Гіпертонічний криз у масштабах країни

Зазвичай покращення життя призводить до нормалізації тиску. Як у окремих громадян, що позбавляються стресу, так і в цілому у суспільства, що заспокоюється і починає вірити у світле майбутнє. Проте, не у нас…

Фото: Макс Левин

25 квітня 2012 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову за № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Цією постановою передбачається введення референтних (знижених) цін на ліки для гіпертоніків. Ніби-то і добра справа, але її наслідком може стати серйозна криза на фармацевтичному ринку.

Основна проблема в тому, що запровадження референтних цін передбачає попереднє встановлення чіткого та прозорого механізму реімбурсації, тобто – компенсації аптекам різниці між ринковими цінами, та відпускними цінами, на які запроваджуються референтні обмеження. Саме в такій спосіб держава покриває аптечним закладам потенційні збитки, тоді як громадяни отримують більш доступні в фінансовому плані ліки.

Але у нас чомусь вирішили рухатися іншим шляхом. Спочатку буде запроваджено референтні ціни і лише потім буде вирішуватися питання компенсацій. Очевидно, що за таких умов може досить швидко виникнути штучний дефіцит ліків, перелік яких міститься у постанові КМУ. Бо будь-який аптекар спробує уникнути потенційних ризиків і тому намагатиметься припинити продаж ліків, які вчиняють йому збиток.

І це не єдиний негативний наслідок від урядової постанови. Обов’язковість рецептів неодмінно спровокує збільшення черг у поліклініках. І при цьому певний позитивний ефект від зниження відпускних цін на ліки, що увійшли до референтної групи, якщо, звісно його буде досягнуто, буде знівельовано зростанням цін на ліки інших груп. А про те що така загроза цілком реальна, свідчать хоча б відомості, що надходять з оптового ринку. Вже зараз ціни на фармацевтичні препарати збільшуються на 20-30%, бо оптовики в такій спосіб намагаються підстрахуватись від майбутніх збитків.

От і виходить, що найближчим часом тиск скакне не лише у гіпертоніків, а у й інших громадян, що регулярно відвідують аптеки. І це не дивно, бо нинішня влада знов намагається покращити життя не за рахунок обмежень власних апетитів, а виключно через намагання залізти до кишені українського народу…

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram