Безкоштовні туалети на залізничних станціях: міф чи реальність?

Зима. Холод. Ви перепили гарячого чаю, а до поїзда чекати ще годину. Ви з надією в очах біжите до найближчого туалету на вокзалі. Але і тут невдача: вас зупиняє працівниця зі шваброю і каже: “Плати або йди звідси”. Що робити у такому випадку? Чи мають бути безкоштовні туалети на станціях, і що робити, якщо вас не пускають безкоштовно?

Фото: photo.i.ua/user/423426/

Станції в Україні можна розділити за трьома типами туалетів на них:лише з безкоштовним туалетом;

з безкоштовним і платним туалетом;

лише з платним туалетом.

До першого типу вокзалів відносяться Пирятин, Долинська, до другого — фактично усі великі вокзали (Херсон, Київ, Львів), до третьої — лише невелика частина вокзалів, де з певних причин безкобштовні туалети закриті (вокзал Дарниця).

В безкоштовних туалетах немає жодної обслуги і вхід до нього вільний, натомість в платних можна навіть взяти туалетний папір.

Платний туалет набагато чистіший за безкоштовний, але і в безкоштовних туалетах є графік прибирання.

Якщо ж безкоштовний не прибирають, варто залишити скаргу на гарячу лінію.

У вас є квиток на поїзд? Чудово! Тоді хоча б у один туалет на вокзалі вас мають запускати безкоштовно!

Відповідно до п.35 Постанови Кабінету Міністрів №252 від 19.03.97р “Про Порядок обслуговування громадян залізничним транспортом” (надалі порядок):

Всередині вокзалу або в безпосередній близькості від вокзалу (пасажирської платформи) суб'єкт господарювання повинен забезпечити функціонування санітарних вузлів для безплатного користування пасажирів.

Для збільшення прибутковості та зменшення пасажирів, які користують послугами безкоштовних туалетів на вокзалі, часто вдаються до хитрощів. На вокзалі може працювати лише один туалет, який є платним. Разом з тим, пасажиру з квитком вхід на платний туалет, якщо він єдиний на станції, має бути безкоштовним.

Відповідно до п.36 Правил:

Платні туалети та платні зали чекання підвищеного комфорту чи з додатковими послугами на вокзалах можуть відкриватися для функціонування тільки за наявності безплатних.

Якщо вас не запускають по квитку на жоден з туалетів на вокзалі, то вас пробують надурити. Це означає лише одне - вимагайте книгу скарг, яка знаходиться в чергової по станції та записуйте скаргу. (Власний досвід показує, що при цьому вас запустять в туалет безкоштовно). Також скаргу варто продублювати на гарячу лінію https://www.uz.gov.ua/passengers/hotline/service/

Любіть Україну та подорожуйте залізницею!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram