ГлавнаяБлогиБлог Сергія Капліна

Колишня «Сім'я» забере у держави газ на 40 млн доларів

Колишні бізнесмени «Сім'ї» Олексій Тамразов та Едуард Ставицький намагаються через судові позови забрати у держави нафту та газ на суму понад 40 мільйонів доларів. Тамразов за часів ПР працював в ПАТ «Укргазвидобування» та контролював видобуток природного газу і нафти в Україні, а Ставицький був Міністром енергетики та вугільної промисловості.

«Західна нафтогазова компанія», яка належить Олексію Тамразову, звернулася в Господарський суд міста Києва з позовом до ТОВ «Фаворит систем», як оператора за Договором про спільну діяльність від 13.05.2004 року №429 з «Укргазвидобування», з вимогою передати 1149 тонн нафти, 9407,71 тонн газового конденсату й 103499,435 тисяч кубічних природного газу. До речі, частина ТОВ «Фаворит систем» належить тому ж таки Тамразову, а частина – Ставицькому. На перший погляд – це судовий процес між двома компаніями з фактично одним власником. Однак, якщо Олексій Тамразов позов виграє, то держава буде змушена віддати йому нафту й газ, яку ТОВ «Фаворит систем» вже відсудила в ПАТ «Укргазвидобування».

Це сталося в часи перебування Тамразова на посаді першого заступника Начальника правління цієї ж компанії. В 2012 році ТОВ «Фаворит систем» виграла суд в ПАТ «Укргазвидобування», який зобов'язав держкомпанію передати вуглеводні приватній фірмі за Договором про спільну діяльність. І це незважаючи на те, що Договір вже півроку як було розірвано. Апеляційний суд міста Києва визнав розірвання Договору незаконним і газ, який іде на потреби населення зобов'язав повернути «Фаворит систем». В 2013 році той же суд знову зобов’язав «Укргазвидобування» передати фірмі «Фаворит систем» вищевказані обсяги газу та нафти. А наприкінці вересня 2014 року знову ж таки Апеляційний суд виніс роз’яснення по цьому рішенню з вимогою повернути нафту і газ.

Аргументи «Нафтогазу» і «Укргазвидобування» про те, що строк дії договору спільної діяльності вже закінчився і передача вуглеводнів є неможливою, суд відхилив.

Дії прислужників Януковича зрозумілі – ніхто з регіоналів так швидко не планував йти з посад. Газ просто не встигли забрати «по-тихому». Втеча Януковича багатьом поламала плани. Об'єми не забирали в 2013 тому, бо планували в 2014 році продати його значно дорожче. Але не встигли.

І зараз настав час «Ч» - через суди державу намагаються обікрасти на 40 мільйонів доларів. Якщо суд виграє Тамразов і Ко, то українцям доведеться купити газ, який відсудив ТОВ «Фаворит систем» не по 413 гривень, а дорогий російський і вже по 350 доларів.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram