Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду першу заяву щодо люстрації

Справжні цілі люстрації - відвернути увагу від "одіозних" представників режиму Януковича, як в нинішньому уряді, так і в нинішньому парламенті, які своєю діяльністю або бездіяльністю призвели до трагічних подій. Свідченням цього є те, що жоден з "одіозних" представників режиму Януковича не був включений до відповідного реєстру люструвати осіб. По-друге: вивільнити в державному секторі посади для людей, які будуть працювати під вузькі приватні інтереси. І по-третє, зайняти членів своєї команди люстраційною діяльністю з метою освоїти бюджетні кошти і гранти. Сьогодні стало відомо, що до розгляду ЄСПЛ прийняв першу заяву щодо люстрації в Україні, розгляд якої допоможе надати розголосу тому, яке правове свавілля відбувається сьогодні в Україні. Розгляд люстраційних справ в суді викриє справжні цілі люстраційного процесу в Україні, продемонструє професійно-правову некомпетентність як Міністра юстиції України П. Петренко, так і авторів Закону України "Про очищення влади", які сьогодні, в результаті набутих посад, мають безмежний вплив на судову систему і блокують доступ до правосуддя в Україні. Людина, позбавлена доступу до правосуддя, втрачає себе! Саме тому потрібно об'єднуватися і за допомогою європейських судових інстанцій захищати свої права! Далі хочу навести роз’яснення адвокатів щодо заяви до Європейського суду з прав людини.

Фото: Макс Требухов

"Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду першу заяву щодо люстрації в Україні, повідомляють адвокати Національної правової палати. Особливістю є те, що адвокатам вдалося обґрунтувати неможливість вичерпання всіх засобів захисту на національному рівні, тобто отримати остаточні рішення українських судів, що є безпрецедентним випадком в практиці прийняття ЄСПЛ заяв від України до свого провадження.

В заяві до ЄСПЛ адвокати оскаржують порушення процедури, підстав звільнення та законність прийняття самого рішення щодо звільнення в рамках люстрації в Україні. Зокрема, зроблено акцент на порушенні ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зміст якої стосується незаконності перебування в реєстрі люстрованих осіб без проведення судової перевірки.

Правники раніше заявляли, що люстрація в Україні проходить з грубими порушеннями прав людини. Відповідні доводи у своєму висновку щодо Закону України «Про очищення влади» наводила і Венеційська комісія, але реагування на рекомендації від української сторони не було. Саме тому вже найближчим часом адвокати очікують збільшення кількості звернень до європейської судової інстанції. Така тенденція стала можлива тому, у справах по люстрації в національній судовій системі позивачі не можуть отримати навіть рішення першої інстанції, а сам процес оскарження звільнення у судовому порядку заблокований надто тривалим розглядом питання відповідності Конституції положень закону «Про очищення влади» Конституційним судом та колапсом у судовій системі".

Володимир Гошовський Володимир Гошовський , Доктор юридичних наук, народний депутат України 4 скликання
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram