ГлавнаяБлогиБлог Сергія Євтушка

Бурштинова лихоманка України

Про походження бурштину відомо сотні легенд, про властивості – тисячі фактів. Водночас «сонячне каміння» породжує високий рівень криміналітету на Рівненщині, Житомирщині та Волині. Незаконний видобуток каменю набирає все більших промислових масштабів.

Бурштин, чи не єдиний зі скарбів нашої Землі, який застосовують не лише для створення прикрас. Відомі його цілющі властивості, тож камінь широко використовують в медицині. Не дивно, що для багатьох українців бурштин став своєрідною панацеєю від бідності. У великій кількості його незаконно добувають у лісах Полісся і продають до Прибалтики, Росії та Польщі, де його ціна в рази дорожче. Нелегальний видобуток почався ще у 80-ті роки минулого століття, після появи ділків з Прибалтики на теренах українського Полісся. А до того, цим мінералом, просто розпалювали грубки у хатах. З того часу налагодилась і система видобутку та збуту дорогоцінного каміння.

За останні роки протизаконний промисел набув надзвичайно великих масштабів. І не останню роль в ньому відіграють силові структури. Знайшовши «легку здобич», вони змушують старателів платити за заплющені очі правоохоронців. Самі ж браконьєри використовують нові технічні засоби, що пришвидшує і полегшує роботу. Тільки от в перегонах до омріяного багатства, старателі забувають про нанесену шкоду для держави. І справа не лише в економіці, а й екологічних наслідках.

Для незаконного видобутку бурштину застосовують мотопомпи. Під великим тиском в грунт вливається вода. Через утворену яму коштовне каміння піднімається на поверхню. Як наслідок, земля вкрита великими проваллями (їхні розміри можуть досягати трьох метрів у діаметрі). Десятки гектарів земельних угідь та лісових масивів безжально знищуються. Дуже сумно виглядає територія, після того, як на ній "попрацюють". А ніхто ж не переймається рекультивацією землі і не думає, що ж на ній виросте.

Для Рівненської, Житомирської та Волинської областей видобуток бурштину давно став дуже прибутковим бізнесом. Замість того, щоб зупинити старателів, які використовують надра України у власних цілях, правоохоронці «кришують» браконьєрів (звісно, отримуючи за це ласий шматок).

На законодавчому рівні теж не все так просто. У 2009 році парламент розглядав законопроект «Про бурштин». Проте, його прийняли лише у першому читанні, а потім взагалі скасували. Інші проекти законів не були включені до порядку денного, або ж не прийняті за результатами голосування. Наразі у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які могли б регулювати видобуток бурштину. Це піде на користь і екології, і економіці України. Адже збитки держави у цій сфері становлять мільярди гривень. Для обласного та районного рівнів – це додаткові кошти до місцевого бюджету.

Законопроекти потребують доопрацювань. Та вже давно настав час навести лад у цій сфері. Окрім врегулювання видобутку бурштину на законодавчому рівні слід виявити силові органи, які прикривають старателів, отримавши «мзду», обкладаючи поборами старателів, які, доречі, вже хочуть сплачувати в бюджет, а не "кришам". Тому на днях ініціював створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів незаконного видобутку бурштину. Це допоможе виявити зловживання, що мають ознаки корупційних дій у системі Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, СБУ, Міністерства екології та природних ресурсів та Державного агентства лісових ресурсів. Відповідна постанова вже знаходиться на розгляді у Комітетах Верховної Ради України. Для створення Тимчасової комісії необхідно 150 голосів. Впевнений, така кількість набереться. І ми здолаємо цю бурштинову лихоманку, що роками не дає спокою Україні.

Хочеться вірити, що така ж позиція і у керівників центральних органів влади, які зацікавлені у наповненні дохідної частини бюджету держави.

Сергій Євтушок Сергій Євтушок , Народний депутат України, фракція «Батьківщина»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram