікарських ліжка; реформовано 6 сільських дільничних лікарень в амбулаторії, 11 сільських лікарських амбулаторій реформовані у ФАПи, а 30 ФАПів, що обслуговували менше 200 мешканців, переведені у пункти прийому хворих. Як сказав губернатор В.Ядуха, від цього обласний бюджет зекономив 13 млн. грн. Респект і уважуха!

Протягом 2010-2011 року на Хмельниччині закрито 27 шкіл, призупинили свою діяльність ще 44 навчальних заклади. 18 шкіл краю реорганізовано з пониженням ступеня навчання. Як зазначив начальник управління освіти у науки Хмельницької ОДА Віктор Очеретянко, “наступні роки в області закриття шкіл буде мінімальне, оскільки протягом останніх двох років була проведена велика робота”.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram