ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Ноу-хау від Партії регіонів (I частина)

У багатообіцяючому трактаті “Україна для людей” кандидата у президенти Віктора Януковича чи не центральне місце посідає тема охорони здоров’я. Майбутній глава держави так поспішав сподобатися виборцю, що “поцупив” з Конституції України давно недіючу статтю – безкоштовна медична допомога всім верствам населення.

Фото: Макс Левин

Однак сіль не в цьому. Віктор Федорович наголосив, що всілякими методами підтримуватиме вітчизняну фармацевтику та зробить доступні ціни на ліки. Якщо перевести на доступне розуміння, то ідея Януковича має реалізовуватися приблизно так: українська влада визначає щось на кшталт “податкових канікул” для виробників медичних препаратів та імпортерів, а представники білих халатів, відповідно, змінюють цінники в аптечних закладах у бік зменшення.

Інший, не менш оптимістичний реформаторський крок (тепер уже в амплуа Президента), – добродій Янукович запропонував у своїй програмі економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентно-спроможна економіка, ефективна держава”. Частина розлогого документу зводиться до реорганізації низки медичних установ в державі.

Екстраординарний випадок втілення в життя програмних медичних засад біло-блакитного керманича стався на Хмельниччині, де протягом останніх кількох місяців в одному населеному пункті ліквідовано 12 ліжок стаціонару з пониженням статусу лікарні і закрито комунальну аптеку.

Провінційне реформування

Про Кременчуківську дільничну лікарню (Красилівський район), яка обслуговує десять населених пунктів з чисельністю майже 4 тисячі мешканців активно говорилося наприкінці минулого року. Тоді працівники дільничної лікарні звернулися до відділення Національної служби посередництва й примирення з проханням запобігти скороченню медперсоналу. На певний момент конфлікт вдалося “заморозити”. Проте секвестру зазнав ліжковий фонд і загальна вивіска закладу. Протягом 2011 року дільнична лікарня недорахувалася 12 стаціонарних ліжок, призначені для цілодобового перебуванням хворих. Головний лікар Дмитро Лисюк пояснює це тим, що заклад потрапив під чиновницький ніж (медичною термінологією це називається “реорганізація системи охорони здоров’я Красилівського району”).

Дмитро Лисюк
Фото: Віталій Тараненко
Дмитро Лисюк

“Під час оптимізації лікарні з високих обласних чинів приїздив лише перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я ОДА Анатолій Козак. Він погоджувався, що в у нас достатньо медичного обладнання (апарат УЗІ, флюорографічний кабінет, лабораторія для проведення аналізів – авт.), аби зберегти статус дільничної лікарні. Було єдине питання, де взяти гроші на утримання лікарні. Торік наш бюджет, коли повноцінно працювала лікарня, становив 736 тис. грн. Цьогоріч його зменшили до 339 тис. грн”, - розповів він. Також лікарня набула іншої назви: Кременчуківська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини.

Куди пішли понад 300 тис. грн “зекономлених” коштів на оптимізації лікарні, загадка. Так само не зрозуміло, з яких причин, бюджет галузі охорони здоров’я Красилівського району “схуд” на 307,3 тис. грн. До речі, про цю “надто приємну” новину, голова місцевої райдержадміністрації Петро Арсенюк з гордістю доповів у листі головлікарю Лисюку. Так, торік на “охоронку” Красилівського району було виділено 24,7 млн. грн, а цьогоріч – 24,4 млн. грн.

Таким чином Кременчуківська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини перетворилася на вільний графік відвідування хворих. Тобто щоденно лікарню відвідує приблизно десять пацієнтів, котрі отримують крапельниці. Цим вичерпується надання кваліфікованої допомоги. Далі у “легких” хворих є три шляхи: подолати 10 км і пролікуватися у Антонінській районній лікарні; проїхати 24 км до сусіднього райцентру Старокостянтинів або здійснити “міні-круїз” (45 км) до Красилівської районної лікарні. Важких хворих транспортують майже 100 км на швидкій “Опель-Комбо” до обласного центру.

(Далі буде)

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram